×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Sponsrat inlägg

Är musikhörlurar bättre för gaming? — Fragbite testar

2
Gaminglurar har ofta blivit kritiserade för dålig ljudkvalité. Mycket av detta beror på att de måste få in både ljud i själva lurarna samt en mikrofon till ett bra pris. Med åren blir gaminglurar bättre och bättre, men framförallt får de mer RGB. Men om man ska jämföra med några lurar med riktig kvalité då? Tillsammans med Panasonic har vi på Fragbite fått chansen att testa detta.
Artikeln presenteras i samarbete med Panasonic


Under detta testet har vi använt oss utan tre stycken populära gaminglurar samt ett par Technics F70, ett par musikhörlurar med en bra platt ljudprofil. När vi säger musikhörlurar så menar vi inte stora populära hörlurar som är sponsrar en stor rappare utan mer hörlurar som folk använder för att lyssna på och skapa musik. Vi har även valt att spela olika spel där ljudet är något av det viktigaste, men framförallt Counter-Strike: Global Offensive.

Något som blev tydligt direkt med Technics-lurarna direkt var nivåerna mellan höga, låga och “mellan”-tonerna. Det var väldigt balanserade till skillnad från gaminglurarna där diskant och bas prioriteras medan mid-tonerna inte var i närheten av lika prevalenta. Detta märktes extra tydligt när man lyssnade på musik där trummor, bas och gitarr var i framkant medan sången ofta “försvann” lite. Men för de som har varit lite observanta så handlar inte denna artikel om de är bättre för musik, dessa hörlurar är ju faktiskt skapade för just musiklyssnande. Så hur går de upp emot gaminglurarna när det kommer till just gaming?

När det kommer till CS:GO, vilket är det spelet jag är mest bekväm med, så ligger det kanske viktigaste ljudet i spelet i väldigt låga frekvenser. Vilka då kanske du tänker? Jo fotstegen. Då kanske man tänker att gaminglurarna, som ofta lägger mycket fokus på basen, är perfekt för detta. Så är dock inte alltid fallet. Visst som en inbiten spelare är man van vid hur det låter i gaminglurar men efter att ha testat ett par lurar som faktiskt är skapta bara för att ha bra ljudkvalité är det slående hur stor skillnaden är.

Det är svårt att beskriva ljud i textform men fotstegen i Technics-lurarna känns klarare när man jämför. I gaminglurarna känns det lite dovt. Men dessa musiklurar skiner ännu mer när det kommer till andra ljud. Som jag nämnde tidigare så tappar gaminglurarna när det kommer till frekvenser i mid-range. Om man tittar på vad de flesta ljuden, så som skott från vapen, i CS-lägger sig så är det i mitten av ljudpektrat.

Som jag nämnde tidigare är det också just här som Technics-lurarna skiner. Så är det ofta för hörlurar som är gjorda för inbitna musiklyssnare eller folk som skapar musik. Man vill inte ha överdriven bas eller ilande gitarrer på samma sätt som man inte vill ha dova fotsteg och en bomb som piper så det skär i öronen. En platt ljudbild representerar alltid det som skaparna av innehållet vill ha på ett bättre sätt.

Det är också lättare för människor att uppfatta riktning inom just frekvenser som hamnar i mitten. Detta är bevisat i Space Explorations: Broadening binaural horizons with directionally-matched binaural impulse response convolution reverbs av Matthew Lien. Detta innebär teoretiskt att det är lättare förstå vad ljud kommer ifrån i hörlurar som har en mer jämn ljudbild. I praktiken innebär detta att det alltså är lättare att lista ut vart en AK i CS:GO skjuter ifrån.

Men det är också svårt att motivera varför man ska spendera några extra hundra, eller till och med extra tusen för att man ska höra fotsteg och skott lite bättre. De hörlurar som Panasonic skickade över som gjorde testet möjligt, Technics F70, är även bra på andra sätt som passar för gaming. De har tre steg av noise cancellation som är perfekt att ha om man sitter i en högljudd miljö, såsom ett LAN eller om man har en musiker som rumskamrat.

En skräck med trådlösa hörlurar, vilket Technics F70 är, är ju batteritiden. Dessa hörlurar har dock väldigt bra batteritid. Men det räcker inte alltid. Det hände ju absolut att man sitter och spelar i ett flertal timmar flera dagar på raken. Detta är dock inget problem med Technics F70 då de går att ladda samtidigt som man använder dem.

Technics F70 är bättre balanserade än många gaminglurar
Technics F70 är bättre balanserade än många gaminglurar

4 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 4 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..