×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

RecensionTangentbord

Recension: Xtrfy K4 — är det värt priset?

2
Xtrfys fjärde generation av gaminghårdvara är här. Vi tar i denna artikel en kik på deras senaste tangentbord, Xtrfy K4. Ett tangentbord som går på hela 1 290 kronor. Är det verkligen värt det här priset? Såhär tycker Fragbite.
Vi kommer i denna artikel ta en titt på de senaste tangentborden från Xtrfy, K4. Tangentbordet är en del av deras fjärde generation av gaming gear. Själva tangentbordet finns i två olika varianter, ett klassiskt och ett tenkeyless (ett utan numpad). Då jag tidigare inte använt ett TKL-tangentbord valde jag att till majoriteten använda mig utav detta.

Utformning och funktioner

Xtrfy K4 finns som sagt i två olika former, ett klassiskt och ett tenkeyless. Båda dessa varianter är utrustade med RGB-belysning som inte kräver någon mjukvara, allt är i tangentbordet. Belysningen har totalt sex olika lägen där ett av dem är av. Det går även att ställa in hur kraftfulla de olika lägen ska vara. Vilken färg de lyser i går såklart också att ställa in. Allt detta styrs med funktion-knappen som ersätter den högra Windows-knappen. Med funktion-knappen kan man även styra mediaknapparna som går att hitta mellan F2 och F8 samt låsa den vänstra Windows-knappen. Något som är absolut nödvändigt på alla moderna tangentbordet.

Byggkvalitén på tangentbordet är något av det bästa i prisklassen. Med en metallplatta i botten så flexar det inte på något sätt. Detta gör även att vikten på tangentbordet blir något tyngre men detta ser jag bara som något positivt. Detta får tangentbordet att kännas robust. Detta hjälps även av den flätade kabeln som får hela konstruktionen att kännas mer premium.


Tangentbordet använder sig utan av röda Kailh-switchar. En kopia av de populära Cherry-switcharnas originaldesign. Om man kommer från ett tangentbord som har använt Cherry-switchar så är man hemma direkt. Den enda skillnaden är att de switchar som används är fem gram tyngre. Om man går direkt från röda Cherry kan detta kännas något tungt men om man tidigare har använt svarta Cherry så känns dessa lätta.

Rent utseendemässigt är det ett väldigt stilrent tangentbord. Den svarta färgen med en matt touch gör att det inte sticker ut för mycket, om man inte vill brassa på med allt ljus man kan. Om man istället är mer suget på något som sticker ut extra mycket så finns även K4 i vitt och “retro”-versionen som dock endast finns i TKL. Dessa versioner kommer ut 2020.

Testet

Jag har tidigare använt mig utav av både röda och svarta Cherry-switchar men har under de senaste åren fastnat för den bruna varianten, detta då det känns som de bästa för att både skriva och spela. När det kommer till endast gaming så tycker jag, precis som många andra, att de är röda som är de överlägset bästa.

För att testa tangentbordet har jag använt det både på jobbet för att skriva nyheter och hemma för att spela. När det kommer till just skrivandet saknar jag ett taktilt svar såsom det är vid blåa och bruna Cherry-switchar. Detta gör att jag personligen istället bottnar nästan varje tangent och kan snabbt bli trött i fingrarna. För personer som dock föredrar röda eller svarta switchar så borde inte detta problem vara lika prevalent.

Den röda Kaith-switchen
Den röda Kailh-switchen

Hur funkar det då ingame? Då tangentbordet har n-key rollover kan man panikspamma sina tangenter i spel som League of Legends samt Dota 2 utan att oroa sig över att någon spell inte castas. De lätta tangenterna gör det också perfekt för vilket spel man kan tänkas spela. I CS:GO stötte jag inte på samma problem med att bottna tangenterna utan det var å andra sidan mer bekvämt att inte ha en taktil touch när jag spelade. I MOBA-spel saknade jag dock mina bruna switchar lite.

Ett stort plus i just gaming är att tangentbordet är tenkeyless. Jag har ofta trott att jag skulle sakna numpaden, mestadels för att jag använder den enter-tangenten mycket. Detta visade sig dock inte stämma utan det extra utrymmet gjorde att jag lättare fick plats vid mitt lilla skrivbord. TKL-tangentbord är utan tvekan något jag kommer att byta till så småningom.

Slutsats

K4 är utan tvekan ett bekvämt tangentbord som passar bra för gaming, speciellt FPS-spel så som Counter-Strike. För en person som föredrar lätta tangenter utan taktil touch i mitten så är de röda Kaith-switcharna utan tvekan ett bra alternativ till Cherry. Detta gör även att det inte känns konstigt att gå från ett Cherry-tangentbord till detta.

Något som jag personligen dock tycker är väldigt tråkigt är att det endast finns röda switchar och inte några andra alternativ. Jag som skriver mycket i mitt arbete kommer ha svårt att gå ifrån de bruna Cherry-switcharna när det kommer till just skrivande. Men för gaming är röda utan tvekan det bekvämare alternativet.


Det finns egentligen inte allt för mycket att utveckla kring K4. Det är ett otroligt stilrent och bekvämt tangentbord för gaming och är utan tvekan trevligt att använda. Det är dessutom extra roligt att det finns både i den klassiska layouten och TKL. Det finns många tangentbord som hamnar i en billigare prisklass. Men Xtrfy K4 känns också lite mer premium. Det är en bra konstruktion och RGB-möjligheterna känns oändliga. Jag skulle absolut säga att det är värt priset på 1 290kronor.

Betyg

7 / 10

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..