×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Recension: Xtrfy M4 — en lätt mus med tung prestanda

1
Lättviktsmöss har tagit över spelvärlden och alla vill ha en bit av kakan. Fragbites redaktör Carolina "quiethell" Mårtensson fick chansen att testa Xtrfys M4 för att se om det svenska företagets lätta satsning är värd dess pris.
Det var år sedan det endast låg en typ av datormus på butikshyllorna. Idag finns det allt från trådlösa möss till designerns favorit; Stylus. En typ av mus som slagit igenom på riktigt under det senaste året är lättviktsmusen, något som blivit enormt stort i samband med Fortnites tillväxt. De lätta mössen har dock upplevts svåra att lägga vantarna på och i vissa fall har de till och med rubricerats som exklusiva. Detta ändras dock allt mer ju fler företag som ger sig in i matchen och ett varumärke som gjort just detta är svenska Xtrfy.

Presenterar Xtrfy M4

I juni detta år presenterade Xtrfy sin senaste satsning under arbetsnamnet "Project 4", något som senare skulle komma att bli "M4 RGB". Satsningen innebar inte bara att företaget tog sig in i den ultralätta marknaden, utan de presenterade den i en rad olika designer — där bland en retro-version som ger användaren en rejäl nostalgitripp till 90-talets spelkonsoler.


När musen först introducerades fanns det inte mycket att gå på och många ifrågasatte huruvida deras mus skulle ställa sig mot andra lättviktsmöss så som Glorious Model O och Finalmouses utgåvor som sedan tidigare gjort ett namn för sig, speciellt inom Fortnite-scenen där ultralätta möss blivit ett måste bland de professionella spelarna.

Stilren design med ett färgstarkt innehåll

Musen kommer som tidigare nämnts i flera färger och valet av färg bestämmer även över det extrainnehåll Xtrfy valt att skicka med i lådan. I lådan kommer, förutom en användarmanual samt klistermärken, extra gliddynor samt två tangenter vars färger varierar beroende på musens färg. I den svarta versionen av musen skickas det med en vit och en svart tangent, medan exempelvis retro-versionen för med sig en röd tangent i den svartas ställe.


Själva musen har en matt finish och är omgiven av hål, vilket är klassiskt för de ultralätta mössen då det hjälper till med nedskärningen på vikten. Storleksmässigt kan den dock vara ett problem för den som har större händer, då musen är något mindre än många andra populära datormöss. Sladden som förs in i datorn är framtagen för att vara extra flexibel samt är skyddad av en kabelstrumpa för att hålla längre.


För att åter se på musens utseende så har den sju knappar som alla är lätta att nå, förutom CPI-knappen som i M4:an sitter på musens undersida. Platsen där denna knapp vanligtvis sitter, på musens ovansida, är dock inte tom utan pryds av en knapp som reglerar RGB-belysningen.

En snabb mus med kvalité

M4:an är en så kallad "plug and play"-mus vilket innebär att det inte finns någon programvara som behöver laddas ner för att den ska fungera. Inställningarna sparas direkt i musen, något som fungerar utmärkt för någon som inte har speciella CPI:s utan kör på de normala inställningarna. För den som önskar kunna göra förändringar såsom macros och CPI-lägen utöver de förinställda är detta dock inte den rätta musen. CPI och RGB-ljusen är förprogrammerade med ett visst urval som går att hoppa mellan direkt på musknapparna. Åtta steg för CPI (400/800/1200/1600/3200/4000/7200/16000) och 10 LED-lägen med olika effekter (i fyra av dem kan du själva välja den färg du vill ha på belysningen). Det går även att höja och sänka ljusstyrkan, och att stänga av belysningen helt.

Eftersom musen är markant lättare än andra möss så kan man behöva finjustera inställningarna på datorn och in-game. Detta då jag personligen upplever att det går snabbare att dra den över mattan än andra möss tack vare dess lätthet. För förstagångsanvändare av en ultralätt mus kan det kännas väldigt ovant, men av personlig erfarenhet tar det inte speciellt lång tid att vänja sig vid en. Xtrfy M4:ans ergonomiska utformning kan också göra övergången lättare, då den känns mer som en "vanlig mus" än andra lättviktsmöss.


Får man vad man betalar för?

Jämfört med andra lättviktsmöss är Xtrfy M4 RGB en skänk från ovan. Den är betydligt billigare än många andra ultralätta varianter, men presterar minst lika bra. Den är även en lättare mus att ta till sig, inte bara viktmässigt utan även i användningen. Som tidigare nämnts känns M4:an som en perfekt mus för en förstagångsanvändare av en lättare mus, något som absolut kan uppskattas och inte minst behövas på dagens marknad.

Den svarta versionen går ut på marknaden för 649 kronor medan resterande färger (vit, rosa och blå) kommer att kosta 699 kronor. Retro-versionen kostar 749 kronor. De finns nu i butikshyllorna och går att köpa hos flera återförsäljare, samtliga butiker finns att se på Xtrfys webbsida. Musen går även att köpa direkt hos Xtrfy.

Betyg

9 / 10

3 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 3 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..