×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

RecensionDatorer

Recension: MSI GE72 6QF Apache Pro

1
Snyggt aluminiumchassi, bra prestanda och trevliga högtalare är några av de positiva grejerna med GE72 6QF Apache Pro från MSI. En prispressad laptop i gamingsegmentet som gör sitt jobb.
Gaminglaptops i mellansegmentet finns det gott om och ofta är skillnaderna väldigt små när det gäller just prestandan. Det är trots allt samma typ av kretsar som sitter under huven på dem. När det gäller GE72 6QF Apache Pro handlar det om en Intel i7-6700Q-processor, upp till 32GB DDR4-minne och ett Geforce GTX970M med 3GB GDDR5. Allt i ett stiligt, svart aluminiumskal och hela kalaset väger in på 2,9kg.

Utformning och funktioner

Designmässigt tycker jag att MSI har gjort det mesta rätt på denna laptop. Svart aluminium med ett par utmärkande detaljer både på locket och runt kanterna på nederdelen. Enkelt, elegant men ändå inte tråkigt. De röda detaljer som syns i både fram- och bakkant ger dessutom en härlig färgklick. Det finns egentligen inte så mycket mer att säga, i min mening är den helt enkelt snygg.

Vad har den då för några in- och utgångar? På vänster sida återfinns bland annat en LAN-port, två stycken USB 3.0-portar, HDMI, mini DisplayPort, USB 3.1 Type-C samt portar för högtalare och mikrofon. På den högra sidan hittar vi en optisk enhet (DVD-brännare) som jag förvisso tycker är slöseri med utrymme, minneskortläsare samt AC-plug.

MSI gillar att samarbeta med både Dynaudio och SteelSeries vilket är fallet även den här gången. SteelSeries medverkan syns genom att datorn levereras med SteelSeries Engine som erbjuder fulla möjligheter till skapande av profiler och macron, att leka runt med belysningen (full RGB) och så vidare. Dessutom är själva tangentbordet väldigt trevligt jämfört med många andra laptops jag har testat. Knapparna känns helt enkelt bra både vid spel och om man som jag skriver en hel del. Lagom taktila och du känner var du har knapparna. Samarbetet med Dynaudio har medfört att GE72 6QF Apache Pro har ett riktigt imponerande bra ljud i sina högtalare, oavsett om du lyssnar på musik, ser på film eller spelar spel. Den lilla basen leverar samtidigt som den klara diskanten gör att du hör det du vill höra. Något att ha i åtanke om du brukar spela upp mycket musik och filmer på din laptop.


Specifikationer

Processor: Intel® Core™ i7-6700HQ Processor
Skärm: 17,3", 1920x1080p, 60Hz, Anti-Glare, eDP Wide View Angle.
Operativsystem: Windows 10
Minne: DDR4 8GB (stöd för 32GB)
Lagring: 128GB SSD M.2 PCIe (NVMe), 1TB HDD 7200rpm.
Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 970M, 3GB GDDR5
Nätverk: Killer E2400 Gigabit Ethernet med Killer Shield 802.11ac
Batteri: Inbyggt, 6-cells.
Webbkamera: Ja, 720p 30 FPS.
Optisk enhet: DVD Super Multi
Bakbelyst tangentbord: Ja, full RGB.

2 x USB 3.0
1 x USB 3.1 typ-C (gen.2) med Thunderbolt 3.0
1 x miniDisplayPort
1 x HDMI
1 x RJ45 LAN-port


Mått: 419,9 x 287,8 x 29.8-32 mm
Vikt: 2,9 kg
Garanti: 2 år

Bredvid strömknappen finns det ytterligare ett par knappar som kan vara värda att nämna. Den ena byter mellan de olika ljuseffekterna på tangentbordet medans du med hjälp av den andra kan tvinga datorns fläktar att köra full fräs. Perfekt då det har blivit dags för nötande av ditt favoritspel.

Skärmen är en 17,3" stor IPS-panel från LG Philips som bjuder på både skarpa färger och bra ljus. Det medföljer dessutom en programvara i vilken du enkelt kan ändra färginställningarna för att passa olika situationer som spel, film och så vidare. Strax ovanför skärmen hittar vi en webcam som har stöd för inspelning i 720p med 30 FPS.

Den sista detaljen värd att notera är musplattan, även om den kanske inte används speciellt mycket om du huvudsakligen kommer att spela på datorn. MSI har den här gången valt att skilja på själva plattan och de båda knapparna, vilket gör knapparna mer lättanvända.

Testet

Låt oss redan nu göra en sak klart vad gäller GE72 6QF Apache Pro: Den har inte någon vidare batteritid att skryta med. Det helt integrerade batteriet levererar endast cirka 3,5 timmar vid surfning. Stänger du av det trådlösa grafikkortet och drar ner ljusstyrkan på minimum kan du få ut några timmar till. Det gäller alltså att ha med sig laddaren i alla lägen.

Med ström från väggen bjuder den dock på en riktigt trevlig upplevelse och med sin kombination av en bra i7-processor samt ett helt okej grafikkort kan du utan problem pressa den en bra bit över 100 FPS i CS:GO, på de högsta inställningarna. Inställningar som vanligtvis tonas ner en hel del och då bör ge en FPS på över 200. En titel som Battlefield Hardline var dessutom fullt spelbar med inställningarna satta i ultra-läget (runt 58 FPS). Allt som allt bra resultat för denna slanka skönhet.

Något som kan vara värt att notera, inte minst för er CS:GO-spelare, är däremot att skärmen endast klarar 60Hz. Kanske inte så förvånande med tanke på priset, vill du komma över 100Hz får du vara beredd att betala ytterligare ett gäng tusenlappar.

GE72 6QF Apache Pro är relativt tyst då du låter datorn sköta fläkthastigheten, tvingar däremot upp dem till max kan du komma att störas av fläktljudet ifall du inte spelar med headset. Vad gäller temperaturer landar både GPU och CPU på mellan 50 och 60 grader vid hög belastning. Precis som vanligt är det dock viktigt att se till så att datorn får ett fritt luftflöde.

Slutsats (TLDR) och betyg

Snygg, bra prestanda, imponerande högtalare och extra intressant rent prismässigt nu när det börjar trilla in laptops med grafikkort från GTX 10x-serien på marknaden. Det här är en dator för dig som vill kunna spela både mer processortunga spel som CS:GO och de mer GPU-krävande likt Battlefield-serien när du är ute och rör på dig mycket. Det handlar däremot inte om någon fullvärdig ersättare till en stationär dator, då får du rikta in dig på laptops med Geforce GTX 1080 eller GTX 1070.

Positivt:
  • Fräsch design.
  • Bra prestanda.
  • Dynaudio.

Negativt:
  • Dålig batteritid.
  • Fingeravtryck syns tydligt på aluminiumet.

Pris:


Betyg

8 / 10

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..