×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Recension: Asus ROG Spatha — en bjässe till MMO-mus

2
It’s big. It’s heavy. It’s Spatha… Ja det har nämligen blivit dags att ta en närmare titt på den trådlösa gamingmusen Spatha från Asus ROG. En mus som inte bara är stor och tung, den har även en fantastisk design.
Trådlös gamingmöss är inget att ha, kanske du tänker så fort du läser om Asus ROG Spatha. Då har jag en uppmaning: Sitt ner och läs. För Spatha gör sitt jobb riktigt, riktigt bra. Med alla uppsidor kommer däremot en del nackdelar, däribland det höga priset.

Utformning och funktioner

Musen levereras med ett ställ som fungerar som mottagare för den trådlösa signalen. Dessutom tjänstgör den som laddstation, vilket gör det väldigt enkelt att sätta Spatha på laddning när du är färdig med den. Det medföljer även en två meter lång tygbeklädd sladd med vilken du kan växla om Spathan från trådlös till trådbunden. Varför skulle du vilja göra det? Det finns ett par anledningar men vi återkommer till dem lite längre ner. Till sist finns där även ett par extra Omron-switchar till höger- och vänsterknapparna på musen.



Designmässigt är Spatha en riktig vinnare i mina ögon. Nästan varenda del av musen känns otroligt väl genomtänkt, även om det finns ett par undantag. Låt oss klara av dem med en gång. Glidytorna på musens undersida är i minsta laget, även om deras placering ändå ser till att de gör ett bra jobb. Dessutom har jag vissa invändningar mot de annars så stilfulla gummeringar som lagts till vid både tum- och lillfingergreppen. Funktionsmässigt gör dem ett utmärkt jobb men då de är något fårade samlas det väldigt lätt smuts i dem vilket kan vara lite småpillrigt att rengöra, för det ser inte särskilt fräscht ut.

Musen är uteslutande skapad för högerhänta och förutom knappar för höger- och vänsterklick, ett scrollhjul samt en DPI-knapp strax bakom hjulet hittar vi hela åtta till knappar på musen. På den vänstra sidan av högerknappen, i framkant, finns två smala knappar som från början är inställda som de traditionella fram och bak-knapparna (klassiska tumknappar). Resterande sex hittar vi vid tummen och här har man gett sig på ett djärvt designgrepp. Samtliga knappar ser olika ut och känns således olika när du för tummen över dem, vilket gör det lätt att skilja dem åt. Med ett klassiskt palm-grepp är det enkelt att komma åt alla knappar förutom den bakre av de två mittersta knapparna som känns lite knepig.



Överlag känns det som att samtliga utav dessa extraknappar bjuder på lite väl mycket motstånd då de ska aktiveras. Detta kan leda till viss frustration då du sitter och spelar, även om man förmodligen vänjer sig allt eftersom. De vanliga höger- och vänsterknapparna är helt skilda från övriga höljet och bjuder på lagom motstånd samtidigt som de är väldigt taktila. Scrollhjulet är även det helt okej. Det rullar ganska lätt men trots det känns de olika stegen rätt tydligt.

Specifikationer:


Sensor: Laser (ADNS-9800)
Max DPI: 8500
Antal knappar: 12
Färg: Svart
Vikt: 178,5g
Mått: 89 x 137 x 45mm

Tillbehör:
Trådlös mottagare / laddningsdocka
2 meter flätad tygkabel (USB)
1 meter gummikabel (USB)
2 extra Omron-switchar
1 resefodral
1 x torxmejsel
2 ROG-klistermärken

Garanti: 2 år

Asus ROG Spatha är stor. Riktigt stor faktiskt. Något som flera av mina vänner som har känt på den har reagerat negativt på. Själv är jag lite kluven. Jag gillar större möss och för mig som oftast spelar med palm-grepp ligger handen helt perfekt på Spathan. Kanske är den ändå i största laget. Storleken hade däremot inte känts lika påtaglig om det inte vore för musens vikt. Den väger in på hela 178,5 gram. Det kan jämförs med exempelvis SteelSeries Rival 300 som endast väger 130 gram. För den som har för vana att lyfta på musen en aning vid förflyttningar kan detta bli ett problem.

Testet

Musens storlek och tyngd gjorde att jag inte alls blev så förtjust i den när det kom till att spela FPS-spel. Den kändes helt enkelt aningen för klumpig då jag skulle göra snabba rörelser i CS:GO, som ett exempel. Däremot kom den helt till sin rätt i ett spel som World of Warcraft. Jag är normalt sett rätt dålig på att använda tumknapparna i WoW vilket så klart är dumt av mig, jag vet, därför blev det en extra utmaning att plötsligt ha så många. Den klarar dock jobbet galant och det är inte för inte som Spatha marknadsförs som just en MMO-mus.



Då var hade vi det här med trådbundet mot trådlöst. Till att börja med kan vi nämna att det under huven sitter en lasersensor från PixArt med benämningen ADNS 9800. Laser? Japp, ni läste rätt. Inte direkt förstahandsvalet för FPS-spelare, vilket gör det än tydligare att musen är gjord för MMO-spelande. Det är däremot en bra sensor som fyller sin funktion på ett tillfredsställande sätt. Det finns med andra ord inget att anmärka på där. När du använder musen trådlöst erbjuder Spatha en uppdateringsfrekvens på hela 1000Hz, detsamma som för de flesta av sina trådbundna konkurrenter. Personligen märker jag då inte av något som helst lag eller liknande problem med fördröjning. Kör du den i stället trådbunden kan du pressa upp frekvensen till det dubbla, alltså 2000Hz. Hur stor skillnad det sedan gör går att diskutera. Fördelen med det senare är ändå att du inte behöver tänka på att ladda musen.



Det saknas uppgifter vad gäller musens batteritid men vid mitt vanliga, dagslånga användande, har jag aldrig behövt oroa mig. När jag gått från datorn och gjort annat började jag dessutom efter ett tag att ställa musen i laddstället vilket ytterligare minimerade risken för oönskade avbrott i spelandet.

Asus ROG Spatha bjuder även på RGB-belysning. Det vid tumknapparna, på scrollhjulet och på ROG-loggan som återfinns bak på musens rygg. Inställnignarna för belysning, knapparna, lyftdistans och en hel massa annat återfinns som vanligt med ROG-produkterna i Asus ROG Armory. Ett smidigt program som gör programmering och individualisering enkelt.

Slutsats (TLDR) och betyg

Det här är helt klart en mus som passar bäst för MMO-spelandet. Det är även en stor fördel om du redan är en van användare av palm-greppet. Överlag handlar det om en riktigt väldesignad mus med hög byggkvalitet. Extraknapparna skulle dock kunna bjuda på lite mindre motstånd.

När man väl vant sig vid dess storlek och vikt är det en riktigt trevlig mus och prestandamässigt lever den upp till alla förväntningar, oavsett om du använder den trådlös eller kör trådbundet med den medföljande två meter långa kabeln.

Smakar det så kostar det, det är en uppenbar sanning med denna mus. Även om priset känns rätt rimligt sett till dess goda trådlösa egenskaper känns det lite väl högt för en mus som begränsas till rätt få spel. Detta är den största delen som drar ner helhetsbetyget.

Att sätta något lägre än en åtta är däremot inte aktuellt. Det handlar trots allt om en mus av absolut högsta kvalitet som är väl genomtänkt både vad gäller design och ergonomi. En stabil lasersensor tillsammans med 1000Hz polling rate vid trådlöst imponerar även det.

Positivt:
  • Design och ergonomi.
  • Byggkvalitet.
  • Utmärkt för MMO.

Negativt:
  • Passar långt ifrån alla.
  • Lämpar sig sämre för FPS-spel.

Asus ROG Spatha kostar från 1 349 kronor och finns hos en rad olika återförsäljare, detta enligt Prisjakt.

Betyg

8 / 10

5 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 5 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..