×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Recension: Mionix Castor

2
Döpt efter den mytologiska figuren Castor lovar denna mus från Mionix stort. Frågan är om den lyckas leva upp till förväntningarna.
Mionix Castor är en trevlig liten mus, levererad i en ordentlig förpackning som ger lite lyxkänsla. Pluspoäng redan där, för förpackningen alltså, men sen då? Låt oss första börja med att titta närmare på själva musen.

Testet




Castor är gjord för högerhänta, har en trevlig design som gör att den ligger bra i handen och stoltserar med sex programmerbara knappar. Det handlar om knapparna för höger- och vänsterklick, scrollhjulet, en DPI-knapp och två tumknappar. Den mest utmärkande detaljen när det gäller ergonomin är de svagt definierade kanalerna för lill- och ringfingret på musens högra sida, som är tänkta att ge både bättre ergonomi och ökad kontroll.

För ytterligare ökad kontroll har Castor en gummerad vänstersida, med små knoppar som är tänkta att ge ett bättre tumgrepp. Dessutom har musens ovansida fyra lager med någon sorts gummibehandling, som faktiskt känns riktigt behagligt. Trots svettiga händer fortsätter greppet vara robust, även om gummiytan vid tumknapparna har en tendens att bli något hal.

Tekniska specifikationer:

32bit ARM Processor running at 32Mhz
Right handed truly ergonomic design
Supports palm, claw and fingertip grip
Grip friendly soft touch rubber coating (4 layers)
6 fully programmable buttons
3 steps in-game DPI adjustment
2 integrated LEDs in 2 colour zones
Up to 16.8 Million LED colour options
Color shift, Solid, Blinking, Pulsating and Breathing effects
On-Board memory 128 kb built-in memory
Large black PTFE mouse feet
Gold Plated, Full speed USB 2.0 connection with Plug and Play
Cable 2m long PVC cable with cable reinforcer

Det här är som sagt var en rätt liten mus, även om måtten kan skvallra om något annat. För sett till måtten (70,42 × 40,16 × 122,46 mm) är den en mus av mellanmått. Vad gäller vikten så ligger den på 93,8 gram (sladden borträknad). Här bör även tilläggas att jag inte har överdrivet stora händer, ändå tycker jag inte riktigt att den passar för palm-grepp, vad Mionix än påstår i sin marknadsföring. Fingertip har jag inte ens testat men när det gällde claw-grepp så fungerande den helt okej. Det finns dock ett problem.

Med claw-greppet så försvinner egentligen fördelarna med musens design. Jag tänker då på stöden, eller kanalerna, på högersidan som är till för lill- och ringfingret. Dessutom upplever jag knapparna för höger- och vänsterklick som väldigt smala, vilket gör att jag får hålla fingrarna riktigt tajt då jag alltid har långfingret redo på scrollhjulet. Det här är dock något som, tillsammans med andra design- och funktionsgrejer, i mångt och mycket handlar om smak och personliga preferenser. Så döm för all del inte ut den redan nu.

Prestandamässigt sköter Mionix Castor sig riktigt bra. Den har en PMW3310-sensor från Pixart som har blivit tweakad för att skryta med hela 10 000 DPI, något som jag personligen verkligen inte ser syftet med. På mer normala DPI-nivåer (från lägsta 250 DPI upp till 3 200 DPI) gör den sitt jobb med bravur. När jag testar maxa DPI:n slås jag av att precisionen ändå känns riktigt bra, men jag blir nästan illamående av att se muspekaren flyga fram på skärmen så det testet varade inte alls särskilt länge.

Knapparna ger ett helt ok motstånd, och de båda huvudknapparna ska klara upp emot 20 miljoner klick. Scrollhjulet har tydliga steg men rullar lite för lätt, för min smak. DPI-knappens placering, bakom scrollhjulet, känns inte som något problem tack vare musen generella design. Jag har inte lyckats komma åt den av misstag.

Mionix Castor har stöd för 1000Hz polling rate och den låter även användaren att ställa in lyftdistansen manuellt. Denna inställning, och en hel del annan smått och gott, når du via musens mjukvara. Det handlar om en fristående exe-fil, med andra ord inte något du behöver installera. Programvaran gör sitt jobb och låter användaren ställa in olika profiler, precis som vi är vana vid att kunna göra. Det är även här som du styr musens belysning.

Det finns två detaljer på Mionix Castor som lyser; scrollhjulet och en Mionix-logga på musens rygg. Dessa är fullt ställbara med RGB och lite olika effekter. Överlag blir dess mer diskreta lysområden något som bidrar till musens design och ger en avskalat intryck. Jag gillar det.

Slutsats

Dags att försöka sammanfatta mitt intryck av musen då. Den är trevlig och har en hög byggkvalitet. Tyvärr sticker den väl inte ut på något sätt jämfört med sina konkurrenter och med ett pris på 649 kronor känns den en aning dyr. I just den prisklassen finns det dessutom en hel uppsjö med möss (Razer DeathAdder Chroma, Zowie FK2, Asus Gladius, Qpad DX-20 och Mad Catz R.A.T Pro S, för att nämna några). Den gör sitt jobb och passar säkert de med inte allt för stora händer. Den största nackdelen överlag måste ändå vara de väldigt smala huvudknapparna.

Positivt:
  • Bra kvalitet.
  • God prestanda.
  • Bekväm.

Negativt:
  • För smala knappar för höger- och vänsterklick.
  • Passar sämre för lite större händer.

Pris:

Betyg

7 / 10

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..