×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

RecensionDatorer

Recension: Gigabyte P57W

2
Vi vet alla hur trevligt det kan vara att kunna spela lite CS:GO, eller något annat spel, även då vi är på resande fot. För det krävs en vettig laptop. Fast vi är nog också rätt många som vill få ut så mycket som möjligt av en laptop, till ett så lågt pris som möjligt. Där kommer denna nätta skönhet från Gigabyte in i bilden.
Okej, jag kanske tog i lite när jag använde ordet “skönhet” för att beskriva Gigabytes P57W i inledningen. Den sticker inte precis ut, rent designmässigt. I alla fall inte på annat sätt än att den är riktigt tunn, med tanke på vilken prestanda den erbjuder.

Trots att den endast är 24,9 millimeter tjock och väger in på nätta 2,9kg sitter P57W på en processor från Skylake-familjen, närmare bestämt en Intel i7-6700HQ (2,6 - 3,5Ghz). Den kan även skryta med ett Geforce GTX 970M med 3GB DDR5-minne från Nvidia. En kombination som direkt skvallrar om att detta är en dator som går att spela på. Faktum är att detta inte är någon av Gigabytes värstingar, långt ifrån. Det sitter ju trots allt “bara” ett 970-kort i den. Några andra detaljer som skvallrar om detta kommer att nämnas längre ner.

TestetLåt oss backa några steg, till datorns design. Det är en väldigt avskalad historia som går i en mörkgrå ton, bortsett från två orange lister på vardera kortsida (samt ett större orange fält där lockets mekanism sitter). Stilrent, men kanske också lite väl stelt. I vanlig ordning hittar vi tillverkarens, i det här fallet Gigabytes, logotyp på locket. Inte heller här har de tagit i då det helt enkelt bara är en plastdetalj i en annan färg än övriga locket. Ja, plast är ordet för den här datorn. Den må ha en metallram men höljet är tillverkat i plast, vilket gör att den känns onödigt billig och rätt ömtålig. Inte är plasten särskilt greppvänlig heller, vilket gör att du nog inte vill springa omkring och bära på den som den är. Som tur var fick jag med en Gigabyte-ryggsäck som den passar fint i.

På datorns sidor hittar du de mer eller mindre sedvanliga ut- och ingångarna. Det handlar om USB 3.0, HDMI, DisplayPort, SD-kortläsare, separata portar för ljud ut och mikrofon in, och så vidare. Inte mycket att anmärka på där alltså. Något desto intressantare hittar vi i framkant. Där finns nämligen datorns optiska enhet.

Tekniska specifikationer


Processor / Chipuppsättning
Intel Core i7 6:e gen. 6700HQ / 2,6 GHz
Antal kärnor: Fyra fysiska
64-bitars datorkapacitet

Minne
RAM 16 GB ( 2 x 8 GB ) 2133MHz DDR4 SDRAM (kan skilja sig från butiksexemplar)

Lagring
128 GB m.2
1 TB HDD / 7200 rpm

Skärm
17,3”
1920x1080 IPS Wide View

Ljud & Video
NVIDIA GeForce GTX 970M - 3 GB GDDR5 SDRAM
Intel® HD Graphics 530
Supports NVIDIA® Optimus™ Technology
Inbyggd webbkamera 1080p
Två högtalare, subwoofer, mikrofon
Dolby® Digital Plus™ Home Theater

Kommunikation
Bluetooth 4.0, 802.11ac
Intel® Dual Band Wireless-AC 8260 Plus Bluetooth
Gigabit Ethernet

Batteri
Li-Polymer, 75,81Wh
Växelströmsadapter
Utmatning 180 Watt

Anslutningar
LAN
HDMI 2.0
Mikrofoningång
Hörlursutgång
D-sub
3 x USB 3.0
1 x USB 3.1
Super Multi DVD-RW
Minneskortsläsare (SD-kort, SDHC-kort, SDXC-kort)

Mått och vikt
Bredd 42,1 cm
Djup 29,0 cm
Höjd 2,49 cm
Vikt 2,5 kg

Jag har inte haft en optisk enhet på min stationära dator sedan, ja vad kan det vara? Många år är det i alla fall. Enligt mig finns det ingen anledning att ha det längre. Gigabyte P57W kommer dock med antingen en DVD-RAM eller en Bluray-enhet, men frukta inte. Är ni som mig kan detta utrymmet komma till väldigt bra användning. För den optiska enheten är nämligen av “hot-swap”-typ och kan väldigt enkelt avlägsnas för att i stället, med hjälp av den medföljande hållaren, installera en till 2,5” hårddisk. Perfekt för att utöka med en till SSD-enhet, så du får plats med alla spel på en riktigt snabb enhet i stället för den inbyggda 2,5” HDD:n på 1TB.

När det gäller just lagringsutrymme är det just den tidigare nämnda hårddisken på 1TB som gäller för den mer platskrävande lagringen. Själva operativsystemet kommer dock installerat på datorns 256GB stora SSD som sitter på datorns M.2-plats. Tittar vi sedan på RAM-minnet hittar vi en detalj som skvallrar om att detta inte är en dator i det absoluta toppskiktet. På plats i testdatorn sitter två stycken 8GB stora minnen (totalt 16GB), och mer får inte plats. Det finns nämligen bara två minnesplatser. Men med stöd för upp till 36GB RAM ska de flesta ändå klara sig riktigt bra.

Vi lämnar insidan och tar oss en titt på datorns skärm. Det handlar om en 17,3” stor IPS-panel med stöd för full HD (1920x1080), vilket väl får sägas är lagom för datorns grafikkort. Skärmen bjuder på en knivskarp bild med en bred betraktningsvinkel (178 grader). Ljusstyrkan imponerar och gör att det inte känns nödvändigt att ställa in den på 100% när du sitter inomhus. Detta sker dock till viss del på bekostnad av svärtan, så de riktigt petiga bör nog se sig om efter en annan laptop. Samtidigt har skärmen ett matt filter som eliminerar en stor del av de irriterande reflektioner som annars lätt uppstår, inte minst på lite billigare laptops och skärmar.

Tangentbordet känns däremot inte lika trevligt och jag gav snabbt upp tanken på att använda det då jag spelade på P57W. Distansen som tangenterna färdas är helt enkelt för liten och tangentbordet får en väldigt platt känsla. Det fungerar fint när du skriver, även om jag gärna skulle få lite mer feedback även då. Jag rekommenderar alltså att du packar ner ett ordentligt tangentbord om du ska ut och resa med P57W samtidigt som du har tänkt få dig några speltimmar.

Något som brukar vara ett problemområde på många laptops, även i de dyrare segmenten, är ljudet. Här tycker jag dock att Gigabyte har lyckats riktigt bra. Se till att använda Dolby Digital Plus, det gjorde att jag gott kunde titta på både serier och filmer, samt lyssna på musik, utan att koppla in någon extern ljudkälla.

Precis som med i princip alla andra förbyggda datorer kommer P57W med en hel del program förinstallerade. En del är bra, en del inte alls. Xsplit kan vara intressant för den som streamar, men är annars rätt överflödigt. Gigabyte Smart Manager ger dig dock goda möjligheter att hålla koll på datorns prestanda samtidigt som du kan ställa in fläktarna med Fan Tweak. Fast vad ni än gör, se då till att avinstallera det fördömda, förinstallerade “internetsäkerhetsprogrammet”. Det finns bättre, mer pålitliga alternativ där ute!

FPS-resultat (inställningarna på max):

Counter-Strike: Global Offensive: ~ 200
Far Cry Primal: 35
The Division: 33,6
Assasin's Creed Syndicate: 19,4

Slutsats

Helhetsintrycket är att P57W är en bra laptop för spel. I vanlig ordning gäller detta när den går på nätström. Ska du bara använda den för att surfa, titta på video och så vidare klarar du dig dock i över fyra timmar utan att behöva koppla in laddaren. Det tycker jag är klart imponerande med tanke på skärmen. Det finns dock en rad andra datorer i samma prisklass och med en prislapp på runt 16 000 kronor lyser Nvidia G-Sync med sin frånvaro, speciellt då flera av konkurrenterna har försett sina skärmar med denna teknologi.

Datorns litenhet är dock dess storhet. Tillsammans med god prestanda, bra batteritid, en riktigt bra skärm och “hot-swap”-platsen gör ändå att den här datorn förtjänar ett bra betyg. Hade jag kunnat dela ut poäng på en skala från ett till hundra hade den legat närmare 80 än de 70 som betyget här nedan motsvarar.

Positivt:
  • Tunn och lätt.
  • Helt ok spelprestanda.
  • Hot-swap.

Negativt:
  • Tangentbordet.
  • Väldigt plastig.
  • Saknar Nvidia G-Sync

Pris:


Betyg

7 / 10
2020-03-20 13:36
Gaminglurar har ofta blivit kritiserade för dålig ljudkvalité. Mycket av detta beror på att de måste få in både ljud i själva lurarna samt en mikrofon till ett bra pris. Med åren blir gaminglurar bättre och bättre, men framförallt får de mer RGB. Men om man ska jämföra med några lurar med riktig kvalité då? Tillsammans med Panasonic har vi på Fragbite fått chansen att testa detta.

2 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 2 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..