×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionBildskärmar

Recension: ROG Swift PG279Q

1
G-Sync, IPS-panel och ett turboläge med massiva 165Hz. Det här är en Asus-skärm som har det mesta. Är det mest en skärm där tillverkaren försökt trycka in så mycket teknik de bara kan för att det ska se bra ut på papperet, eller kan den verkligen leverera?
Jag ska inte hålla er på sträckbänken: ROG Swift PG279Q levererar, rakt igenom men smakar det så kostar det. När jag skriver denna recension handlar det om hela 8 390 kronor. Med andra ord inte något för den med en lite mindre plånbok.

Testet




Skärmen kommer riktigt väl förpackad, så pass att det var litet av ett äventyr att sedan kunna packa ner den igen då det var dags att skicka tillbaka den till Asus. Det är lätt att förstå varför. Relativt känslig teknik för drygt 8 000 kronor vill du inte ska gå sönder på grund av att det har snålats med packmaterialet. Kartongen är smart utformad, vilket gör det lätt att komma åt dess innehåll. Skärmen levereras ihopsatt men det går att ta bort foten för att sätta fast den i ett VESA-fäste i stället. Detta görs genom fyra skruvar, som annars är dolda under svarta gummipluppar. Ett både stabilt och snyggt sätt att lösa detta på. När skärmen väl är ihopsatt handlar det om en riktigt stadig pjäs som väger in på sju kilo.

Designmässigt handlar det om en skärm med tunna sidokanter (cirka 7,5 mm) som gör att de passar bra för att ställa upp ett par, tre stycken bredvid varandra. Kanterna är inte heller mycket tjockare i över- och underkant. Dessutom är dessa detaljer inte blanka, som tur är. Det är ett misstag som vissa tillverkare gör vilket resulterar i irriterande reflektioner. Baktill är skärmen något tjockare än flera av sina konkurrenter, men genom en sluttande design får den ändå en trevlig profil.

Samtliga kontakter, inklusive de USB-kontakter som erbjuds, är samlade på ett och samma ställe på skärmens baksida, dessa kommer man åt underifrån. Samtliga knappar, inklusive den fiffiga lilla joysticken, sitter även de på baksidan, det längst ned till höger (sett framifrån).

Sedan har vi det här med stativet och själva foten. Stativet gör skärmen ställbar i alla led och det är väldigt enkelt att justera den efter önskemål, samtidigt som motståndet är så pass att skärmen känns stabil. Mer om ställbarheten hittar ni bland de tekniska specifikationerna. Skärmfoten är en rejäl variant med en sluttande design som bygger några centimeter på skrivbordet i bakkant. Framtill på höger sida finns en Asus ROG-logotyp som lyser upp sådär lagom spejsat (notera att denna belysning går att stänga av). Allt som allt är det en väldesignad display sett till att den riktar sig helt och hållet till gamers, men den är kanske inte någon dröm för heminredaren.

Teknisk specikation:
Bildskärm
Panelstorlek: Bredbild 27.0"(68.6cm) 16:9
Färgmättnad : 100%(sRGB)
Panelbakbelysning/Typ : In-Plane Switching
Verklig upplösning : 2560x1440
Bildpunktsstorlek : 0.233mm
Ljusstyrka (max): 350 cd/㎡
Kontrastförhållande (max): 1000:1
Display Surface Non-glare
Betraktningsvinkel (CR ≧ 10) : 178°(H)/178°(V)
Svarstid: 4ms (Gray to Gray)
Färger: 16.7M (real 8 bit)
Flicker free

Videofunktion
Trace Free-teknik
Val av färgtemperatur: 4 lägen
GamePlus(modes) : Yes (Crosshair/Timer/FPS Counter)
HDCP-stöd
Low Blue Light : Yes
GameVisual :6 lägen(Scenery/Racing/Cinema/RTS/RPG/FPS/sRGB Modes)
Det blev en del rader om utseendet, hur är det då med tekniken? Vi kan väl börja med att avhandla själva panelen. Det handlar om en AHVA-panel (en typ av IPS-panel) med ett matt reflexfilter. Skärmen är 27" stor och bjuder på en maximal upplösning om 2560 x 1 440 pixlar (så kallad 2K). Just AVHA-paneler erbjuder en något vidare betraktningsvinkel, något som kan vara till stor fördel om du planerar att köra med en uppsättning om flera PG279Q bredvid varandra. Reflexfiltret gör sitt jobb bra, förutom om du sitter med en ljus vägg bakom dig och solen gassar rakt mot den, då kommer det att uppstå en del reflektioner. Den riktigt kräsne kan dessutom uppleva en viss blödning från ljuskällan (W-LED), något som jag själv däremot inte kan påstå mig ha upptäckt. Detta är dessutom något som kan skilja sig från skärm till skärm, enligt vad jag har läst mig till.

Hur är det då med uppdateringsfrekvensen? Väljer du att köra med G-Sync går denna att pressa upp i hela 165Hz med hjälp av den inbyggda turbo-funktionen. Väljer du att inte använda den stannar uppdateringsfrekvensen på maximala 144Hz. Föredrar du att spela med G-Sync avstängt (vilket är vanligt bland CS:GO-spelare) handlar det om en maximal uppdateringsfrekvens på 120Hz med ULMB aktiverat. Väljer du att ansluta skärmen via HDMI kommer du dock att vara begränsad till endast 60Hz, vilket är den begränsning som Asus verkar ha valt att sätta.

Hur bra fungerar då G-Sync med 165Hz? Riktigt bra, skulle jag säga. Så länge det spel du spelar 1. har stöd för det och 2. faktiskt drar nytta av det. Ett spel som jag spelade mycket under testperioden var Fallout 4, där blev jag tvungen att ställa ner uppdateringsfrekvensen till 120Hz för annars började mystiska buggar uppstå. I CS:GO växlade jag mellan denna inställning och att köra med 120Hz och ULMB. Jag vet inte riktigt vad jag föredrog egentligen, speciellt då jag mest spelade lättsamma match making-matcher. Det finns garanterat de som kan komma med världens uträkning om varför det ena eller andra är bättre, men ytterst handlar det om vad man själv föredrar. Jag tenderar att föredra G-Sync och 165Hz så långt det är möjligt. Jag har läst en del rapporter om att 144Hz är att föredra då den tillåter en något snabbare responstid (5,2 ms jämfört med 6 ms, grå till grå).

Teknisk specifikation, fortsättning:
Strömförbrukning
Power On: <90W*
Power Saving/Off:0.5W
Voltage: 100-240V, 50/60Hz

Mekanisk design
Ytterfärger: Svart
Lutning : +20°~-5°
Vridning: Ja
Vändning : Ja
Höjdjustering: Ja
VESA-väggmonteringskit: 100x100mm
Super Narrow Bezel Design : Yes

Mått
Phys. Dimension with Stand(WxHxD): 619.77x552.53x237.9 mm
Phys. Dimension without Stand(WxHxD): 619.77x362.96x65.98 mm(For VESA Wall Mount)
Box Dimension (WxHxD): 756x456x300 mm

Vikt
Net Weight(Esti.): 7.0kg
Gross Weight(Esti.):10.6kg

Notera
1) Refresh Rate
DisplayPort: 2560x1440(up to 165Hz)
HDMI: 2560x1440(60Hz)

2) Signal Frequency
DisplayPort 34~209KHz(H)/30~165Hz(V)
HDMI: 30~140KHz(H)/24~60Hz(V)
I slutändan handlar det mesta, som sagt, om vad du själv föredrar. Det här är en skärm som är maxad på alla sätt och vis, därav den för de flesta något saftiga prislappen. Samtidigt gör alla dessa funktioner att skärmen blir väldigt anpassningsbar. Efter att jag fått grepp om hur joysticken och knapparna fungerade (självklart var jag för tjurig för att kolla i manualen) var det dessutom lätt att ställa in skärmen efter mina önskemål.

Asus ROG Swift PG279Q (det är lite roligt att upprepa sådana här mindre sexiga namn av någon anledning) är en bra skärm. Nej förlåt, det är en riktigt bra skärm. Har du en helt okej budget att röra dig med tycker jag definitivt att denna ska finnas med i dina tankar innan du går och köper en skärm du har sett många proffs använda rent slentrianmässigt. Ligger den utanför din budget? Det finns gott om alternativ även för dig, både från Asus ROG men också från konkurrenter så som BenQ.

En sak som bör poängteras när det kommer till Asus är att de verkligen tar gamers på allvar. Det är i alla fall min känsla efter att ha testat diverse produkter från företaget. Visst, alla passade inte mitt tycke men de märktes ändå hur gaming står i fokus. Så är även fallet med denna skärm.

Några avslutande meningar då: Skärmen fungerar likväl för gamers som för den som vill redigera bilder och/eller videos (kräver dock lite inställningar), tack vare en god färgåtergivning. Detta är ett område som vissa gamingskärmar faller på. Det finns en hel del olika inställningar att leka runt med, jag själv valde dock att främst testa de olika förinställda alternativen. Den enda riktiga nackdelen jag ser med ROG Swift PG279Q är just prislappen, som antagligen försvaras genom den — enligt vissa tyckare — poänglösa 165Hz-turbofunktionen.

Positivt:
  • Maxade funktioner.
  • Färgåtergivningen.
  • Passar bra för flerskärmsuppsättning.
  • Har gaming i fokus, rakt igenom.
  • Bra ställbarhet, och samtidigt stadig.

Positivt/Negativt
  • 165Hz-turboboost. Jag upplever det som en positiv grej, men till vilket pris? Inte heller alla som håller med mig.

Negativt:
  • Prislappen passar långt ifrån alla.
  • Endast 2K-upplösning.
Pris:
  • Från 8 390 kronor i välkända butiker enligt Prisjakt

Betyg

9 / 10

9 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 9 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..