×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

RecensionDatorer

Recension: Dell XPS 15 (9550)

3
Kan en notebook i premiumklassen vara något för en gamer som tycker att gamingnotebooks är för dyra? Det och en hel del annat reder vi ut i detta test av Dell XPS 15.
Amerikanska Dell är en av världens största tillverkare av datorer, de sitter bland annat på varumärket Alienware som är välkänt inom gamingkretsar. Den här recensionen handlar dock om en helt annan linje av Dell-datorer, notebooks i XPS-klassen. Eller snarare, Dell XPS 15 9550, en bärbar i premiumklassen.

TestetNär datorn packas upp ur sin kartong slås jag av dess stilrena design, som flirtar mot Apples populära MacBook Air. Med ett tunt aluminiumchassi och en totalvikt på knappt två kilo är denna 15,6-tummare definitivt lätt att ta med sig. De kontakter som finns på XPS 15 är samtliga förlagda till sidorna av dess undre del. Det handlar om kortläsare, tre USB-portar (varav en USB 3.1, typ C med Thunderbolt), HDMI samt in- och utgång för mic respektive hörlurar. Den tidigare nämnda skärmen tar upp så mycket av datorns överdel att den mer eller mindre obligatoriska webbkameran har fått söka sig ner till skärmens underkant. Inte speciellt charmigt, om man inte gillar att roa folk med dubbelhakor.

I övrigt kom testdatorn packad med en i5-processor från Intel av model 6300HQ, 8 GB DDR4-ramminne, ett GeForce GTX 960M med 2 GB GDDR5-minne samt en 1 TB-hårddisk på 5400 RPM och en liten SSD om 32 GB. Märk väl att XPS 15 finns i flera konfigurationer. En helt okej uppsättning kan tyckas, åtminstone för den som spelar lite mindre krävande spel.

För det är ju trots allt vad detta test handlar om. Hur klarar datorn av det som våra läsare kan vilja göra med den? Låt oss vara på det klara med att det inte är något för heltidsproffset, inte heller den som aspirerar på att bli just ett sådant. Ja, i alla fall inte om de inte samtidigt har en annan notebook eller stationär dator som sin huvudsakliga speldator. I Counter-Strike: Global Offensive kan vi till exempel se datorn klara av att trycka ut drygt 150 FPS på de högsta inställningarna. Det bör ge en rätt bra hum om var den ligger till. Som jämförelse kan nämnas att den presterar liknande som Acer Aspire V Nitro VN7-792G som sitter på ungefär samma saker under huven, men till ett märkbart lägre pris (från 10 495 kronor enligt Prisjakt). Sedan finns även Asus Zenbook Pro med den tidigare generationens i7 för en billigare peng, även den en dator som matchar eller slår XPS 15 på fingrarna. Den stora skillnaden mellan XPS 15 och de övriga två är att Dell-datorn väger in på knappt två kilon, Aspire V Nitro från Acer däremot väger tre kilo medan en Acer Zenbook Pro landar på drygt två kilo men är däremot inte lika tunn som XPS 15.

För att ge ytterligare en bild av XPS 15 och gaming kan nämnas att datorn lyckas klämma ut 32,3 FPS i Star Wars Battlefront, då på ultrainställningar. I ett något äldre spel som BioShock Infinite toppar den på 40,8 FPS.

Skärmen på XPS 15 är en IPS-panel från Sharp som verkligen levererar. Trots att den maximala upplösningen endast är 1920x1080 och att den visar upp en risig responstid bjuder den på klara, starka färger och en tydlig skärpa. Den har en vid betraktningsvinkel och håller helt klart måttet för att sitta på en notebook i premiumklassen.

Tekniska specifikationer
Processor: Intel Core i5-6300HQ 2,3 GHz
Grafik: NVIDIA GeForce GTX 960M (1033 MHz GPU, 1253MHz 2 GB GDDR5)
RAM: 8 GB DDR4-1866 (expanderbart till maximalt 32GB)
Display: 15,6" 16:9, 1920x1080, IPS-panel.
Moderkort: Intel HM170 (Skylake PCH-H)
Lagringsmedia: 1 TB Western Digital WD10SPCX + 32 GB LiteON CS-SP32-11 i RAID
Vikt: 1.958 kg, nätadapter på 435 gram.
Mått: 357 x 235 x 17 mm.
Om vi nu lägger spelandet åt sidan och fokuserar på XPS 15 som en dator för filmtittande, arbete, surfande och dylika aktiviteter, ja då blir det plötsligt mycket trevligare. Tangetbordet på XPS 15 har en väldigt slimmad design med knappar som ändå lyckas ge en tydlig respons när de trycks ner. Den är behaglig att skriva på, helt enkelt. Styrplattan, som har ett övre lager gjort av glas, är dessutom super. Den bidrar till ett både enkelt och bekvämt surfande. Skärmen har redan avhandlats, men när en film i full-HD (1080p) startas på denna nätta maskin är det inte bara skärmen som imponerar. Även datorns inbyggda ljudsystem levererar, och det är ett imponerande ljud med både tydlig diskant och den bas man kan tänkas kräva från en sådan liten dator.

Dell XPS 15 har kanske inte sin styrka i spelandets värd, även om den kan agera lekplats för den mindre kräsna utan problem. När det gäller allt annat är det däremot en suverän maskin av hög byggkvalitet, långt ifrån den jag själv känner igen från när jag jobbade som IT-tekniker på Skellefteå kommun runt 2010. Då kastades Dell-datorer på högar och byttes ut oftare än vad en annan bytte underkläder. Denna tid är förbi och sedan Michael Dell, företagets grundare, köpte loss hela Dell-koncernen från aktiemarknaden verkar de ha skruvat upp tempot en hel del.

Positivt:
  • Underbar för filmtittande
  • Liten och nätt
  • Hög byggkvalitet
  • Batteritiden, men när batteriet är slött kan du inte byta det själv.
Negativt:
  • Inget för den mer entusiastiska gamern.
  • Lite portar, speciellt USB och saknar RJ45-kontakt.
  • Priset, det finns likvärdiga datorer till bättre pris helt enkelt.
Pris:
  • Från 16 340 kronor hos välkända butiker enligt Prisjakt

Fler givande recensioner hittar ni i den eminenta Prylguiden.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

7 / 10

16 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 16 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..