×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Världen

Counter-Strike fyller 25 år idag

3
Vilka är dina bästa minnen?
För 25 år sedan, den 19 juni 1999, släpptes första betaversionen av Counter-Strike av Jeff Cliffe och Minh "Gooseman" Le. Spelet var då endast en modd till Half-Life, men dess enorma popularitet väckte intresset hos Valve, som köpte rättigheterna till spelet och anställde de ursprungliga utvecklarna. Efter ett år i beta släpptes den första officiella versionen, som fick namnet Counter-Strike 1.0.

Counter-Strike version 1.6 släpptes 2003 och blev snabbt en favorit bland spelare. Denna version är än idag en älskad klassiker och hyllas av många som den bästa versionen av CS. Den sista 1.6 majorn spelades så sent som 2012, vilket vittnar om spelets långvariga popularitet.

År 2004 släpptes den kontroversiella versionen Counter-Strike: Condition Zero, som inkluderade en kampanj där spelare kunde utföra uppdrag med bottar. Spelet lyckades dock aldrig nå samma popularitet som dess föregångare.

Senare samma år, i november 2004, släpptes Counter-Strike: Source. Med förbättrad grafik, realistisk fysik och nytt utseende, syftade spelet till att modernisera CS-upplevelsen. Source blev bemött med positiva reaktioner från CS-fans, men spelet lyckades ändå inte nå samma nivå som CS 1.6. Medan ett flertal övergick till det nya spelet, valde många att stanna kvar vid 1.6.

Counter-Strike: Global Offensive släpptes 2012 och möttes till en början av blandade reaktioner. Medan matchmaking och Valves anti-fusk VAC blev hyllade som förbättringar till spelet, var andra tveksamma till de nya molotov-granaterna och förändringarna som gjorts till ett flertal av kartorna. Men uppdatering efter uppdatering blev spelet bättre, och idag är CS:GO den version som blivit allra populärast.

"Det finns inte en chans att CS:GO kommer att bli större än vad 1.6 var. Inte denna vecka, månad, år eller detta decennium!", skrev dåtida CS-proffset Danny "zonic" Sørensen, som idag är coach för Falcons Esports.

Efter många års spekulationer släpptes Counter-Strike 2 år 2023, uppföljaren till CS:GO. Spelet introducerade bättre grafik, nya rökgranater och en ny sub-tick-teknik. Betan släpptes den 22 mars och mottogs med såväl spänning som klagomål över spelarens tröga rörelser, skjutkänslan och att sub-tick inte fungerade som lovat. Idag har spelet uppdaterats och trots att vissa klagomål kvarstår, är många spelare nöjda med CS2:s utveckling och ser hoppfullt på framtiden för Counter-Strike.

Vill du återuppleva nostalgin från 1.6-dagarna? Det svenska sällskapet Nostalgia och svenska CS-legendaren Emil "HeatoN" Christensen ska imorgon anordna ett CS 1.6-event. Du hittar länk till eventet och deras Discord via Nostalgias X-konto. HeatoNs stream och event börjar 17:00. Nostalgia håller därefter ett till 1.6-event 20:00.

Artikelbild: Pressbild/Valve
Videokälla: Fragbite

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..