×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

ESL

fnatic mästare på ESL One Katowice

33
Efter en tre kartor lång final i den näst intill helsvenska finalen står det klart att fnatic är mästare på ESL One Katowice och det första laget att vinna två majors.
Efter fyra dagars Counter-Strike: Global Offensive i den polska staden Katowice sår det klart att svenska fnatic är mästare på ESL One Katowice och således 100 000 dollar rikare. Detta avgjordes mot landsrivalerna NiP Gaming, som det krävdes tre kartor för att besegra. Nu står fnatic ensamma som organisation att ha dubbla major-titlar.

Final!
Sverige fnatic vs. Sverige NiP Gaming — 2-1
fnatic: pronax, flusha, JW, olofm, krimz
NiP: allu, f0rest, friberg, GeT_RiGhT, Xizt

Dust2: 16-14 (10-5)
Cache: 10-16 (8-7)
Inferno: 16-13 (11-4)

30 rundor krävdes på Dust2

Den fullsatta finalens öppningskarta var Dust2, som valdes av NIP, vilket ledde till att fnatic valde att börja som försvarare. Man misslyckades dock med uppgiften till en början när NiP knep pistolrundan via en självsäker A-split. Under hela turneringen har eco-rundor vunnits dock, och finalen var inget undantag utan fnatic tog tag i kartan direkt efter pistolförlusten.

Vinsten av andrarundan gav fnatic ett extremt momentum, och de vann ytterligare fem rundor på raken innan NiP visade sig på måltavlan igen. Därefter blev mötet något av de jämnare slagen när rundorna gick sick-sack upp till 8-4, där NiP bland annat vann en eco-runda efter två magnifika entry-frags av Adam "friberg" Friberg. Även om NiP började knappa igen det underläge de hade från de första rundorna slutade fnatic ändå med en 10-5-ledning i halvtid.

När sidbytet skedde var det NiP som återigen knep pistolrundan, detta trots att fnatics Tec-9-monster Olof "olofm" Kajbjer plockade tre motspelare i en 1vs3-situation, dock strax efter bomben blivit desarmerad. Detta hjälpte NiP att fylla i mellanskillnaden en aning, men så fort det blev vapenrundor knep fnatic tre raka rundor för att gå upp i en 13-8-ledning.

Då hände någonting med NiP, och de började stänga bombplatserna så pass effektivt att de via fem raka rundor kvitterade matchen till 13-13. Då följde en paus från fnatic, där de samlade sig och drog till med ett Tec-9-tåg mot A för att återfå ledningen. Det var dock inte över än, då NiP svarade med ytterligare en kvittering efter att friberg vann en 1vs1-situation mot Robin "flusha" Rönnquist.

Den vunna situationen var dock inte tillräckligt för att ta ledningen i matchen för första gången sedan pistolrundan, utan fnatic skärpte till sina anfall rejält och knep två raka rundor för att ta 1-0-ledningen i finalen.

Ett momentumskiftande Cache

Den andra finalkartan landade på Cache, fnatics val av karta som NiP i sin semifinal besegrade EnVyUs på. Liksom i semifinalen började NiP nu som anfallare, och öppnade extremt bra när de inte bara vann pistolrundan, utan även ytterligare fyra rundor för att gå upp i en 5-0-ledning. I detta skede lade dock fnatic på ett extra lager tegelsten på sin mur, och vände momentumet helt och hållet. Med stort självförtroende kvitterade man med fem raka rundor, och vann ytterligare tre och tog en 8-5-ledning. Återigen skiftade dock momentumet, och det var NiP som knep de två sista rundorna i halvan.

Den energi som NiP fick av at vinna halvans sista rundor fördes sedan över in i deras försvarsspel, när de vann pistolrundan, de föjlande anti-eco-rundorna och även den första vapenrundan. Plötsligt hade NiP återfått sitt överläge, och satt med hela 14-8 till sin favör. När fnatic sedan knep sin första runda som anfallare svarade Christopher "GeT_RiGhT" Alesund med tre snabba headshots i ett pressat läge för att säkra sex matchrundor. Sex stycken krävdes dock inte, utan NiP avgjorde två rundor därpå för att tvinga fram en avgörande karta.

Inferno avgjorde — ännu en gång

Nio av finalisterna möttes senast i en major-final på ESL One Cologne i somras, där Inferno fick agera tredje, avgörande karta. Då var det NiP som vann, och nu blev det ett kärt återmöte på kartan i Katowice, med samma förutsättningar som i Köln.

När avgörandet drog igång var det fnatic som fick börja som den oftast favoriserade försvarssidan. Pistolrundan gick då fnatics väg, med endast en offrad spelare, men i sedvanlig ordning betydde inte det nödvändigtvis att de följande rundorna skulle komma gratis. En B-rush av NiP resulterade i en apterad bomb, och Aleksi "allu" Jalli lyckades knipa två viktiga kills för att kvittera direkt.

Det går inte att tydliggöra hur lite det betyder att ha anti-eco på ESL One Katowice dock, och ett sorts eco-krig drog igång när fnatic vann den följande rundan med hjälp av billiga köp. Eco-kriget fortsatte sedan när allu fick en entry mot A för att sedan låta NiP rotera till B, rensa bombplatsen och vinna ännu en runda med billiga vapen. Eco-kriget fortsatte till ställningen 3-2, då fnatic vann eco-kriget genom att bli det första laget att vinna två rundor på rad. Ovanpå detta kneps ytterligare två rundor, och det försvarande laget gick upp till en 6-2-ledning.

När banan-kungen friberg sedan klippte två headshots på sitt signaturområde öppnades B2, men GeT_RiGhT lurkade ryggen väl för att döda flankrotationen och låta sitt NiP ta över A istället. Dessa två insatser säkrade en runda för NiP, men följdes upp av ett tidseffektivt försvar från fnatic som gjode att klockan gick ner på noll innan NiP hann göra någonting. Fnatic utökade nu sin ledning till 10-3, men en timeout från NiP Gaming visade sig vara effektiv när de vann den följande rundan. Man misslyckades dock göra det bästa av situationen då fnatic vann den sista rundan på halvan.

Med 11-4 till sin favör gick sedan ett nu anfallande fnatic och vann finalens sista pistolrunda. Även de följande anti-eco-rundorna gick, för omväxlings skull, till laget med tyngst artilleri. Ställningen var nu 14-4 till fnatic, och motståndet hade en rejäl uppförsbacke för att kunna vända finalen till egen vinst. Storspel från Patrik "f0rest" Lindberg och allu resulterade dock i en bra start för återhämtningen, då deras insats i den första vapenrundan tvingade fnatic till en Tec-9-eco som inte lönade sig.

När ninjornas in game-ledare Richard "Xizt" Landström sedan briljerade med tre rundvinnande headshots tvingades fnatic till ytterligare en ekonomisk runda, och det riktigt kändes i den tydligt NiP-hejande publiken att en comeback kunde bli verklighet.

Rundskillnaden var dock fortfarande massiv, då fnatic hade sex rundor över sitt motstånd. När de sedan, vid ställningen 14-8, lyckades med en A-push med fokus på hus satt de med hela sju matchrundor. NiP vägrade dock ge upp, och med kniven mot strupen försvarade man både en vapenrunda och två riktigt farliga Tec-9-rundor från fnatic, för att jämna ut till 15-11.

Sju matchrundor hade nu blivit fyra, och fnatic med vapen valde att fokusera på en B-runda. Extremt tidseffektivt försvar på bombplatsen resulterade dock i en på tok för sen push, och NiP klev ett steg närmre det omöjliga tack vare fnatics avsaknad av tid.

När fnatic sedan valde att trycka A såg det ut att gå vägen, trots ett starkt försvar från GeT_RiGhT. Lagen ställdes 2vs2 efter apterad bomb, och allu gick ner — men friberg räddade rundan med en spray som tog ner båda motståndarna och gav honom tid att desarmera bomben.

Fnatic hade nu, sedan ett par rundor tillbaka, insett att de höll på att tappa drömläget de befann sig i för bara några rundor sedan, och valde att köpa för alla sina slantar. A blev återigen målet för pushen, och återigen stod GeT_RiGhT i vägen för att det skulle bli en enkel väg in. Dock lyckades de två kvarstående fnatic-spelarna beta ner NiP:s spelare, och Olof "olofm" Kajbjer, som spelat briljant hela kartan igenom, dödade tiden som fanns för siste man att desarmera bomben.

Slutplaceringar

1.Sverige fnatic100 000 dollar(cirka 871 000 kronor)
2.Sverige NiP Gaming50 000 dollar(cirka 435 600 kronor)
3-4.Frankrike EnVyUs22 000 dollar(cirka 191 700 kronor)
3-4.Polen Virtus.pro22 000 dollar(cirka 191 700 kronor)
5-8.Danmark TSM10 000 dollar(cirka 87 100 kronor)
5-8.Ukraina Na`Vi10 000 dollar(cirka 87 100 kronor)
5-8.Brasilien Keyd Stars10 000 dollar(cirka 87 100 kronor)
5-8.Tyskland PENTA10 000 dollar(cirka 87 100 kronor)
9-12.Australien Vox Eminor2 000 dollar(cirka 17 400 kronor)
9-12.Norge LGB2 000 dollar(cirka 17 400 kronor)
9-12.USA CLG2 000 dollar(cirka 17 400 kronor)
9-12.USA Cloud 92 000 dollar(cirka 17 400 kronor)
13-16.Ukraina FlipSid3 2 000 dollar(cirka 17 400 kronor)
13-16.Frankrike Titan2 000 dollar(cirka 17 400 kronor)
13-16.Ukraina HellRaisers2 000 dollar(cirka 17 400 kronor)
13-16.Finland 3DMAX2 000 dollar(cirka 17 400 kronor)

119 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 119 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..