×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Hallonkraem: "Sviker Fnatic den svenska scenen?"

1
Fnatic är nu ett internationellt lag. Detta har lett till många starka känslor i kommentarsfälten. Därför har Fragbites redaktör Kalle "Hallonkraem" Strömgren valt att ge sina tankar kring detta i denna krönika.
Förra veckan publicerade jag en intervju med Patrik "cArn" Sättermon, som ni kan se i videospelaren ovan. Den före detta Fnatic-stjärnan är fortfarande kvar i organisationen där han vann merparten av sina titlar men han är numera gamingchef. Förutom den absoluta fröjden att få intervjua någon som var ens idol när man själv började spela så blev jag också glad av all den feedback som kom. Inte bara mot själva intervjun utan även mot Fnatic.

Intervjun är faktiskt det inlägg som fått flest kommentarer här på Fragbite på flera år och det var heta diskussioner. Jag valde själv att slänga en kommentar men all uppståndelse kring detta har fått mig att tänka väldigt mycket på den svenska scenen och framförallt Fnatic.

Många har varit väldigt besvikna på Fnatics beslut och detta kan man såklart förstå. Fnatic har setts som ett landslag i Counter-Strike ända sedan 2005. De har alltid haft en lineup med majoriteten svenska spelare som pratat svenska, förutom lagets första lag i CS:GO som var mer dansk. Det danska laget existerade dock inte så länge. De valde istället att plocka ihop Jesper "JW" Wecksell och kompani som tidigare representerat Epsilon. Detta ledde till ett av de mest framgångsrika CS:GO-lagen någonsin.

Nu har de dock valt att lämna det svenska språket och istället prata engelska, men de är fortfarande ett svensklag i grunden med tre svenska spelare. Men det är tydligt att de är ett internationellt lag tillskillnad NiP när de hade Aleksi "allu" Jalli i laget. Visst, de pratade engelska men det var mer ett svenskt lag än vad Fnatic är nu.

Sviker Fnatic Sverige?

Fnatic klädda i Sveriges färger. Det gick alltid dåligt när de hade dessa tröjor.
Fnatic i par tröjor i Sveriges flaggas färger. Det gick alltid dåligt när de hade dessa tröjor.


Ett resonemang nu är att Fnatic lämnar Sverige och sviker den svenska scenen. Jag förstår ilskan men jag kan inte riktigt hålla med. Precis som cArn säger i intervjun så är Fnatic en internationell organisation som har haft ett svenskt CS-lag. Det svider att vi kanske inte kommer att se den svenska fanan framför Fnatics namn i framtiden men jag kan inte se det som att de sviker oss. Jag vill istället tacka dem för att varit med och gett oss den kanske bästa svenska Counter-Striken någonsin.

Något som också lyser igenom i kommentarsfältet är att de inte satsar på unga talanger. Men detta är något som Fnatic nästan alltid har gjort. Vi kan bara kolla på när de plockade upp sin första svenska femma i CS:GO, JW var bara 17 år gammal då. Och det finns till och med ett sjukt starkt exempel i år, Jack "Jackinho" Ström Mattsson. Vad har han egentligen gjort innan? Det är inte som att han ens rört ett topp 30-lag innan Fnatic.

Jackinho var helt oprövad mot topplag när han kom in i Fnatic.<br />  Bildkälla: Alfons Grönqvist
Jackinho var helt oprövad mot topplag när han kom in i Fnatic.
Bildkälla: Alfons Grönqvist

Detta är en risk man inte alltid kan ta. Det är väldigt ovanligt att en organisation plockar upp en så oprövad talang. Det normala är att de går genom ett par olika organisationer som tidigare i svensk CS. Då fanns det lag som Begrip och Lions som man kunde gå igenom. Detta finns nu i Danmark. Kolla bara på lag som Copenhagen Flames och Tricked. De har under flera år nosat på topp 30 i världen och fostrat spelare som Frederik "acoR" Gyldstrand, Rasmus "sjuush" Beck och Lucas "Bubzkji" Andersen för att bara nämna några. Detta har inte funnits i Sverige på väldigt länge.

Jag har ofta haft svårt att se att internationella lag är framtiden i CS, men just nu är det den enda framtiden jag ser för Fnatic. De ska vara ett av världens bästa lag och just nu kan de inte göra det med svenska spelare. Vi har lag som Galaxy Racer och internationella satsningen Gamerlegion som kanske kan bli nya Begrip. Men det är inte på den nivån ännu. Det är enligt mig det som behövs, men det är inte det Fnatic ska vara. Fnatic ska ta spelare från ett sånt lag, men ett sånt lag finns inte nu. Jag tycker det är skittråkigt att Fnatic inte kommer att vara ett helsvenskt lag längre men jag förstår verkligen och respekterar deras beslut.

4 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 4 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..