×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Artikel

Loop blev stöttad av CS:GO-communityn efter mobbning — så ser hans liv ut i dag

9
Han är näst intill både blind och döv, men ändå chockerar Adam "Loop" Bahriz communityn med sina färdigheter inom Counter-Strike: Global Offensive. I april råkade han ut för något som aldrig ska hända, han blev mobbad av sina medspelare. Vi på Fragbite pratade med den unga profilen och frågade hur hans liv ser ut i dag.
Adam "Loop" Bahriz är en 17 år gammal amerikan med algerisk härkomst som för närvarande bor i San Diego, Kalifornien. I april hamnade den unga spelaren i rampljuset efter att han blivit kickad från en ESEA-match. Till Fragbite förklarar Bahriz hur han gick in i matchen och aktiverade ett av sina binds, vilket han alltid gör i början av en match. I gruppchatten skickades ett automatiskt meddelande som förklarade att hans röst inte låter helt korrekt, en bind han valt att lägga in på grund av de många hån och frågor han fått i matcher genom tiderna.

Tre av lagkamraterna drog omedelbart slutsatsen att han trollade, vilket Bahriz för stunden ursäktade med att de möjligtvis spelat med ett troll i tidigare matcher. Han gjorde det bästa av situationen och lyssnade på vad de hade att säga. Han visade sig stark på servern och hjälpte laget till ledning. Plötsligt kickade hans lagkamrater honom, då han 'inte kommunicerade', vilket han ansåg var väldigt ironiskt då de bett honom att sluta prata.

"Jag blev lite upprörd när detta hände. Inte på grund av just den här incidenten, men för att det påminde mig om hur ett ofrivilligt talproblem har resulterat i att jag behandlats dåligt så många gånger under mina år som Counter-Strike-spelare. Det har påverkat min självkänsla och lust att spela spelet jag älskar så mycket. Hur som helst så kom jag över det efter några minuter, trots att denna typen av saker händer mig ganska ofta, så tar jag mig alltid igenom det och fortsätter spela", förklarar han.

Spelarna som kickat honom från matchen gjorde ett inlägg via ESEA:s forum, där de skrev att de faktiskt inte trodde att han var seriös. Det den unga amerikanaren inte förstod var varför de kickade honom, när han inte bara var en bättre spelare än dem utan då han dessutom använt klienten under en mycket längre tid, vilket enligt Bahriz gör det osannolikt att han skulle vara ett troll. Han berättar att han sedan dess förlåtit alla förutom en av spelarna, då denna aldrig bad om ursäkt. ESEA-tråden följdes upp av ett inlägg via Reddit som i sin tur ledde till att hans liv förändrades.

Hela Bahriz liv förändrades efter den dagen.
Hela Bahriz liv förändrades efter den dagen.

Stora profiler så som Jordan "n0thing" Gilbert och Gabriel "FalleN" Toledo stod upp för den så gott som blinda spelaren via sociala medier. De som kunde valde även att spela några matcher med honom. Enligt Bahriz gav det honom kraft, då han under den perioden mådde psykiskt dåligt på grund av just mobbning. Men enligt honom handlar det inte bara om att han fick en dag värd att minnas, utan han uppskattar hur communityn i sin helhet höjde sina röster för att motverka denna typ av beteende.

Under ett par veckors tid hade han ett par tusen tittare varje gång han sände via Twitch, vilket enligt honom var helt vansinnigt. Hans Twitter och Youtube-följare exploderade och han blev kontaktad av olika organisationer för intervjuer samt sponsringsmöjligheter. Det var en minst sagt hektisk period för den 17-årige spelaren, men han fick det att fungera. Trots att hans tid i rampljuset inte var speciellt långvarig, så känner han sig fortfarande nöjd över var han är i dag, han tror fortfarande att han kan växa.

Mohamad
Mohamad "m0E" Assad var en av de generösa profiler som ville hjälpa Bahriz.

I dag streamar han fortfarande via Twitch varje dag, med cirka 100-200 tittare per sändning. Hans dröm, som han haft sedan han var 9 år, om att ha över 100 000 följare på Youtube har gått i uppfyllelse och han planerar att starta ett nytt lag inför den kommande ESEA-säsongen. Vad gäller hur communityn förändrade hans framtid så har de gett honom en chans att betala sina sjukvårdskostnader. Donationerna via Twitch hade inte kommit lägligare, enligt Bahriz, då han nu har råd med plastkirurgi för sin näsa samt mun. Förutom det har donationerna tagit honom ett steg närmare en potentiell hornhinnetransplantation, vilket kan hjälpa honom med sina synsvårigheter.

"Utöver det har allt som hänt gjort mig till en lyckligare person överlag. Innan communityn kom till mig hade jag mycket ångest. Jag kände mig ständigt nere, sov dåligt, var ledsen och visade tecken på depression. Att folk fick upp ögonen för mitt spelande, och gav mig chansen att upprätthålla en konstant publik via Twitch och Youtube, har mobbarna via CS:GO blivit färre då många vet vem jag är. Jag tycker mycket bättre om mig själv, började tänka positivt och är generellt mycket lyckligare med mitt liv. Detta paradigmskifte, som berott på communityns stöd, har gjort min syn på livet så pass mycket bättre att det är svårt att uttrycka i ord. Jag kan inte vara mer tacksam till alla som hjälpt mig", berättar Bahriz.

Så vad gör att en person har mage att behandla en annan människa på detta vis? Enligt Bahriz handlar det om anonymiteten bakom datorskärmen, vilket gör att vissa människor beter sig hemska gentemot andra. Han menar att man först och främst måste särskilja trash-talk mellan individer, vilket kan undvikas genom att blocka personen, och legitim mobbning där flera lagkamrater går på en person för att förstöra dess spelupplevelse. Han menar att det är helt oacceptabelt att mobba någon för dess ras, kön, röst eller något annat som skiljer individen från en annan. Det är förståeligt att det inte betyder mycket för en person när hen kallar en annan för "dålig" eller rena förolämpningar, då det händer mycket ofta. Problemet, enligt Bahriz, är när dessa förolämpningar är konsekventa och blir personliga, ett stort nej-nej som aldrig borde hända.

"Alla måste verkligen förstå att, bakom spelaren du spelar med eller mot finns en annan människa med riktiga känslor. Även om den här personens röst låter helt normal så kan den fortfarande kämpa med en sjukdom eller gå igenom en mycket svår del av sitt liv, vilket inte är direkt uppenbart i spelet. Om folk bara kan tänka på detta i några sekunder, så kanske det kan få spelare att tänka till innan de förolämpar eller mobbar någon", hoppas han.

Han fortsätter att berätta om hur ESEA gjort ett bra jobb med sitt nya system, där en spelare som blivit rapporterad tillräckligt många gånger får en tillfällig ban samt förlorar karma. Enligt honom är det ett bra system som får bort både mobbare och trolls från plattformen. Inte nog med det så uppmuntrar det spelare att tänka till innan de använder rasistiska eller homofobiska ord, eller helt enkelt är hemska mot andra. Han önskar att Valves matchmaking-system kunde introducera något liknande, då han tror att det kunnat lösa många problem. Vi följer upp med att fråga efter hans bästa tips, för den som på något sätt har det jobbigt när de spelar. Hans svar visar att det är honom varmt om hjärtat.

"Det är tufft, men det finns sätt att förbättra din upplevelse. Att hitta vänner och premades att spela med är ett bra sätt att se till att du får ut mer glädje av att spela och inte blir trakasserad av olika anledningar. Om du spelar solo och har ett talproblem så kan du komma långt med en kort bind, liknande min, som du trycker på i början av matchen då det informerar dina lagkamrater om ditt problem och därigenom minskas risken för mobbning. Du bör också använda dig av mute-funktionen när du känner att det är lämpligt, mot människor som försöker störa eller får dig att känna dig dålig. Utöver det så försök bara att hålla huvudet högt och låt inte elaka människor förstöra din njutning av det här fantastiska spelet".


Vi avslutar intervjun med att be om hans bästa tips för den som vill satsa på en streamingkarriär. Ett schema är viktigt, och att faktiskt hålla fast vid det, tycker han. Han refererar till ett tips han fått från några av de bästa, streama på samma sätt för två tittare som du skulle gjort för 1000 tittare, vilket han anser är ett bra råd. Att vara unik är även det ett plus i jakten på en stor stream. Oavsett om det handlar om skicklighet, personlighet eller att vara väldigt bra på att interagera med chatten. Har man två tredjedelar av dessa attribut, och följer ett schema, så är det bara tålamod som krävs enligt Bahriz. Sen är det viktigaste att ha roligt när man streamar och att ta pauser när de behövs. Han avslutar med att uppmana till att spela andra spel då och då, för att hålla saker fräscha.

Det slutade gott för Bahriz, som nu fått chansen att betala för diverse operationer och kraften att leva ett lyckligt liv. Tänk efter nästa gång en förolämpning är på väg ut ur din mun, då det inte alltid hörs eller syns utåt vad en person tvingas genomlida. Spelvärlden kan vara en persons utväg, för att undvika allt ont hen tvingas gå igenom i vardagen. Ta hand om varandra.

Vill du stödja Bahriz och se hans väg i livet? Han streamar regelbundet via Twitch och uppdaterar sina följare om vad som händer i hans liv både via Youtube och Twitter.

6 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 6 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..