×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Artikel

Full fokus på kommunikation och inkluderande under CS:GO-läger i Skellefteå under sportlovet

5
Under slutet av förra veckan anordnade Respect All, Compete ett CS:GO-läger i västerbottniska Skellefteå. Ett läger som inte bara har som mål att göra deltagarna bättre på det spel de älskar, utan som även vill få svensk esport att bli mer inkluderade.
Fredag morgon. Solen strålar och reflekteras i det tjocka snölager som ligger överallt. Jag rullar ut cykeln från lägenheten och beger mig mot Scandic i Skellefteå, där finns nämligen ett helt gäng med unga människor som sökt sig till norra Västerbotten för att få spela CS:GO under ett några dagar långt, intensivt läger.

I entrén till hotellet möter jag upp med Jesper Englin, en av de ansvariga för helgens CS:GO-läger. Jesper jobbar med projektet Respect All, Compete på daglig basis och tillhör organisationen Sverok. Vi följs upp ett våningsplan där hälften av deltagarna precis ska inleda dagens första workshop-pass. En liten stund senare har vi satt oss i en soffa och Jesper börjar berätta mer om själva tanken bakom dessa esportläger.

Jesper Englin, en av de ansvariga för Respect All, Competes läger, är till vardags redaktör hos Sverok. Foto: Sverok
Jesper Englin, en av de ansvariga för Respect All, Competes läger, är till vardags redaktör hos Sverok. Foto: Sverok

"Projektet startade 2014 med syftet att göra svensk esport mer öppet och välkomnande. Anledningen till att vi ville starta projektet var för att vi mötte på flera olika sätt indikationer på att det som Sverok kunde göra bäst inom esporten var att jobba med mjuka värden, med attitydförändringar och sådant. Dels genom erfarenheter från Svenska E-sportcupen som vi hade där vi mötte en del både mot spelare och ledare, det var rasism och sexism. Det var ingen nyhet för oss som har varit inom esporten ett tag att det är så det är mycket."

I det skedet genomfördes en enkätundersökning bland alla Sveroks medlemsföreningar, där framkom det att stämningen var som allra värst bland esportföreningarna. Där var det flest som kände sig exkluderade och hatspråk var vanligt förekommande. Då stod det klart att det var just där som det skulle kunna göras en insats för att verkligen få till en förändring.

"Då var tanken att mötas upp, dels för att bryta anonymitet och sen också för att kunna sprida mer tankar kring hur man kan inkludera inom esporten och praktiska sätt som man kan jobba för att fler ska känna sig välkomna."

Lägret i Skellefteå är det sjätte som har arrangerats av Respect All, Compete så här långt. Tidigare har de besökt Västerås, Örebro och Vrigstad och ännu återstår ett läger vardera i Kungsbacka och Malmö. Först ut av dessa två är ett League of Legends-läger i Kungsbacka, strax söder om Göteborg, och följs sedan av ett Overwatch-läger i Malmö (du kan fortfarande anmäla dig till detta läger). Förutom de tre tidigare nämnda titlarna har det även spelats Hearthstone och Dota2. Vad gäller ålders- och könsfördelningen brukar det vara väldigt blandat, så även i Skellefteå.

"Åldrarna är 14 till 20 i standard men det här lägret har vi 13 till 22 tror jag. Vi strävar efter mångfald i största mån i deltagargruppen också. I deltagargruppen har vi då, jag tror att det är ungefär 20 tjejer och även två transpersoner. Killarna är i svag majoritet."

Just mångfald är väldigt viktigt för arrangörerna, vilket inte minst märktes på antalet tjejer och spridningen i ålder.
Just mångfald är väldigt viktigt för arrangörerna, vilket inte minst märktes på antalet tjejer och spridningen i ålder.


Just könsfördelningen under CS:GO-lägret i Skellefteå är arrangörerna extra nöjda med, det säger Jesper som konstaterar att om man kollar generellt inom esportmiljöer och CS-miljöer så är det ju sällan det är den här fördelningen. Överlag brukar det vara lättare att locka tjejer till MOBA-läger. Jesper fortsätter sedan och berättar att det brukar vara rätt många sökande per plats till framför allt CS:GO och League of Legends-lägren, runt 350 per läger vilket innebär fem till sex sökande per plats.

"Då är det så att vi vill ha så stor mångfald som möjligt bland deltagarna, det gäller allt från etnicitet till ålder, kön och erfarenhet, vi märker ju det att ju mer blandad gruppen är desto bättre stämning är det. De tar hand om varandra mer och har mer förståelse för varandra olikheter. Vi skriver att vi förbehåller oss rätten att välja ut deltagare, så vi väljer ut och då är det oftast så att transpersoner, tjejer, personer med annan bakgrund än svensk och kanske personer med funktionsvariationer."

Av den anledningen väljer arrangörerna aktivt ut ungefär hälften av deltagarna, de som inte har valts hamnar sedan i en gemensam pool. Den andra hälften lottas sedan fram utifrån denna pool. Dessutom har de en reservlista eftersom att det alltid brukar bli ett och annat avhopp, till exempel på grund av sjukdom.

Hur kan då ett läger se ut? Vanligtvis anländer deltagarna under torsdageftermiddagen. Därefter blir det en del teambuilding och en gemensam middag. De riktiga aktiviteterna, som alla deltagare har kommit dit för, börjar sedan på fredagen.

"Fredag och lördag är huvuddagarna. Då kör vi från halv åtta till midnatt, då är det både teori och praktik i spelet och sen workshops med kommunikation och normer. Efter middagen är det gruppspel på fredag och slutspel på lördag, för att testa det som de har tränat på. Söndag är det lite avrundning och utvärdering, sen lunch och skicka iväg alla."

Teambuilding är viktigt. En av övningarna gick ut på att deltagarna, fördelade i grupper, skulle skapa en spelkaraktär med hjälp av väldigt enkla medel.
Teambuilding är viktigt. En av övningarna gick ut på att deltagarna, fördelade i grupper, skulle skapa en spelkaraktär med hjälp av väldigt enkla medel.


Förutom praktisk coachning ingår alltså en hel del arbete kring bemötandet inom esporten. Då jag och Jesper talas vid väljer han att ta upp ett specifikt exempel.

"Igår körde vi "Vad är det värsta du har sagt till någon in game och vad är det värsta du har fått höra?" och det var ju ganska påtagligt att alla tjejer i princip skrev att de har fått höra någonting som var sexuellt eller som var relaterat till sitt kön, medan det för killar var mer generella förolämpningar som inte riktar sig till ens kön eller person."

Workshops, med fokus på inkluderande och ett schysst bemötande, är en viktig del av lägren.
Workshops, med fokus på inkluderande och ett schysst bemötande, är en viktig del av lägren.


Även åldern brukar vara ett återkommande ämne, det framkommer då jag sitter och pratar med en kvartett ungdomar som är på lägret som deltagare. Bland annat berättar 11-årige Lave – som kommer från Enviken i Dalarna och är son till streamingprofilen och en av lägrets coacher Kim "Drayich" Larsson – om det dåliga bemötande han brukar få. Detta kopplas endast till hans ålder, och ljusa röst. Han får knappt en chans att visa vad han går för i spelet. En annan som brukar dras med liknande problem är betydligt äldre. Felet? Hon är tjej och han en ljus röst.

"Jag har ju lite samma problem som dig, faktiskt", berättar Ebba och tittar på Lave medan hon fortsätter: "De tror ju inte på att jag är 18."

Ett annat ämne som kommer upp när jag sitter och pratar med deltagarna är vilka som egentligen är värst att spela med; ryssarna eller andra svenskar. Där har Emelie, en 15-årig tjej från trakterna kring Örnsköldsvik, en klar åsikt.

"Jag har nästan mött fler svenskar som är det, det är jättetråkigt, då börjar de prata samma språk", säger hon innan Ebba spinner vidare på ämnet. "Ryssar pratar ju bara ryska och man fattar knappt vad de säger, men svenskar pratar svenska, dem förstår man vad de säger och då blir det extra jobbigt."

Killarna, Lave och 15-årige Alex från Skellefteå, håller med om att svenskarna är värst. Vi fortsätter att prata på om de problem som finns inom scenen och hur vi gemensamt ska kunna få till en bättre miljö. Sedan kommer vi in på den mer praktiska delen av lägret, att bli en bättre CS:GO-spelare. Där jobbar Respect All, Compete med ett gäng coacher. Jesper berättar lite mer om hur det fungerar.

"Vi rekryterar coacher inför varje läger och det gör utifrån både att de är duktiga på spelet och att de kan coacha, även där att vi vill ha mångfald så att deltagarna som är här ser att det finns någon som ser ut som mig eller har samma kön som mig. Det viktigaste är att coacherna har samma värden som oss. De jobbar inte så mycket med mångfaldstanken aktiv i sina pass men de måste ha samma tankar som oss, så de kan upprätthålla samma värden som vi gör."

Coacherna och deltagarna går igenom den nyligen genomförda övningen.
Coacherna och deltagarna går igenom den nyligen genomförda övningen.


I Skellefteå stod tidigare nämnda Kim "Drayich" Larsson för coachandet tillsammans med Josefine "J-bird" Wallenå från Bad Monkey Gaming och Linus "Rango" Forsgren. Just den här biten av lägret är något som alla fyra deltagare jag pratar med ser fram emot lite extra. Alla har de målet att bli bättre spelare, oavsett vilken nivå de befinner sig på nu. De tränar exempelvis på smokes, retakes, vinklar och kommunikation. Allt för att bli bättre både individuellt och som lagkamrat.

Efter vårens två läger har Respect All, Compete-projektet nått sitt slut, i alla fall i dess nuvarande form. Då har de tre åren som det beslutades om från början passerat. Totalt har det då arrangerats åtta stycken olika läger samtidigt som det, inom ramarna för projektet, har tagits fram riktlinjer och spelregler för såväl spelare och arrangörer som esportföräldrar. Redan nu blickar personerna bakom projektet framåt, för det råder inga tvivel om att de vill fortsätta arbetet. Projektets huvudsponsor, Inet, har även de gett indikationer på att de gärna stöttar en fortsättning.

"Egentligen skulle vi vilja fortsätta i samma spår för vi märker på deltagarna, deras föräldrar och kommuner som vi pratar med att det finns ett behov av att generellt sätt jobba med ungdomar och esport samt att en värdegrund i botten på det. Men så fungerar det inte riktigt när det är projektpengar i botten", berättar Jesper.


I stället jobbar de för att ge andra möjligheten att arrangera esportläger, det innefattar bland annat att skapa checklistor, delar med sig av filmat material från de läger som Respect All, Compete har arrangerat samt att utbilda kommuner kring "så här gör ni".

"Kan en kommun lära sig hur de gör och några olika personer har kompetensen så de upprepa det och då kan det bli fler gånger."
Ett annat ben att stå på i framtiden har även det med utbildning att göra, även om fokus skiftar en aning.

"Vi utbildar inte specifikt om läger utan mer generellt om läger och det här inom esporten kan ni vara med och stötta. Att fler ska fatta och få in fler stöttande strukturer. Kunskapsnivån hos föräldrar och andra vuxna är fortfarande väldigt låg."
Ett tredje område som Jesper nämner är forskning. Det handlar om att forska på området gällande vilka problem som tjejer möter inom esporten och om hur vi ska komma till rätta med dem på den svenska scenen.

Lägret i Skellefteå avslutades tidigt i söndags, men redan på fredagen hade Jesper klart för sig vad han trodde att han skulle få höra att deltagarna skulle ta med sig från lägret.

"De flesta pratar om de praktiska coachgrejerna men så är det säg en tredjedel som säger att de har lärt sig hur de kan bemöta hat i chatten, eller vad de kan säga för att inte eskalera utan i stället lugna ner chatten. Det blir också mycket starka band en sådan här helg. Många blir ganska känslosamma kring det att de ska splittras."
Nu har deltagarna återvänt hem och förhoppningsvis fortsätter de, på egen hand eller tillsammans med andra, att jobba för att skapa en trevligare miljö inom esporten. Samtidigt fortsätter Respect All, Compete och Sverok sitt arbete för en trivsam och inkluderande miljö.

Respect All, Compete är ett projekt som startats av Sveriges största ungdomsförbund, Sverok, och finansieras med medel från Allmänna Arvsfonden. Projektet stöttas av huvudsponsorn Inet och en rad andra sponsorer. Projektledare är Mattias von Gegerfelt.

8 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 8 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..