×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Intervju

RobbaN: "För första gången har vi ett riktigt lag"

4
FaZe Clan är på väg uppåt, och rätt i tiden då 2016 närmar sig sitt slut samtidigt som det mest konkurrenskraftiga kvalet i CS:GO:s historia arrangeras. Vi fick tag i coachen Robert "RobbaN" Dahlström för att klämma lite på FaZes nyfunna form och uppgiften att ta sig till Eleagues 2017-major.
Sedan FaZe Clan klev in i CS:GO har organisationen haft svårt att få ett grepp om scenen, trots att de rekryterat några av världens bästa spelare. Under året har de upplevt fler fall än framgångar, och två gånger har de eliminerats i majorgruppspel. Detta innebär dock att de också har erfarenheten av att avancera från två majorkval, vilket bådar gott för den nuvarande femman, som tycks vara mitt i en uppsving när det kommer till form och resultat.

I oktober rekryterade laget den danska in game-ledaren Finn "karrigan" Andersen från Astralis, och den franska spelaren Fabien "kioShiMa" Fiey lyftes in i startfemman från avbytarbänken månaden därpå. Sedan dess har laget visat starka resultat, och framför allt en stabilitet. Vi fick äran att prata med den svenska CS 1.6-legendaren Robert "RobbaN" Dahlström, som varit coach för FaZe Clan sedan februari, om lagets nyfunna form.

"För första gången har vi ett riktigt lag, det är den största skillnaden. Vi har fem personer som vill samma sak — att vinna. Vi har en bra mix av spelare, och alla jobbar lika hårt nu", förklarar RobbaN.

kioShiMa har varit en av lösningarna.
kioShiMa har varit en av lagets lösningar.


Så fort den nuvarande femman spikades började resultat regna in. Laget nådde tre raka semifinaler, bland annat i toppturneringarna Intel Extreme Masters XI - Oakland och Eleague Season 2. Semifinaler kanske inte låter som någonting fantastiskt, men ha då i åtanke att organisationen inte hade nått en topp fyra-placering i en toppturnering i CS:GO — någonsin — innan den nya femman kom till.




Tack vare dessa resultat har FaZe Clan lyfts hela sex placeringar på HLTV.orgs världsranking. Idag är de på plats nummer åtta, en nivå som på papperet ska garantera en plats till majorn, och en god möjlighet till en slutspelsplats och "Legends"-status därtill.

Men FaZe Clan upplevde ett smärre bakslag i helgen. På säsongsfinalerna av Esports Championship Series, ECS, eliminerades de redan i gruppspelet. Värt att notera är dock att de delade grupp med Astralis, som i slutändan vann turneringen, och OpTic, som besegrades i finalen. Med mindre än en vecka kvar till årets kanske viktigaste kvalturnering, hur påverkade det FaZes nyfunna självförtroende?

"Även om vi förlorat så har det inte påverkat vårt självförtroende alls. Vi har kollat igenom våra förluster och känner att vi spelat bra i många av de matcherna. Det är små detaljer det handlar om nu, till skillnad från tidigare då vi hade stora problem."

Uttrycket "små detaljer" har definitivt en positiv klang. I lagets tidigare femmor har helhetsbilden varit för svag för att detaljer skall spela någon större roll. Sådant finslip kräver dock mycket fokus, något som kan vara lite svajigt när ett lag konstant är på resande fot.

RobbaN för FaZe Clan.
Det kan vara tufft att resa mycket, men Dahlström hittar ljusglimtar.


Veckans kval i Atlanta kommer att bli FaZe Clans femte offline-evenemang på sex veckor. Alla turneringar har spelats i USA, vilket innebär både långa resor och ett underlag för hemlängtan. Ovanpå detta kan lag ibland ha svårt att finna tid till att träna när de antingen är på resande fot eller spelar officiella turneringar. FaZes situation är dock långt ifrån unik i jämförelse med andra topplag. Det är bara så scenen ser ut just nu, helt enkelt.

"Det nuvarande schemat nu är tufft för många lag, men det är bara göra det bästa av situationen. Vi hade praccdatorer nu senast i ECS, och så fort vi åkte ur turneringen drog vi och tränade direkt. Visst, det kanske påverkar allas individuella form, att inte ha lika många timmar som vi är vana vid, men vi har tränat så mycket vi kan."

Nu har vi täckt lagets sex veckor långa turné, och vi har kommit fram till den mer aktuella markeringen i kalendern. Imorgon börjar CS:GO:s mest konkurrenskraftiga kvalturnering hittills, kvalet till Eleagues 2017-major. FaZe Clan siktar på att norpa en av de åtta platserna till multi-miljonturneringen, som arrangeras i Atlanta i januari, men det kommer inte att vara en enkel uppgift.




Åtta platser kanske låter generöst i ett kval med 16 deltagare då ett lag i teori endast behöver vara del av den bättre hälften, men deltagarlistan är likvärdig en toppturnering. För att ge ett hum om nivån finner vi bland andra NiP Gaming, Team Dignitas, OpTic, Cloud9, EnVyUs, mousesports, G2 Esports, TyLoo, Immortals och Godsent bland motståndet. Är det en anledning att vara rädd? Inte om du frågar en självsäker FaZe-coach.

"Visst finns det lag som är bättre än andra i kvalet, men vi är här för att kvala till majorn. Vilka vi möter spelar mindre roll. Vi vet att vi kan vinna mot alla lag!"

Kvalet till Eleagues 2017-major arrangeras i Turners Eleague-studio i Atlanta, Georgia från torsdag den 15 december till söndag den 18 december. FaZe kommer att ställas mot ESL Pro League-mästarna Cloud9 i den första omgången av det så kallade Swiss-formatet, ett format som kortfattat innebär att du måste vinna tre matcher på, som mest, fem omgångar för att avancera till majorn.

4 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 4 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..