×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Intervju

walle om coachning: Ge mig lite tid så är jag bäst

8
Dennis "walle" Wallenberg har öppnat upp för en potentiell comeback i scenen — som coach. Fragbite har pratat med den forna NiP- och SK-spelaren om hans tankar kring scenen och coaching överlag.
Under morgonen knakade det i kotorna på Dennis "walle" Wallenbergs Twitter-konto. Kontot som legat öde i över två år blev plötsligt aktivt, detta med bomben om en potentiell comeback — som coach. Några mer detaljerade tankar kring norrlänningens twittrande gick inte att få tag på, så Fragbite tog på sig att hitta svaren på frågorna.

Sedan 2012 har walle levt ett relativt stilla liv utanför esporten. Utöver det massiva klivet att gifta sig har han arbetat på JC i Luleå i fem år, och är i dagsläget butikschef. Faktum är att han knappt vidrört den delen av datorer som en gång var hans levebröd, och tycks se mycket positivt på det.

"Jag har inte suttit mycket alls vid datorer de senaste åren, vilket har varit ganska skönt på sitt sätt. Det har varit extremt nyttigt för mig som person att prova på någonting annat här i livet", berättar walle för Fragbite.

Något intensivt följande av den ständigt växande CS:GO-scenen har det alltså inte varit, utan snarare bara via en och annan nyhetsuppdatering via sociala medier. Detta är dock ingenting som han tror hindrar honom från att göra ett bra jobb när det kommer till coaching. Principen är densamma som för flera år sedan, och att sätta sig in i CS:GO bör inte vara speciellt svårt, menar han.

walle för sitt SK Gaming under WCG 2008.


"Ingen lust att komma tillbaka som spelare"

Det råder inget tvivel om att walle är en av Sveriges mest meriterade spelare, och en av tidernas bästa på Counter-Strike. Frågan är då varför man väljer att komma tillbaka som coach, och inte ens leker med tanken att börja spela professionellt igen? Svaret är enkelt; det berget har redan bestigits.

"Helt ärligt så har jag ingen lust att komma tillbaka som spelare. Jag har redan gjort det liksom. Att gå in som coach hade varit en helt ny, spännande utmaning. Anledningen att jag öppnar upp för möjligheten är helt enkelt att jag tror att jag skulle kunna göra ett grymt jobb som coach."

Ja, och vad definierar egentligen en grym coach? Vi alla har sett hur exempelvis Björn "THREAT" Pers höjt NiP Gaming än så länge. Där pratas det om hur Pers analyserat lagets spelare och format strategier utifrån detta. Enligt walle handlar det om att sätta sig in i lagets dynamik och se var det finns möjligheter till utveckling, både på ett individuellt plan och som lag.

"Jag tror att största fördelen man har som gammalt CS-proffs är att man gjort denna resan själv, och har mycket erfarenhet av vad som krävs för att bygga stabila lag. Man kan även titta tillbaka på mycket som man kunde ha gjort bättre, vilket kunde lett till bättre prestationer."

Den svenske veteranen, med både DreamHack- och Intel Extreme Masters-titlar i bagaget, har definitivt meriterna för att klassa sig själv som expert när det kommer till ledarrollen och lagbygget. Utöver sin tid som in game-ledare har han burit lag på flera olika sätt i spelet, men han ser inte nödvändigtvis sin erfarenhet i spelet som hans största styrka.

"Min största fördel gentemot andra coacher tror jag faktiskt kan vara mitt break från scenen. Jag har en bra blandning av erfarenhet från scenen, men även riktig arbetslivserfarenhet i ledande roller där kraven är höga och man jobbar mot gemensamma mål."

Coaching har blivit extremt mycket vanligare i CS:GO det senaste året. Vi har sett coacher som Viktor "vuggo" Jendeby och Danny "zonic" Sørensen ta allt större roller i sina respektive lag, men ännu fortare framåt går coacher som också är in game-ledare. Det senaste och mest aktuella exemplet är THREAT, som fått mycket uppmärksamhet för sin strategiska förändring i NiP Gaming.

Att coachen ska ta över rollen som in game-ledare är ingen walle riktigt tror på, i varje fall inte att helt och hållet eliminera en spelande in game-ledare. Han tror dock att samarbetet mellan coach och in game-ledare behöver vara väldigt tight.

walle med radarpartnern tillika FaZe-coachen Robert "RobbaN" Dahlström i förgrunden.


När walle var aktiv som professionell spelare var inte rollen som coach en standard i lagen, utan snarare närmare otillåtet på turneringar. I vår pratstund berättar walle om hur han tror att rollen hade påverkat många av hans forna lag positivt, och förklarar även varför han finner coachen så viktig.

"Hade vi haft en heltidscoach på vår tid så hade vi helt klart presterat bättre. Anledningen är att spelarna ofta är unga och inte har en speciellt bra ansvarskänsla. Detta har ju varit jag en gång i tiden. Många lag skulle nog tjäna på att ha en coach som kan vara en stabil punkt för unga spelare, som ser till att de utvecklas både som individer och lag. Det börjar bli så pass professionellt i scenen att jag tror att dessa personer kommer behövas mer och mer."

Redan idag tror walle att han skulle kunna platsa som coach i ett topplag. Han tror att det går ganska fort att sätta sig in i spelet igen, medan den största delen av jobbet som coach görs utanför själva spelet. När vi avslutar med frågan om vem som är den bästa coachen i världen finns det inget som hindrar honom från att vara självsäker.

"Jag har ingen aning om vem som är bäst, men ge mig lite tid så är det jag.
Däremot skulle en RobbaN/walle duo vara oslagbar! ;)"

30 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 30 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..