×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Artikel

HeatoN om Fångarna på fortet: Vissa grejer var förbannat jävla jobbiga

16
På fredag smäller det — då sänder TV4 årets mest hypade tv-program. Vi pratar självklart om när allas vår Emil "Heaton" Christensen deltar i programklassikern Fångarna på fortet.
Under onsdagen passade Fragbite på att växla några ord med det NiP-profilen Emil "HeatoN" Christensen inför fredagens Fångarna på fortet-debut. Han sitter i bilen på väg upp mot Stockholm. Ska snart passera Jönköping, men ställer gärna upp och snackar om sin upplevelse på det franska sjöfortet.

Det var riktigt kul faktiskt, det var ju en barndomsdröm man haft och alltid fantiserat om när man var yngre. Undrat hur det var att stå där och göra allt själv. Det var fantastiskt, säger Emil med stor entusiasm.

HeatoN bakom det dåvarande NiP-laget i Västerås 2014.


Under tävlingen, som den här säsongen utövas i lag om tre, fick Emil chansen att tävla med pop- och schlagerartisen Anna Book samt barnprogramsprofilen Peter Englund. Han beskriver träffen som en jättehärlig upplevelse. Framförallt Anna Book blir lovordad som en mycket varm och härlig människa. Hela upplevelsen omnämns som extremt trevlig flertalet gånger. Det märks tydligt att han upplevt något speciellt.

Jag tror att Anna Book i alla fall visste vem jag var sedan tidigare, säger han om sitt första möte med den nya lagkamraten.

Det är inte heller någon enkel Fort Boyard-amatör HeatoN paras ihop med under tävlingen. Anna Book är en notorisk Fångarna på fortet-spelare som i det här programmet gör sin fjärde vända i serien. Första gången var redan våren 1995, då hon tävlade med bland andra Lotta Engberg.

När vi börjar snacka fördelar på fortet från en framgångsrik esportkarriär på högsta nivå skrattar Emil. Han tror att vinnarskallen är det viktigaste han tagit med sig, snarare än det sylvassa aimet.

Den sitter i fortfarande det gör den. Det gäller nog de flesta idrottsmännen oavsett vilken sport du håller på med. Det tror jag absolut, säger han om sin patenterade vilja som ständigt lyst igenom i hans karriär.

HeatoN på Birdie under 2014.


Emil skrattar återigen när vi frågar honom om hur svårt och jobbigt det faktiskt var samt vad han hade haft för förväntningar innan.

Det var riktigt.. Näe, alltså, vissa grejer var förbannat jävla jobbiga, säger han och skrattar samtidigt som man förstår att han är allvarlig.

Jag var ju förkyld när jag var där också. Det var jobbigt faktiskt, riktigt jobbigt, men riktigt kul! Jag ska faktiskt säga att det är bra mycket jobbigare än det ser ut. Man sitter hemma och bara "orkar de ingenting eller vad håller de på med?", sen kommer man dit själv och så är det inte så jävla lätt. Men kul var det!

Vi serverar den viktigaste frågan med en frågeställning om huruvida han får svara på något sådant: "Hur nära en tiger har du varit?". Han medger att det är en valid point, och vet faktiskt inte om han får svara på det.

Men jag har sett dem i alla fall. De har inte bitit mig, so I'm still alive. Inga ärr från tigrarna att visa upp tyvärr.

En ständig härförare i esportsammanhang.


Vi har snackat i ungefär tio minuter och det sprakar till i telefonen då och då. Täckningen på E4:an är inte perfekt och man hör mullret av bilen i bakgrunden. Vi avviker från hans egna insatser och diskuterar istället vem han tror skulle presterat bäst på fortet från den aktiva esportscenen, om han inte får välja en spelare ur sin egna organisation, NiP.

Får jag säga JAEGARN? Han är ju ett fysmonster. Det var jättesvårt faktiskt. Jag skulle ju ta Pasha. Han skulle gå in och dominera med sin biceps. Jo, Pasha hade nog varit en lämplig kandidat.

En svensk person som, jag vet inte.. jag har bara en känsla. Jag tror att Krimz hade gjort det där bra. Man ser inte så mycket av honom, varken i media eller andra saker, men sen är han en så jävla bra och smart spelare. Han kanske skulle vara som en joker här, en outsider. Parkour eller något, säger han lite skrattande.

Vi fortsätter på ämnet och diskuterar vilka två från NiP han skulle välja vid sin sida i det franska sjöfortet. Det senaste tillskottet har han inte tillräckligt bra koll på för att överväga, men det finns ändå en klar favorit i laget.

Jag måste svara Friberg på den, han hade ju vunnit åt oss. Friberg är — i alla fall enligt honom själv — bäst i världen på allt. Så han åker på den. Det blir lite upp till bevis för honom. GeT_RiGhT såg ju sådär ut på Wipeout, så vi skippar honom, säger han och skrattar vänligt när han pratar om lagkamratens insats i det svenska hinderbaneprogrammet.

Som sista pelare i laget väljer Emil helst att ta med sig Rickard "Xizt" Landström. Främst för att ta rollen som liten och smidig, men även för sitt otroliga tålamod, som Emil gärna framhäver. Rickard har varit vad som närmast kan kallas en lagkapten och taktisk ledare i laget sedan den forna superfemman bildades hösten 2012.

Med flera år som professionell spelare i en svunnen tid har HeatoN skapat sig mer än ett par antagonister. Det är inte bara i CS han skulle vilja spöa på sina forna motståndare. Han tror att det hade varit en upplevelse på Fort Boyard också. Om han får välja ett motståndarlag fritt tar han ut svenske Patrik "cArn" Sättermon som första kandidat. Andra platsen viger han åt den polske superstjärnan Filip "Neo" Kubski, som fortfarande har en aktiv och stark karriär i Virtus.Pro. Sist men absolut inte minst väljer han det forna AWP-monstret Kyle "Ksharp" Miller, som var den absolut största stjärnan USA kunde mönstra i CS-sammanhang.

Ksharp var jävligt rolig att möta. cArn har vi alltid haft många spännande matcher mot, det blir lite svensk rivalitet. Neo och de var så jävla bra på slutet, så jag skulle vilja sätta honom på plats lite. Han var jävligt jobbig att möta kommer jag ihåg. Lite revansch att ta ut från när jag spelade.

Laget 3D bestående av method, Dominator, Ksharp, Rambo och Volcano på WCG 2005.


Vi drar oss vidare i samtalet och kommer in på den större vinkeln. Effekten av hans deltagande. Emil tror att det egentligen inte spelade så stor roll vem som var med i Fångarna på fortet, men poängterar att det var otroligt kul för honom personligen att få uppleva det. Han hoppas att hans deltagande kommer öppna upp nya portar för esporten. Främst genom att andra spelare, coacher och profiler får möjligheten att delta i program av samma rang. Han menar att det inte är logiskt att en så pass stor marknad där ute blir ignorerad av mainstream-media till fördel för mindre profiler från andra sporter som inte har en lika stor tittarbas.

Det visar bara att Sverige börjar bli otroligt mycket mer moget för esport, vilket vi alla jobbat för så pass länge. Det betyder jävligt mycket och jag tror att det förhoppningsvis är en trend vi ser öka.

Den första dokumenterade bilden på HeatoN och undertecknad. Här under ESWC 2006.


Vi pratar om pusselbitar, där Emils framträdande i TV4 är en del av ett större pussel som börjar falla på plats. Det är inget som kommer ske över en natt, men en förhoppning om att det här är en liten procent som ökar den sociala acceptansen för esport. Att det känns mer naturligt att se esportprofiler i tv.

Vi svenskar framför allt ska ju vara stolta över vår esporthistoria och det vi har idag. Hur ledande vi har varit — i synnerhet i Counter-Strike — det ska tas tillvara på, menar han.

När vi ber om en punchline för att få folk att kolla skrattar han. Ödmjukheten träder fram i ett "jag vet inte, för att se mig göra bort mig? Det är ju kul!". Han hoppas att alla som är intresserade av esport och som även tycker att det är en kul grej bänkar sig framför tvn på fredag. Höjda tittarsiffror tror Emil skulle innebära något konstruktivt för esporten. Ett incitament för olika mediekoncerner att kunna få in fler tittare genom att marknadsföra superstjärnorna för en annars svårflirtad målgrupp. Och att det är något helt unikt, för det är det ju.

Det hade varit kul att få lite stöttning av folk som kollar på det. Så på med Fångarna på fortet på fredag, låter legenden Emil "Heaton" Christensen avsluta intervjun med.

Programmet sänds i TV4 på fredag den 26 februari klockan 20:00. Se det, för esportens skull.


Bildkälla: HeatoNs privata Instagram

36 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 36 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..