×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

Läsarkrönika: Vart tog drömmen om e-sport som idrott vägen?

3
Marcus Strömberg, ordförande för Västerås Esportförening, vill att Svenska E-sportförbundet tar ansvar för att stärka föreningslivet.
Marcus Strömberg är ordförande och tränare i Västerås Esportförening som anordnar ideell esportverksamhet i Västerås. Detta är en läsarkrönika. Skribenten själv ansvarar för åsikter i artikeln.
Minns ni sommaren 2021? När världens blickar riktades mot Sverige i samband med att Dota 2:s The International skulle hållas här? Då var e-sportens förespråkare högljudda: E-sport är idrott! Lika värdig som fotboll eller innebandy. Det var en tid av löften om erkännande, struktur och en ny framtid.

Men idag, när e-sport faktiskt är en erkänd idrott, ekar det tyst från dem som en gång ropade högst. Svenska E-sportförbundet, som skulle bli en samlande kraft för att lyfta e-sporten, har istället bidragit till att klyftan mellan föreningar och gamingvärlden är större än någonsin.

Låt oss backa bandet till 90-talet. Själv spelade jag Delta Force: Capture the Flag på ett 56k-modem. Då kunde jag aldrig föreställa mig att jag 30 år senare skulle vara ordförande för en idrottsförening med över 120 medlemmar. Idag är Västerås Esportförening en av få föreningar som är anslutna till Svenska E-sportförbundet. Varje vecka samlas våra unga medlemmar, många i åldrarna 8–13 år, i våra lokaler för att träna och utvecklas inom e-sport.

Så varför startar inte fler föreningar? Varför är det så svårt att få spelare och andra aktörer att se värdet av e-sport som en organiserad idrott?

Det är här förbundet måste ta sitt ansvar – med konkreta åtgärder som stärker föreningslivet och skapar en hållbar framtid för e-sporten. Här är några förslag som Svenska E-sportförbundet borde prioritera:

1. Sätt krav på idrotts-AB
Kommersiella aktörer som verkar inom svensk e-sport bör anpassa sig till samma krav som gäller inom övrig idrott. Det ska inte vara möjligt att verka helt utanför systemet om man vill kalla sig en del av svensk e-sport.

2. Lagnamn ska vara föreningsnamn
Lagen som representerar Sverige i olika turneringar bör alltid tävla under föreningens namn – precis som inom fotboll eller ishockey. Detta stärker föreningarna och skapar en tydligare identitet.

3. Skapa ungdomsserier
Förbundet måste ta initiativ till att organisera ungdomsserier, där unga spelare får chans att utvecklas i en trygg och inspirerande miljö. Här kan talanger upptäckas och tränas upp i ett system som liknar andra idrotter.

4. Utbilda ledare
Tränare, lagledare och andra funktioner inom e-sporten behöver utbildning. Förbundet borde erbjuda ledarskapsprogram för att säkerställa att föreningarna har rätt kompetens för att stötta och utveckla sina spelare.

E-sport som idrott erbjuder fantastiska möjligheter:
  • Spelare får trygghet i form av lönegaranti och socialt skyddsnät.
  • Roller som tränare, klubbchefer, psykologer och fystränare kan växa fram.
  • Ungdomar får en plats att utvecklas både som lagmedlemmar och individer.

Men idag verkar det som att förbundet istället väljer att skydda kommersiella aktörer som inte vill anpassa sig till idrottens krav. På 1,5 år har vi som förening inte kunnat delta i en enda aktivitet som förbundet riktat enbart till oss föreningar.

Ändå hör vi gång på gång att e-sport är den snabbast växande sporten. Men var är föreningarna? Var är de strukturer som behövs för att få fram nästa generation av svenska e-sportproffs?

Svenska E-sportförbundet har chansen att bli en kraft för förändring – men då måste de våga ställa krav och skapa en struktur som gynnar föreningslivet. Med rätt stöd och en tydlig vision kan svensk e-sport bli en ledande kraft inom både idrott och samhälle.

Det är dags att agera. Framtidens e-sport väntar på oss.

6 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.

Skriv en kommentar