×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Sverige

Gabbie om SVT:s granskning: "I min mening helt absurt"

2
Efter att SVT publicerat sin granskning av hur streamers uppmanar barn att spendera pengar har debatten blommat upp. Streamern Gabriella "Gabbie" Berthagen anser att reportaget är vinklat för att hon som streamer ska se ut som boven i dramat.
Fragbite har fått Gabbies tillåtelse att lyfta hennes respons

Under tisdagen inleddes debatten gällande hur vidare streamers uppmanar barn att donera till dem i hopp om att få uppmärksamhet samt chansen att spela med sina idoler. En svensk streamer som lyft SVT:s granskning är Gabriella "Gabbie" Berthagen som menar att kanalen försöker ge henne som streamer ansvaret för vad barn gör på nätet. Via ett inlägg via Facebook går profilen hårt mot SVT och den problematik de lyfter i reportaget, något hon anser är helt absurt.

Stilerna på design inom streaming är likt det som finns inom gaming idag, mycket cartoons och målade figurer som är färgglada och fina. Att däremot påstå att de ser ut så för att de riktar sig mot barn är i min mening helt absurt. Inte en enda gång har jag aktivt fattat beslut för att rikta mig mot en yngre målgrupp. Tvärtom, jag ser helst att jag har en äldre, mogen målgrupp. Menar Uppdrag Granskning att jag borde byta till gråa färger och tråkigt typsnitt för att barn inte ska vilja komma in och titta på min kanal? Kom igen...

Uppdrag Granskning målar i reportaget upp en bild av att streamers riktar sig direkt mot barn, något som inte ska gå att göra då barn under 13 år inte är tillåtna på Twitch. Gabbie skriver att man som användare som praxis ska anmäla konton vars användare skriver att de är under 13 år gamla, efter en sådan "report" brukar det inte dröja mer än en timme innan kontot är bannat från plattformen. Hon fortsätter att ifrågasätta vad SVT vill att hon ska göra i sin roll som streamer.

Om de nu aldrig berättar sin ålder utan fortsätter titta, så måste därefter barnet alltså stjäla ett bankkort från sina föräldrar för att spendera pengar online. Oavsett när vi kollar i tiden så har detta alltid varit ett problem. Vare sig barnen stjäl föräldrarnas bankkort för att spendera pengar i Habbohotell, Farmville eller på streamers. Att därför lägga skulden på streamers i denna situation tycker jag är helt absurt, förklarar Gabbie.

Att se på en sändning via Twitch är helt gratis, till skillnad från exempelvis Netflix och till och med SVT. Skillnaden är att tillgången är gratis och det finansiella stödet är frivilligt för någon som tittar på en streamer. Gabbie anser att Uppdrag Granskning framställer det som att man som tittare måste betala för att bli sedd samt för chansen att spela med sin idol, men menar att de som betalar för att prenumerera på hennes kanal gör det för att supporta henne. Deras finansiella stöd är orsaken till att hon kan fortsätta med det hon gör, något hon ger tillbaka genom att bland annat spela med dem på en utsatt dag.

Det betyder inte att de betalar för att få spela med mig, och det betyder inte att min tid är bakom en paywall. Om du vill spela fotboll med Zlatan så kommer han med största sannolikhet säga nej om du inte har kontakter eller pengar. Är Zlatan en bad guy för det? Nej, och det kan han inte klandras för när det finns miljontals fans som vill spela med honom. Hur skulle han hinna med det? Han måste väl få leva också?

Gabbie fortsätter att lyfta att vinklingen är helt fel i reportaget. Hon arbetar med att erbjuda gratis underhållning till alla som har intresse av att titta. Hon som streamer vill inte framställas som boven i dramat. Hon tycker dock att det är bra att belysa problematiken kring att unga barn går så pass långt att de stjäl bankkort för att spendera pengar online, men anser att det är en fråga om föräldraskap och uppfostran och att det bara är ett försök att lägga skulden på någon annan.
Artikelbild: Tomas Ohlsson, Dagens Nyheter

3 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 3 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..