×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

Så påverkar EU-parlamentets artikel 13 esport

2
Under tisdagen röstade EU-parlamentet igenom artikel 11 och artikel 13, två förslag som ska skydda upphovsrättskyddat material på nätet. Hur påverkas esport, streaming och gaming av förslaget? Vi har svaret.
Som internet-användare har du säkerligen kommit över någon form av information gällande vad som under tisdagen röstades igenom i EU-parlamentet. Det handlar om artikel 11 och artikel 13, två förslag som lagts fram för att skydda upphovsrättskyddat material på nätet.

Artikel 11 — Publicister och mediebolag ska få ersättning vid publicering av innehåll från medier. Ersättningen ska bolag så som Facebook och Google stå för.

Artikel 13 — Plattformar så som Youtube och Facebook kommer att vara ansvariga för att det inte delas olicenserat eller olovligt upphovsrättskyddat material på deras plattformar. Detta appliceras även på plattformar så som Twitch.

Under tisdagen röstades förslagen igenom och de som var emot förslagen förlorade med 317 röster mot 312. Detta korrigerades i efterhand till 314 röster mot 315 efter att Sverigedemokraternas två EU-parlamentariker tryckte fel i omröstningen. Det vill säga att förslagen gick igenom med endast en röst.

Vad innebär detta då för internet och specifikt gaming och esport? För det första innebär förändringarna att spel inte kommer att få lov att streamas om inte utgivaren accepterar det. Det innebär även att användare inte längre kommer att få lov att visa klipp eller lyssna på musik när de streamar. Som streamer riskerar din kanal att bli avstängd utan förvarning om du lyssnar på musik som du inte producerat själv eller har en bild på väggen i bakgrunden som syns i camen, men som du inte själv skapat.

Detta om plattformar fortsatt tillåter folk från EU:s medlemsländer att använda dem, då de kan komma att stänga ute användare om det blir för svårt att upprätthålla reglerna. Det innebär även att allt från logotyper till spelarbilder inte får lov att användas av andra parter. Därför kan din profilbild som föreställer dig, men som är tagen och uppladdad av Dreamhack, tas bort från sociala medier. Har du laddat upp material och tjänat pengar på det måste alla pengar betalas direkt till originalskaparen.

Är detta slutet för det internet vi använder oss av idag? Det är i princip klart att förslagen kommer att gå igenom. Det återstår endast ett slutgiltigt klartecken från EU:s medlemsländer i ministerrådet, detta väntas dock enligt Svenska Dagbladet endast bli en formalitet med tanke på att länderna redan gett ett preliminärt ja på förhand. Räddningen verkar dock finnas i Tyskland där debatten gått het mellan de ledande partierna. Om Tyskland väljer att rösta nej kan resultatet fortfarande ändras.

6 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 6 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..