×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

ASUS Xonar DGX

2
Vår huvudmoderator sonkan har den här veckan hoppat in och hjälpt till att avlasta oss med recensioner och tagit del av ett ljudkort från ASUS.

Gästrecension av sonkan

Det andra ljudkortet ur Asus Xonar-serie att recenseras är kortet DGX. Xonar-serien har sedan den introducerades för några år sedan växt mycket och ljudkort i alla prisklasser finns att hitta i serien. DGX är ett budgetkort som främst är en modernare variant av DG med skillnaden att DGX har PCI-Express istället för PCI.

Sidan 1

Installation



Att installera Asus Xonar DGX i en ny dator är inga problem då kortet tar liten plats och endast kräver en ledig PCI-Express plats för att kunna användas. Med kortet följer en CD-skiva med som innehåller drivrutinerna och mjukvaran till kortet. Installationen tar någon minut men allt som allt så är man igång på under en kvart efter öppnandet av kartongen utan större datorbyggarvana.



Ljud



Hur ljudkortet låter är den viktigaste egenskapen så därför har jag valt att dela in det ytterligare i tre stora användningsområden; musik, film och spel.



Musik: För att testa vad kortet gick för så valde jag att skapa en spelningslista med blandat innehåll. Detta jämförde jag sedan mot en annan dators inbyggda kort. I spelningslistan fanns låtar i en god blandning av genrérna metal, rock, rap, reggae, house och pop.



Efter någon timmes jämförande lyssnande så kunde jag fastslå att kortet ger det där lilla extra till musiklyssnandet, oavsett genré. Kortet levererar ingen kraftfull bas men gottgör det genom att ha ett skarpt ljud när det kommer till sången.



Film: När man ska se på film slår man med fördel på Dolby Headphone. För att få ut det mesta av ljudkortet har jag valt att titta och lyssna på effektfulla filmerna Thor och The Prestige. Dolby Headphone gör att man får en surroundupplevelse i filmerna. Det gav filmens ljud mer djup och med ett par bra hörlurar är det inte alltför långt ifrån en bio-upplevelse. Explosioner, skott och skrik låter riktigt bra och det finns inget negativt att säga om filmljudet.



Spel:

Med endast ett tiotal timmar spelande i CS:GO så har jag fortfarande en del problem med att säga varifrån ljud kommer. Tyvärr var det inget som GX-läget kunde hjälpa mig med och jag fick nöja mig med att ljudet lät klart och tydligt utöver positioneringen. 1.6 har jag spelat betydligt mycket mer och DGX levererar helt klart bättre ljud än majoriteten av de jag stött på under tiden jag spelat spelet. Men skillnaden gentemot inbyggda ljudkort är inte lika stor som vid t.ex. filmtittande.



Det tredje spelet som jag testat med är Dota2 som till skillnad från CS:GO och CS 1.6 inte kräver lika mycket av ljudet i allmänhet och positionsljudet i synnerhet. När man spelar eller tittar på Dota2-matcher så finns möjligheten att prata i spelet. Detta används flitigt av såväl spelare som kommentatorer. Ljudkodeken lämnar en del att önska men med ett bra ljudkort som DGX så är det inga svårigheter. Ljudets detaljnivå går inte att anmärka på.



Mjukvara



Till DGX har Asus skapat en specifik mjukvara vid namn Xonar DGX Audio Center. Mjukvaran kan liknas vid en kontrollpanel för vad ljudkortet kan göra. Kontrollpanelen är tyvärr nästan identisk med vad som skeppades med de första Xonar-korten, ett par år senare hade jag gärna sett att man gått framåt i utvecklingen. I mjukvaran finns två olika lägen förutom standardläget, varav det ena är HF(Hi-Fi) för och det andra är GX som ska ge ett klarare 3D-ljud i spel. Värt att nämna är att kortet inte stödjer EAX på riktigt utan det emuleras med hjälp utav GX-läget.



Tittar man på Audio Center i övrigt så finns det ett antal parametrar att ändra på om man så vill. De flesta av dessa kan vara överflödiga för den vanliga spelaren men det skadar inte att kunna byta EQ-läge eller skapa ett eget läge för att kunna njuta av sin musik på bästa sätt. Självklart går det att ändra hur många kanaler som ska användas och om det är hörlurar eller högtalare man använder sig av. En liten bonus som man får med DGX är att man kan använda sig av Dolby Headphone som ska ge en bättre ljudupplevelse när man kikar på film men det går såklart att använda sig av när man lyssnar på musik eller spelar spel.



Tekniska specifikationer:

  • Inbyggd hörlursförstärkare

  • Interface: PCI-Express(1x)

  • Analoga utgångar:

  • 3 x 3.5mm RCA Jack

  • Analoga ingångar:

  • 1 x 3.5mm RCA Jack

  • 1 digital ingång

  • 1 anslutning till Front-Panel
Vad säger oss det här då? Kortet har tre vanliga ingångar för att koppla in ett headset eller ett par schyssta högtalare. Kortet har även ingång för 3.5mm där man med fördel kopplar in sin mikrofon. Det speciella med det här kortet vad gäller specifikationerna är att ljudkortet har hörlursförstärkare vilket betyder att det har tillräckligt med kraft för att driva dyrare stereohörlurar men hörlursförstärkaren är inte på samma nivå som en riktig förstärkare. Kortet har ett PCI-Express interface till skillnad från de flesta ljudkort som kommer med PCI interface. PCI-Express finns i så gott som alla nyare datorer och det gör att kortet utan problem kan flyttas över till en ny dator.



Summering:

Ljudkort är något som ofta förbises när maffiga speldatorer byggs men det är inget man bör spara in på tycker jag. För de 350kr som DGX kostar så får du ljud i en helt ny dimension jämfört med om du tidigare använt ett inbyggt ljudkort.

Positivt:

  • Ett lågt pris

  • PCI-Express som gör att du kan koppla in kortet i vilken stationär dator som helst ett bra tag framöver.

  • Genomgåënde bra ljud vid musiklyssnande, filmtittande och spelande.
Positivt och negativt:

  • Kontrollpanel med många inställningar som i vissa fall är mer förvirrande än givande.
Negativt:

  • Inget EAX-stöd.
Pris:

Testinformation



Spel som spelades under testet:

Counter-Strike 1.6

Counter-Strike:Global Offensive

Dota2



Hörlurar som använts under testet:

Sennheiser HD-555
Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

11 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 11 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..