×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Roccat Kone [+]

1
Roccat gillar sina möss, men inser att de alltid kan bli bättre. Därför släppte man för ett tag sen en uppdaterad version av Kova kallad Kova [+] och nu har turen kommit till Kone att få ett Plus som tilläggsnamn.
Fast det är egentligen inte den andra versionen av Kone, utan den tredje. Den första var rent utsagt bedrövlig, men en scroll som knappt fungerade och musen laggade i spel. Därefter släppte dom en uppdaterad version av den som de kallade v2, med bättre scroll och nya drivrutiner som åtgärdade problemet med lagg. Den tycks numera enbart kallas för Kone. Så vad är Kone[+] egentligen? Är det ytterligare en liten uppdatering eller har dom gjort något större den här gången?

(Delar av den tidigare recensionen kommer att återanvändas i den här recensionen. Samt att vissa delar finns mer utförligt förklarade i den tidigare recensionen.)

Sidan 1

Design och ergonomi



En första titt på musen och så ser man direkt att den här designen känns igen. Ja, mycket riktigt är den långt från nyskapande då Roccat tycks förlita sig på att gamla hederliga storsäljare som MX-serien och MS 3.0:ans design är något som folk gillar. Kone är därmed väldigt snarlik vilket väldigt många säkerligen uppskattar. Den är dessutom begåvad med gummiytor på sidorna av musen för att man ska få ett bättre grepp, vilket fungerar utmärkt.



Musen har sju knappar, samt en klickbar scroll. Samtliga knappar kan man ställa in vad de ska göra i den medföljande programvaran. Redan i v2 fick man tilt-funktion på scrollen, vilket ökade antalet "knappar" från åtta till tio. Det räckte tydligen inte, nu har man gett tilt-funktionen ytterligare ett läge, framåt och bakåt och därmed är det nu snarare 12 knappar. Speciellt användbart är det dock inte. Det är väldigt svårt att lära sig använda det på ett vettigt sätt. Det är lätt att använda scrollens naturliga knapp, dvs rakt neråt. Att försöka använda tilt i sidled går an, men framåt och bakåt är väldigt knepigt och man trycker mest fel hela tiden. Samtliga knappar går att använda på flera sätt, genom EASYSHIFT, som ger varje knapp en extra funktion.



Det finns som sig bör även två DPI-knappar och de föreslagna inställningarna gör gällande att man kan välja mellan 400, 800, 1600, 3200 och 6000 DPI. Vill man bara kunna växla mellan två av dessa inställningar så är det bara att klicka bort de andra i programvaran. Dessa knappar sitter dessutom mycket bättre placerat än på Kova där man lätt kom åt att ändra DPI medan man spelade, vilket givetvis fick förödande konsekvenser för prestationen i spelet. Knapparna i sig har fått en ny design och de nuvarande fungerar betydligt bättre än de förra. DPI-knapparna är lite större och kräver lite mer kraft, så att råka komma åt dom är inte längre en risk.



Storleksmässigt är Kone[+] likvärdig med t.ex. Razer Deathadder, men den har blivit begåvad med fler och större glidytor vilket resulterar i att den glider bättre. För att ytterligare öka känslan av att man har en riktigt lyxig gamingmus så har man byggt in ett viktsystem där man enkelt kan ändra vikter. Till v2 fick man med en box med fyra vikter som är 5, 10, 15 och 20g tunga för att man skulle kunna justera musens vikt efter eget önskemål. Den boxen har numera fått en ny design, och vikterna är till antalet fyra, men alla väger 5g.



Det finns många spelare som gillar att musen är tung och anser att de får bättre kontroll då, men det är även många som upplever motsatsen. Väljer man att köra helt utan vikter i musen så tappar man dessvärre balansen i musen då all vikt är längst fram.



Precis som med alla andra Roccat-produkter kan man ställa in massor med olika färger och färgeffekter i produktens programvara. Gillar man sånt hittar man säkert något som man tycker är häftigt.







Teknik



Innan jag installerade drivrutinerna märkte jag att musen buggade rejält och muspekaren började röra sig fast musen låg still. Efter installation var dock problemet helt borta, lite konstigt kan tyckas då väldigt många tillverkare numera brukar vara väldigt måna om att skapa möss till LAN.



Gällande DPI så har Plus-versionen verkligen tagit ett stort kliv uppåt och ökat från 3200 DPI till hela 6000 DPI. Behöver man det så är det säkerligen uppskattat, men spelar man bara CS så känns det nog väldigt onödigt.



Ovan har vi berättat en del om vad man kan göra med den medföljande programvaran. Bland annat ställa in DPI, belysningens färger och att man kan ställa in vad knapparna ska ha för funktion. Förutom vanliga saker som starta/stänga av acceleration, hastighet för dubbelklick, scrollhastighet, Hz med alternativen 125, 500 och 1000 Hz. Dessutom kan man skapa profiler, fem stycken för vara att vara helt korrekt.



TCU, Tracking Control Unit och DCU, Distance Control Unit verkar numera fungera, eller ja, om det blir bättre än att ha det avslaget vet jag ej, för jag märker ingen skillnad, men det i sig är positivt då förra versionen hackade fram med TCU på.



Roccat Kone [+] är en bättre mus än Kone och Kone v2, men jag tycker att den är för tung och helt utan vikter blir det obalans, dess tilt-funktion är rent utsagt värdelös. Precisonsökning däremot var uppskattad och knapparna är bättre, men den kostar från 629 kronor, vilket bara är 20 kronor billigare än SteelSeries Sensei just nu; en mus som jag just nu anser är en av de absolut bästa. Så tyvärr, Roccat behöver nog snarare försöka komma på lite nya idéer snarare än att bara försöka förbättra det dem redan har.



Pris:

Positivt:

  • Bra precision

  • Bra programvara

  • Bra grepp

  • Viktsystem
Negativt:

  • Värdelös tilt-funktion till scrollen, blir bara krångligt

  • Tung, trots viktsystem

  • Dålig balans utan vikter
Testinformation



Under testet spelades dessa spel:

Battlefield: Bad Company 2

Battlefield 3-beta

Call of Duty: Black Ops

Counter-Strike 1.6

Starcraft II

Total War: Shogun 2



Dessa musmattor användes:

SteelSeries Qck+

SteelSeries S&S

Qpad CT

Qpad EC-R

Roccat Sense
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

7 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 7 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..