×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Guide

Fragbite testar sju olika gamingstolar

1
Är du på jakt efter en gamingstol? Stanna då upp för en stund och läs denna jämförelse, vi har nämligen testat sju olika stolar från sex olika tillverkare. Här får du en snabb överblick av dem alla.

Prisvärd svensk kvalitet från Arozzi och äkta läder från Noblechairs, det och en hel del annat hittar ni i detta utförliga test av gamingstolar som vi nu kan presentera för er.

Undertecknad har testat hur det har varit att bygga ihop dem, provsuttit, känt och klämt samt synat alla stolar i sömmarna. Jag har även titta lite mer på specifikationerna samt, slutligen, betygsatt dem. Precis som vanligt tycker vi alla olika, vi hoppas ändå att detta ska ge en hum om vad som finns ute på marknaden.

Nu slösar vi inte mer tid utan kastar oss genast in i Fragbites stora stoltest. Trevlig läsning!

PLAYSEAT L33T

Playseat L33T Black
Playseat L33T Black

Stoltillverkaren Playseat är kanske mest kända för sina rena racingstolar, byggda för att ge en mer gedigen racingupplevelse till den som hellre håller sig i hemmets trygga vrå i stället för att ge sig ut på en snirklande rallybana. De har dock några stolar i mer traditionell stolsutformning, däribland Playseat L33T.

Stilren, slimmad och med ett fyndigt fotstöd som går i en cirkel runt basen är denna lite mer hårda stol imponerande bekväm.
Mått: 70x67x140 cm
Material: Läderliknande vinyl
Utförande: Svart, svart/grön eller svart/blå
Vikt: 29 kg

Playseat L33T finns endast hos ett fåtal återförsäljare, bäst pris just nu har CDON.
OMDÖME
Detta var den stol som tog klart längst tid att bygga ihop (runt två timmar) och frågan är om inte mer kunde ha gjorts redan i fabriken. Stolen känns överlag rätt gedigen, inte minst då själva basen, men armstöden är en aning ostadiga.

Stolen är rätt olik de övriga i testet vad gäller själva utformandet men bjuder ändå på hög komfort och okej inställningsmöjligheter. En prislapp på närmare 5 000 kronor avskräcker dock.

BETYG
6/10

AKRACING PREMIUM PLUS

AKracing Premium Plus Blue
AKracing Premium Plus Blue

En gamingstol i det utförande som vi inom esportvärlden lärt känna dem. Premium Plus är en utgående modell från gamingstoltillverkaren AKracing och finns i lite olika färger. Med genomtänkta detaljer både vad gäller ergonomi och design kan du som inte har en allt för bred stuss sitta bekvämt i denna stol timme efter timme.

Efter att enkelt ha byggt ihop den kan du sedan fälla ner ryggstödet nästan helt för att ta en tupplur.
Mått: 68x56x139 cm
Material: PU-läder
Utförande: Blå/svart, röd/svart, orange/svart, grön/svart
Ställbarhet sits: 12 grader
Ställbarhet ryggstöd: 180 grader
Maximal belastning: 150 kg
Vikt: 22 kg

Här hittar du AKracing Premium Plus
OMDÖME
En stol som har det mesta du kan önska dig, utan att du blir ruinerad. Enkel att bygga, pålitlig och rätt trevlig design. Ett plus att ryggstödet går att ställa i 180 grader, vilket ger större valmöjligheter.

Något som däremot inte går att justera speciellt mycket är armstödet, vilket är en nackdel. Sedan känns stoppningen i stolen som om den kommer att ge upp förhållandevis snabbt. De medföljande nack- och svankkuddarna bidrar klart till ökad komfort.

BETYG
7/10

AROZZI VERNAZZA

Arozzi Vernazza
Arozzi Vernazza

Sedan 2013 finns ett alternativ även för dig som föredrar att köpa svenskt. Med det mindre svenska namnet Arozzi har denna stoltillverkare gjort ett snabbt intåg på marknaden. Stolen Vernazza är en premiummodell med vad som kan vara marknadens bekvämaste nackstöd.

Både sits, ryggstöd och armstöd är ställbara på alla de sätt som kan begäras och bjuder på ett lite extra högt ryggstöd. Stolen är dessutom lika enkel att bygga ihop som de flesta andra stolarna i denna artikel. Unikt för denna stol är att det medföljer två stycken gaspatroner, med olika höjd.
Mått: 58x54x146 cm
Material: PU-läder
Utförande: Svart, blå/svart, grön/svart, orange/svart, röd/svart, vit/svart
Ställbarhet sits: 12 grader
Ställbarhet ryggstöd: 180 grader
Maximal belastning: 160kg
Vikt: 26kg

Här hittar du stolen Vernazza från svenska tillverkaren Arozzi.
OMDÖME
Arozzi är fortfarande rätt nya på marknaden men har med sin premiumstol Vernazza pressat priset på de riktigt fina gamingstolarna. Den här stolen andast kvalitet och bjuder på många inställningsmöjligheter. Ett trevligt skålat ryggstöd blir än bättre om du använder den medföljande nackkudden som, med sin upp och nervända u-form ger ett väldigt skönt stöd för huvudet. Även svankkudden känns bra. Märk väl att det även medföljer två olika gasliftar, med olika höjd.

Ska vi leta nackdelar ställer jag mig frågande till valet att göra själva basen i plast. Det råder väl ingen tvekan om att det handlar om högkvalitativ och stryktålig plast, men ändå. Fast det är väl vad som krävs för att få ned priset.

BETYG
9/10

DXRACER KING KS06.

DXRacer King KS06
DXRacer King KS06

Med stolen King KS06 har DXRacer satsat på detaljerna. Förutom PU-läder består stolen av vinyl som ser ut som kolfiber, något som ger en extra sportig look. Tillverkarna har även sett till så att i princip hela basen täcks av plast, vilket minskar risken för kalla fötter om du låter dem vila på den.

King KS06 är en riktigt stilig stol som, precis som de flesta andra i artikeln, är lätt att bygga ihop. Sits, ryggstöd och armstöd är samtliga ställbara i flera led. Den svarta och vita modellen kan nog till och med den mest kräsne sambon tänkas sig släppa in i bostaden.
Mått: 68,58x63,5x139,7 cm
Material: PU-läder och vinyl
Utförande: Kolfiber/svart, kolfiber/grå, kolfiber/vit, kolfiber/blå, kolfiber/grön, kolfiber/röd, kolfiber/orange
Ställbarhet sits: 14 grader
Ställbarhet ryggstöd: 135 grader
Maximal belastning: 136 kg
Vikt: 30 kg

Här hittar du DXRacer King KS06.
OMDÖME
King KS06 är en riktigt snygg stol med vinylen som ska efterlikna kolfiber, inte minst med tillsammans med det vita PU-lädret som teststolen har. Stolen är enkel att bygga ihop och känns gedigen med en bas i metall och stora jul. Dessutom har den bra med inställningar.

Däremot upplevde jag den som rätt hård. Detta gäller även de medföljande nack- och svankkuddarna som jag inte alls kom överens med. Jag förstod mig inte heller på lösningen med plastdetaljer på basens ovansida, där du ofta sätter fötterna. Det är bra att ha plast där, för att det inte ska bli kallt, men att du som bygger ihop stolen behöver sätta dit dem (och att de alltså inte görs i fabrik) känns bara som lathet från DXRacers sida. Inte minst sett till prislappen.

BETYG
7/10

AKRACING PROX

AKracing ProX
AKracing ProX

ProX från AKracing är utan tvekan en stol för dig med lite bredare rumpa och lår. Brukar andra stolar klämma åt i sidorna kan det definitivt vara värt att testa den här i stället. Det är inte bara själva sitsen som är extra stor, även ryggstödet är något bredare.

I övrigt bjuder ProX, som även den är lätt att bygga ihop, på de funktioner du kan förvänta dig när det gäller en stol av denna kaliber. Sits, ryggstöd och armstöd går att ställa i flera olika led samtidigt som ytterdelen av basen skyddas av ett tunt platshölje som gör det mindre kallt för fötterna.
Mått: 72x54x140cm
Material: PU-läder
Utförande: Blå/vit/svart, grå/vit, svart, röd/vit/svart, vit/svart
Ställbarhet sits: 12 grader
Ställbarhet ryggstöd: 180 grader
Maximal belastning: 150kg
Vikt: 22kg

Den lite större stolen, ProX, från AKracing hittar du här.
OMDÖME
Som tidigare nämnt är detta definitivt en stol för dig som tycker att andra gamingstolar du har testat tenderar att klämma åt kring rumpa och lår. Dess något plattare utformning tillsammans med en rätt tjock stoppning bidrar till detta. Den bjuder dessutom på trevliga nack- och svankkuddar samt fulla inställningsmöjligheter.

ProX passar däremot långt ifrån alla. Själv tyckte jag att den blev lite väl platt och formlös efter att ha suttit i den ett tag, men då är jag kanske inte bred nog för att verkligen älska den. Överlag är det dock en väldbyggd stol som förtjänar ett litet plus i kanten. Ett minus kommer dock också. Trots sin klara flirt till lite större personer använder den samma gaslift, med maxbelastning på 150kg, som Premium Plus.

BETYG
8/10

VERTAGEAR PL6000

Vertagear PL6000
Vertagear PL6000

Vertagear har klivit in på marknaden för gamingstolar med några intressanta utmanare, däribland PL600. Den vanligtvis rätt anskrämliga basen har här minimerats samtidigt som hjulen har fått ekrar i stället för att vara slutna.

I övrigt påminner PL6000 i mångt och mycket om sina konkurrenter men har valt att använda sig av PVC-läder i stället för den vanligare förekommande PU-varianten. PL i produktnamnet står för Plus Line och stolen är byggd för att klara hela 200kg. Samma siffra landar ofta annars på 150kg. Precis som samtliga övriga stolar, förutom Playseat-stolen, kommer PL6000 med svank- och nackstöd.
Mått: 58,4x53,3x137,2 cm
Material: PVC-läder
Utförande: Röd/svart, vit/svart, blå/svart, grön/svart, svart
Ställbarhet ryggstöd: 150 grader
Maximal belastning: 200 kg
Vikt: 26 kg

Vertagear PL6000 finns att hitta här.
OMDÖME
Det här får nog ändå sägas vara testets stora överraskning. Jag hade inte förväntat mig något speciellt av Vertagear, inte minst då de är väldigt nya på marknaden. Ändå levererades en stol av hög byggkvalitet med testets klart bästa insexnyckel för att bygga ihop den (den hade ett härligt handtag och påminde i mångt och mycket om en korkskruv).

PL6000 imponerar även genom att klara en belastning på upp till 200kg, även om stolen känns alldeles för smal för att någon i den viktklassen skulle kunna sitta i den. Rätt hård med tunn stoppning, fast som ändå känns bekvämt. En nackdel är dock stolens bas, vars fötter var väldigt smala. Inte alls trevligt att vila de egna fossingarna på dem.

BETYG
8/10

NOBLECHAIRS EPIC CUERO (REAL LEATHER)

Noblechairs Epic Real Leather
Noblechairs Epic Real Leather

Det finns premiumstolar och så finns det rena lyxstolar, Epic Real Leather från Noblechairs tillhör utan tvekan den senare kategorin. Detta är den enda stolen i testet vars sits och ryggstöd är av äkta läder. Detta kompletteras med PU-läder på baksidan.

I övrigt bidrar de diamantformade sömmarna och företagets logotyp till den där lyxkänslan. Epic Real Leather är en stol av hög kvalitet som är ställbar i alla led. Till skillnad från vissa andra stolar i detta test går det däremot inte att lägga ned ryggstödet helt. En annan grej som skiljer sig från övriga är att svank- och nackstöden har ett överdrag av tyg vilket ger en lite extra mysig känsla.
Mått: 56,5x56x141 cm
Material: Läder, PU-läder, tyg
Utförande: Svart/vit/röd, svart, brun/svart, brung/beige
Ställbarhet sits: 11 grader
Ställbarhet ryggstöd: 135 grader
Maximal belastning: 120 kg
Vikt: 27 kg

Här hittar du Noblechairs Epic Cuero (Real Leather).
OMDÖME
Först vill jag klargöra att den här stolen har testets klart bästa svank- och nackkuddar, om vi ser dem som ett paket (Arozzis nackkudde är i en klass för sig). Anledningen är att stoppningen är mjuk och härlig samtidigt som de har valt ett mjukt och härlig tygöverdrag. Sits och ryggstöd är i äkta läder och täcks delvis av diamantformade broderier som både ser snyggt ut och hjälper till att göra den mer slitstark.

Stolen har bra med inställningar, även om den inte går att lägga helt, och känns riktigt gedigen rakt igenom. Tyvärr gör även prislappen det, vilket är huvudanledningen till att det inte blir full pott vad gäller betyget. Du får nämligen hosta upp runt 6 000 kronor för denna nobla stol.

BETYG
9/10

16 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 16 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..