Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

Dubbla förluster för Färjestad mot finländska superlaget Havu

1
Det blev två tuffa matcher för Färjestad BK under onsdagskvällen. Laget ställdes mot ett av de bästa lagen i Europa, finländska Havu. Till en början var det inte något som syntes och Färjestad gjorde en riktigt bra första match som trots det slutade med förlust. Den andra matchen däremot är nog något som värmlänningarna bara vill glömma.
Efter den senaste tidens kräftgång var det ingen lätt uppgift som väntade för Färjestad under onsdagen. Värmlänningarna ställdes nämligen mot ett av Europas bästa EASHL-lag i finländska Havu. Trots den tuffa uppgiften och ett baklängesmål efter bara ett par minuters spel så imponerade Färjestad med ett tätt försvarsspel. Den första perioden spenderades till största del i SHL-lagets försvarszon men trots det var skottställningen bara 3-1 till Havu. I den andra perioden kunde sedan Färjestad sticka upp i lite fler anfall, som dock inte blev särskilt långa eller farliga. Istället var det återigen det finländska laget som kunde ta över mer och mer vilket tillslut gav utdelningen och efter två spelade perioder stod det också 2-0 till Havu på tavlan.

Färjestad kunde dock höja sig rejält i den tredje perioden och Havus målvakt, Reittu "Roisto999" Hynynen fick göra flertalet svettiga räddningar. Att 2-0 ledningen höll sig hela matchen ut får nog hans lagkamrater tacka honom för då Färjestad verkligen spelade upp sig och satte rejäl press på de finska mästarna. Till returmatchen verkade Färjestad ha tagit med sig den positiva avslutningen på match ett och under de första tio minuterna var det faktiskt de som var närmast ett mål. Tyvärr kom kallduschen när Havu kontrade in ledningsmålet och då rann det iväg rejält. I den andra och tredje perioden kunde Havu göra tre mål i varje och slutsiffrorna skrevs till 7-0 med skotten 16-2. Färjestads Mattias "Tacterz" Hjelm sa efter matchen att laget ändå kunde ta med sig en del positiva saker, framförallt från den första matchen.

—Det var några väldigt tuffa matcher som vi ställdes inför när vi skulle möta de allra bästa i Europa. Det blev inte roligare med tanke på formsvackan som vi befinner oss i. Första matchen var enligt mig en bra match från våran sida, vi visade upp det starka försvarsspelet som vi saknat den senaste tiden och vi gjorde det svårt för Havu att göra mål. Trots det lyckades Havu få in 2 mål vilket gjorde att de vann matchen. I andra matchen blev det däremot andra bullar. Vi kom inte alls upp i samma nivå som matchen innan utan började göra misstag vilket i sin tur ledde till att Havu vann överlägset.

Ert anfallsspel levererade ju ordentligt i början av säsongen, men mot de bättre lagen verkar det ha gått i stå. Hur kommer det sig att ni har så svårt att göra mål mot Havu nu och tidigare mot Filadelphia?

—Jag tror att det dels handlar om att lag som Havu och Filadelphia har otroligt skickliga spelare både offensivt och defensivt vilket gör det svårt för oss att få till bra målchanser. De är ju en klass för sig de lagen. Jag tror också att det beror på att vi hamnat på efterkälken i de senaste matcherna. Det är oftast motståndarna som gjort det första målet och vi har då behövt kämpa för att få till en kvittering. Jag tror att det hade kunnat se annorlunda ut om det var vi som fick in det första målet.

Vad ska ni göra för att få fart på målskyttet igen, även mot de bättre lagen?

—Det är svårt att säga, jag tror att vi helt enkelt måste täppa till det mer bakåt inledningsvis av matcherna för att försöka få till det första målet och sedan jobba därefter. Sedan måste vi också göra färre misstag i egen zon samt få bort de misstagen som leder till farliga kontringar. Vi kunde bland annat se hur farligt det var att ge kontringslägen till exempelvis Filadelphia, flera av deras mål blev gjorda på just kontringar. Någonting annat vi måste göra är att värdera mer vart vi slår pucken samtidigt som vi måste försöka få mer tid och spel i anfallszon.