×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Guide

Allt du behöver veta om League of Legends

1
Nu har Fragbite äntligen börjat med League of Legends. I den här artikeln kan du hitta all nyttig information om sidans nya speltitel.
League of Legends har äntligen kommit till Fragbite. I den här artikeln kan du hitta all nödvändig information för om det stora MOBA-spelet.

Vad är League of Legends?

League of Legends eller LoL som det förkortas kom ut den 27:e oktober 2009 och har sedan releasen varit ett s.k. "Free-to-play"-spel. Spelet är gratis vilket innebär att vem som helst kan testa spelet utan kostnad.

Det tog en stund innan spelet verkligen blommade ut. Under 2010 växte spelet men det var först året efter som spelet verkligen exploderade. 2011 var ett succéår för League of Legends då spelet slog rekordsiffror när det kom antalet tittare på turneringar.

Spelet fortsatte att växa under 2012 och spelarbasen nådde rekordsiffror. 32 miljoner aktiva spelare varje månad gjorde att spelet blev det mest spelade. Förutom en hög spelarbas fortsätter tittarsiffrorna att bli större och större. Fler turneringar etablerade sig och året avslutades med Season 2 World Championship där 2 miljoner dollar delades ut i prispengar.

2013 innebar starten för Riot Games egna liga, LCS, där de inkvalade lagen lovas stabilitet i form av månadslön. Åtta lag från Europa och åtta lag från Nordamerika lyckades ta plats i de regionsuppdelade ligorna där totalt $400 000 stod på spel. Nyligen spelades den första säsongen av ligan klart. Fnatic vann den europeiska ligan samtidigt som det Amerikanska laget Team Solo Mid lyckades komma ut som segrare i den nordamerikanska ligan. Nu om fem dagar fortsätter ligan då sommarsäsongen startas.

Hur funkar League of Legends?

För den oinsatte kan MOBA-spel vara stökigt men det går fort att lära sig. Huvudobjektet i en League of Legends-match är att ta ut motståndarnas huvudbyggnad (“nexus”). För att lyckas med det måste laget samarbeta och tjäna ihop guld för att kunna bygga items som gör att laget blir starkare än motståndarna.

League of Legends spelas fem-mot-fem där varje person har en unik roll. Spelkartan är uppdelad i tre s.k. lanes med olika namn. "Midlane" är den lane som går i mitten av kartan och de två yttre kallas top- respektive botlane. I varje lane kan du hitta tre torn som skyddar huvudbyggnaden.
I League of Legends behöver du oftast inte vara lika snabb och utan det handlar mer om samarbete och att överlista motståndarna. Till skillnad från t.ex. Counter-Strike kan du inte vinna en match själv utan laget måste hjälpa varandra för att nå det gemensamma målet.



Till varje lane skickas minions från basen. Båda lagens minions möts på mitten av respektive lane och du som spelare får guld ifall du dödar motståndarnas. Under spelets gång är ditt mål att bli så stark som möjligt genom att bygga items. Du tjänar då guld och det finns flera sätt att tjäna ihop pengar. Du kan:

  • Döda minions
  • Döda motståndarna
  • Ta ut motståndarnas torn
  • Döda neutrala monster

Roller

  • En support-spelare ska hjälpa sina medspelare (främst carryn) att få farma ostört. Bygger alltid items som gynnar laget och inte sig själv. Har också den tråkiga och oftast ouppskattade rollen att köpa Wards (som ger som låter spelarna se vad som sker på kartan utifrån en radie från var de står utplacerade) och Vision Wards (även denna låter spelarna se mer av vad som sker på kartan, låter dem även se osynliga motståndare och wards utplacerade av motståndarlaget).

  • En AD-carry är en ranged champion som skjuter ner sina motståndare. AD står för Attack Damage och denna person behöver mycket guld för att ha råd med items och då kunna göra mycket skada. Support-spelaren brukar ofta hjälpa AD-carryn att farma ostört.

  • En AP-carry är en magiker vars roll oftast är att göra mycket skada under en väldigt kort period. AP står för ability power och vilket betyder att den här rollen gör "magical damage". Denna person brukar oftast placeras i midlanen då AP-carryn kan hjälpa laget över hela kartan men också för att midlanen är även den kortaste lanen. AP-carrys är också väldigt lätta att döda så genom att vara mitt är de väldigt säkra.

  • En tank-spelares roll är skydda medspelarna och denna spelare har oftast mycket "crowd control". Crowd Control eller CC som det förkortas innebär att du stunnar, slowar, rootar eller på något annat sätt förhindrar motståndarnas rörlighet. Man brukar ofta hitta tank-spelaren i jungeln då denna spelare kan farma ostört samt hjälpa laget genom att ganka. Ganka innebär att du attackerar motståndaren i en lane och överaskar han.

  • Bruiser / Assasin är den roll i spelet som man oftar hittar på toplanen. Denna champion är väldigt bra i 1vs1-situationer och kräver mycket farm för att vara stark i teamfights. Bruisers är oftast toplane då de kan överleva ganks från junglaren på grund av de är svåra att döda.

Lagen

Europa


Fnatic

sOAZ
Cyanide
xPeke
puszu
YellOwStaR
Rekkles

Gambit Gaming

Darien
Diamondprox
Alex Ich
Genja
Voidle

Evil Geniuses

Wickd
Snoopeh
Froggen
Yellowpete
Krepo

SK Gaming

Kev1n
hyrqBot
ocelote
CandyPanda
Nyph

Ninjas in Pyjamas

Mimer
Malunoo
Bjergsen
Freeze
Deficio

MeetYourMakers

Kubon
Mokatte
Czaru
Makler
Libik

Team ALTERNATE

Kerp
Araneae
ForellenLord
Creaton
Jree

Lemondogs

Zorozero
dexter1
Nukeduck
Tabzz
Mithy

Nordamerika


Team Solo Mid

Dyrus
TheOddOne
Reginald
WildTurtle
Xpecial

Team Coast

ZionSpartan
NintendueX
Shiphtur
DontMashMe
Daydreamin

Team Vulcun

Sycho Sid
Xmithie
mandatorycloud
Zuna
BloodWater

Team Curse


Voyboy
Saintvicious
Nyjacky
Cop
Edward

Cloud 9

Hai
Meteos
Balls
SnEaKyCaStRoO
LemonNation

Velocity eSports

Cris
Nk Inc
ecco
Maplestreet
Evaniskus

Team Dignitas

KiWiKiD
Crumbzz
scarra
Imaqtpie
Patoy

Counter Logic Gaming

Nientonsoh
bigfatlp
LiNk
Doublelift
Chauster

Asien


SK Telecom T1 #1

Reapered
Beelzehan
SuNo
Raven
StarLast

SK Telecom T1 #2

Impact
bengi
Faker
Piglet
PoohManDu

CJ Entus Frost

Shy
CloudTemplar
RapidStar
Space
MadLife

CJ Entus Blaze

Flame
Helios
Ambition
Cpt Jack
Lustboy

KT Rolster B

ssumday
KaKAO
inSec
Ryu
Score
Mafa

NaJin Shield

Save
NoFe
Ggoong
Zefa
GorillA

NaJin Sword

Expression
watch
SSONG
PraY
Cain

MVP Ozone

Homme
DanDy
Dade
imp
Mata

World Elite

CaoMei
Troll
Misaya
WeiXiao
FZZF

Invictus Gaming

PDD
illuSioN
Zzitai
Kid
XiaoXiao

Turneringar och streams

Det finns flera stora turneringsaktörer världen över. I europa och nordamerika så ligger mycket fokus på League championship Series. I korea är OnGameNet den största ligan och där spelar lagen om hela 240 000 dollar. Kina har också en stor LoL-scen och där är G-league den största turneringen.

Att streama är väldigt populärt i League of Legends och det finns flera stora profiler att följa om man känner för att slökolla eller för att bli en bättre spelare.

Ett urval av de populära streamsen

Rekless

Froggen

Cyanide

Wickd

Ocelote

3 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 3 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..