×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

RecensionTangentbord

Recension: Xtrfy XG1-R LED

2
Det finns inte så många svenska aktörer på gamingmarknaden, QPAD och Mionix är väl de mest kända här på Fragbite, men svenska Xtrfy gör ett försök med två mekaniska tangentbord.
Tidigare har man sålt tillbehör till mobiltelefoner, surfplattor med mera.

Testet

Xtrfy XG1-R LED heter tangentbordet som jag fick ta del av. Det är den dyrare av de två och har bakgrundsbelysta tangenter. Den billigare versionen ser likadan ut, men saknar LED-bakgrundsbelysta tangenter och heter således bara XG1-R.








XG1-R LED väger in på 1.3kg och ligger rejält still på skrivbordet. Vid en första blick ser man snabbt att tangentbordet begåvats med en extra rad med tangenter, ovanför de vanliga F-tangenterna högst upp. En Fn-tangent och nio makrotangenter. Ovanför NUM PAD-tangenterna finner vi även några mediatangenter, samt ett stort G; en knapp som tar bort Windowstangenternas funktion.

På tangentbordets undersida finns en kort förklaring om vad man kan göra med makrotangenter och belysning. Det visade sig vara rejält krångligt och jag fick känna mig besegrad och ta fram manualen. Valen för belysningen är helt enkelt väldigt många. Justering av styrka, välj vilka tangenter som ska lysa, ska de lysa mer eller mindre än övriga, ska de andra vara helt släckta. Ska det lysa upp runt tangent du trycker på, eller ska bara tangenten du trycker på lysa upp. Vill du att den inbyggda mikrofonen ska reagera på ljud i den närhet och lysa upp tangentbordet därefter eller föredrar du andningsläget som justerar i intervaller?

Makrotangenterna fungerar som de borde och det finns möjlighet att köra vanliga makron, loop, timings och automakro. Ni som gillar makron och använder det mycket kommer glädjas av att tangentbordet inte kräver några drivrutiner och det har inbyggt minne. Så när du väl gjort dina inställningar fungerar de direkt även om du tar med dig tangentbordet till en annan dator. Smidigt!
Något handledsstöd finns inte, men kanten mot händerna/handlederna är avrundad. Utöver de extra tangenterna som stjäl några centimeter i utrymme så kräver inte tangentbordet något extra utrymme i sidled.

Sladden är flätad och upplevs ha hög kvalité. Den är avtagbar och kopplas in via mini-USB under tangentbordet. Där fäster man sladden i en slinga för att inte skapa slitage mot USB-porten. Smart och bra lösning. Knappsatsen känns väldigt svensk och tangenterna är normalstora. Tillväjningen är med andra ord väldigt kort. Andra tangentbord som vi har testat med liknande lösningar med en extra tangentrad ovanför ESC och F-tangenterna har skapat lite problem med feltryckningar i början. Ett problem som är helt frånvarande med det här tangentbordet. Överlag upplevs byggkvalitén som mycket bra och det inger förtroende.

I dagsläget finns bara XG1-R och XG1-R LED med röda Cherry MX-switchar. De är populära, men fler val hade varit uppskattat. Om det kommer fler får framtiden visa.

Xtrfy XG1-R LED kostar omkring 1400 kronor Det är mycket pengar, men anser man sig att man klarar sig utan bakgrundsbelysta tangenter kommer man undan med strax under 1000 kronor. Oavsett vilken modell man väljer så får man ett väldigt trevligt tangentbord. Inom prisklassen finns dock väldigt namnkända konkurrenter som Ducky och Filco. Välj med omsorg.

Positivt:
 • Makron, Loop, Timings och Auto Makron
 • Mediatangenter
 • Hög upplevd kvalité
 • Smart lösning med USB-sladden
 • Bakgrundsbelysning

Negativt:
 • Bara röda Cherry MX-switchar
 • Saknar handledsstöd
 • Inget för budgetanvändaren
Pris:
 • Från 1390 kronor enligt Prisjakt

   Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

8 / 10

7 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 7 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..