1
Ost, kännetäcken.
Postat av BRÜTAL den 13 Maj 2008, 09:42
9 kommentarer · 162 träffar
Ost är känd sedan tusentals år. Ett av de äldsta skriftliga beläggen för dess existens finns i Första Samuelsboken i Gamla testamentet i Bibeln. Där befaller den åldrige Isais sin yngste son David att gå med diverse proviant till sina bröder som är med i kriget mot filistéerna, samt att därvid även medföra "tio ostar" till brödernas överhövitsman (1 Sam, 17:18). Också i babyloniska och egyptiska dokument finns belägg för ostproduktion.
Det var i osten man först fann aminosyran tyrosin, varför det grekiska ordet tyros fått ge namn åt denna. Vårt skandinaviska ord "ost" och det finska "juusto" kan härledas från den indoeuropeiska ordstammen "justa"
Det enda realistiska sättet att få tag på ostlöpe är i magen till en diande kalv, där den kan tas tillvara vid slakt. Ett antal djur kan ge löpe på detta sätt, framför allt nötkreatur. Eftersom tecken på användning av ost finns spårade närmare 10000 år tillbaka kan vi anta att tillvaratagandet och bearbetandet av löpe, liksom den tamboskap som är nödvändig (för mjölkproduktion) för vidare framställning av ost, varit kända så länge. Processen är inte trivial eller något man enkelt sluter sig till.
Nord- och Sydamerikas indianbefolkning saknade löpe-producerande tamboskap men ost framställdes i flera andra områden, framför allt i tempererade klimat. De områden som i större utsträckning framställt ost är desamma som i övrigt tillvaratagit mjölk från nötkreatur, det vill säga Asien och Europa (jämför laktosintolerans).
lite recept !
Ost är känd sedan tusentals år. Ett av de äldsta skriftliga beläggen för dess existens finns i Första Samuelsboken i Gamla testamentet i Bibeln. Där befaller den åldrige Isais sin yngste son David att gå med diverse proviant till sina bröder som är med i kriget mot filistéerna, samt att därvid även medföra "tio ostar" till brödernas överhövitsman (1 Sam, 17:18). Också i babyloniska och egyptiska dokument finns belägg för ostproduktion.
Det var i osten man först fann aminosyran tyrosin, varför det grekiska ordet tyros fått ge namn åt denna. Vårt skandinaviska ord "ost" och det finska "juusto" kan härledas från den indoeuropeiska ordstammen "justa"
Det enda realistiska sättet att få tag på ostlöpe är i magen till en diande kalv, där den kan tas tillvara vid slakt. Ett antal djur kan ge löpe på detta sätt, framför allt nötkreatur. Eftersom tecken på användning av ost finns spårade närmare 10000 år tillbaka kan vi anta att tillvaratagandet och bearbetandet av löpe, liksom den tamboskap som är nödvändig (för mjölkproduktion) för vidare framställning av ost, varit kända så länge. Processen är inte trivial eller något man enkelt sluter sig till.
Nord- och Sydamerikas indianbefolkning saknade löpe-producerande tamboskap men ost framställdes i flera andra områden, framför allt i tempererade klimat. De områden som i större utsträckning framställt ost är desamma som i övrigt tillvaratagit mjölk från nötkreatur, det vill säga Asien och Europa (jämför laktosintolerans).
äter du ost på hårdmackor?
Det var i osten man först fann aminosyran tyrosin, varför det grekiska ordet tyros fått ge namn åt denna. Vårt skandinaviska ord "ost" och det finska "juusto" kan härledas från den indoeuropeiska ordstammen "justa"
Det enda realistiska sättet att få tag på ostlöpe är i magen till en diande kalv, där den kan tas tillvara vid slakt. Ett antal djur kan ge löpe på detta sätt, framför allt nötkreatur. Eftersom tecken på användning av ost finns spårade närmare 10000 år tillbaka kan vi anta att tillvaratagandet och bearbetandet av löpe, liksom den tamboskap som är nödvändig (för mjölkproduktion) för vidare framställning av ost, varit kända så länge. Processen är inte trivial eller något man enkelt sluter sig till.
Nord- och Sydamerikas indianbefolkning saknade löpe-producerande tamboskap men ost framställdes i flera andra områden, framför allt i tempererade klimat. De områden som i större utsträckning framställt ost är desamma som i övrigt tillvaratagit mjölk från nötkreatur, det vill säga Asien och Europa (jämför laktosintolerans).
lite recept !
Ost är känd sedan tusentals år. Ett av de äldsta skriftliga beläggen för dess existens finns i Första Samuelsboken i Gamla testamentet i Bibeln. Där befaller den åldrige Isais sin yngste son David att gå med diverse proviant till sina bröder som är med i kriget mot filistéerna, samt att därvid även medföra "tio ostar" till brödernas överhövitsman (1 Sam, 17:18). Också i babyloniska och egyptiska dokument finns belägg för ostproduktion.
Det var i osten man först fann aminosyran tyrosin, varför det grekiska ordet tyros fått ge namn åt denna. Vårt skandinaviska ord "ost" och det finska "juusto" kan härledas från den indoeuropeiska ordstammen "justa"
Det enda realistiska sättet att få tag på ostlöpe är i magen till en diande kalv, där den kan tas tillvara vid slakt. Ett antal djur kan ge löpe på detta sätt, framför allt nötkreatur. Eftersom tecken på användning av ost finns spårade närmare 10000 år tillbaka kan vi anta att tillvaratagandet och bearbetandet av löpe, liksom den tamboskap som är nödvändig (för mjölkproduktion) för vidare framställning av ost, varit kända så länge. Processen är inte trivial eller något man enkelt sluter sig till.
Nord- och Sydamerikas indianbefolkning saknade löpe-producerande tamboskap men ost framställdes i flera andra områden, framför allt i tempererade klimat. De områden som i större utsträckning framställt ost är desamma som i övrigt tillvaratagit mjölk från nötkreatur, det vill säga Asien och Europa (jämför laktosintolerans).
äter du ost på hårdmackor?






