×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.
1

Svensk Mentalitet

Postat av hnz den 28 April 2007, 14:30
7 kommentarer · 655 träffar
I dagens samhälle gäller det att ta för sig, det vet alla. En person med god retorik ägnar sig åt att klanka ner på andra.

Att dra paralleller och jämförelser för att få sin motståndare att framstå som en idiot, istället att försöka få sig själv att framstå som kompetent och trovärdig, är vad exempelvis en framgångsrik politiker/debattör är bra på.

En människa som gärna talar gott om sig själv, utan att nödvändigtvis skryta, ses ofta som naiv. Det gäller att maskera sin lycka och det man är nöjd med i det man säger så att ens medmänniskor får tänka till. Då är man varken mallig eller dum.

Detta är ett fenomen som är starkt förankrat i norden, och kanske framförallt Sverige. Man skulle kunna säga att Jantelagen är allmängiltiga åsikter för tonåringar och vuxna människor, något man får lära sig med tiden.

Det ser däremot inte alls ser likadant ut världen över. Om man ser på USA, och andra delar av västvärlden är det i princip tvärt om. ”The good-will” är istället övergripande i media och bland folket. Man ska vara stolt över sig själv, sitt land och sina prestationer, annars är man misslyckad.

Även om en blandning av jante- och jäntelagen skulle utgöra de ultimata personlighetsdragen hos en människa och de normer som bör finnas i ett samhälle, tror jag att amerikanarna i regel mår bättre med sitt ”förmer-tänkande” än svenskarnas tillbakadragande och ursäktande beteende.

Jäntelagen försöker slå tillbaka Jantelagens argument, och förändra allmänhetens tänkande, vilket är bra. Även om du inte klarar dig hela vägen på enbart positivt tänkande kommer du betydligt längre än ingen stans alls, och det är Gudruns budskap. Hon har en godhjärtad människosyn. Det finns något gott i alla, och det ska man ta vara på.

Medan de extrema Jäntemänniskorna är glada, öppensinnade positiva och något naiva; är de extrema Jantemänniskorna inskränkta, väldigt noggranna med vad de säger, negativa, tillbakadragna och inte alls lika roliga att umgås med som Jäntemänniskorna.

Man skulle kunna säga att en person med Jäntelagen inpräntat i sig njuter av det vackra vädret medan personen med Jantelagen sitter inomhus med vetskapen att regnet någon gång kommer.

Kommentera!

Är det så här?
Är det positivt/negativt att vara tillbakadragen och inte tala gott om sig själv?

Jantelagen: http://sv.wikipedia.org/wiki/J antelagen
Jäntelagen: http://www.bijweb.com/citat/ja entelagen.htm

/Hannes
Föregående tråd
Nästa tråd

7 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 7 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..