×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Fnatic och Ninjas in Pyjamas — den bästa rivalitet i esporthistorien

1
Det finns många rivaliteter i esporten som är värda att uppmärksamma. I just Counter-Strike har det i olika perioder varit två lag som haft jämna matcher varje gång de möts och vunnit nästintill varannan turnering. Men det finns ingen rivalitet som hållit sig så spännande och intressant så länge som den mellan Fnatic och Ninjas in Pyjamas.
I traditionell sport går det att hitta stora rivaliteter lite överallt. I svenska fotbollen hittar vi Stockholmslagens bitska fejder. Ut i Europa hittar vi ännu starkare rivaliteter så som Celtics mot Rangers i Skottland eller Lazio mot Roma i Italien. I esporten kanske det inte har varit lika aggressiva rivaliteter men de har nog kunnat bjuda på lika spännande matcher.

Det finns klassiska rivaliteter i esporten också. Mångas tankar går nog till Alliance mot Natus Vincere i början av Dota 2 eller Flash mot Jaedong i Starcraft. Även om jag personligen har njutit av dessa rivaliteter så har jag inte någon expertis i dessa spelen. För mig har alltid CS varit det som lockat mest. Och det är kanske till och med i CS som de bästa rivaliteterna går att hitta.

Redan i tidigt 2000-tal började det byggas upp rivaliteter mellan olika CS-lag. I Nordamerika var det alltid kamp om vilket lag som var det starkaste mellan 3D och Complexity och i Europa var det SK mot rubbet. Även i slutet av spelets gång fick vi spännande kamper så som den mellan danska mTw och Natus Vincere från Ukraina. När vi väl kom in i CS:GO så började direkt en rivalitet att byggas, den mellan Ninjas in Pyjamas och VeryGames. Lite längre fram i spelets historia så var det fortfarande rivalitet mellan Frankrike och Sverige men denna gången mellan Fnatic och LDLC/EnvyUs. Och nu under de senaste 2-3 åren har största fokus legat på Astralis mot Liquid.

Men under nästan alla dessa år har det funnits en rivalitet som går över detta, Ninjas in Pyjamas mot Fnatic. Under 1.6 så var inte rivaliteten så stor. Det var mer att Fnatic tog över den svenska fanan när NiP försvann. När väl Fnatic var som bäst hade NiP redan dött ut och det var istället SK som var det andra svensklaget att hänga i granen. Men så kom CS:GO. NiP som var det första laget att riktigt satsa på spelet fick ett försprång över hela världen och var otroligt dominanta i början av spelet. De enda som kunde sätta sig emot svenskarna i starten var fransmännen i VeryGames. Trots att det inte var VeryGames som bröt ninjornas vinstsvit på 87 raka kartor på LAN så var det fortfarande den rivaliteten som dominerade de året av spelets historia.

NiP vinner Dreamhack Valenica 2012 mot just VeryGames

Fnatic å andra sidan hade väntat med att byta över till CS:GO. De valde att spela kvar de få 1.6-turneringar som fanns kvar och när de väl gick över till CS:GO så hade laget blivit mer danskt än svenskt. Men det började växa ett svenskt lag under ytan. Laget som till en början gick under namnet WRTT med Jesper "JW" Wecksell i spetsen blev upplockade av Epsilon och började spela bättre och bättre för varje dag som gick. Det som fick de flesta att öppna ögonen för laget var Dreamhack Summer 2013 där de överraskade alla och tog sig till final, där de förlorade mot just Ninjas in Pyjamas. Om det var några öppnade ögonen lite extra så var det Fnatic som senare under sommaren valde att plocka upp det svenska laget.

Ninjas in Pyjamas sågs fortfarande som det starkaste svenska laget, och som ett av de bästa lagen i världen. Men Fnatic började spela bättre och bättre och imponerade många. Och det var nu rivaliteten började på riktigt. Den första LAN-matchen lagen spelade mot varandra när JW och kompani anslutit sig till Fnatic blev också en väldigt laddad match. Det var i gruppspelet av Dreamhack Bucharest 2013, en match som Fnatic vann på övertid. Men det uppstod kravaller när NiP överklagade resultatet på grund av att det var fel inställningar på övertiden. Övertiden spelades om och Fnatic vann återigen. Nu vägrade de att ta i hand med NiP och ett dåligt rykte för det unga laget startade.

Men Fnatic skakade av sig den tunga kritiken och fortsatte imponera. De placerade sig på en andraplats i MSI Beat It, den sista turneringen innan spelets första major, Dreamhack Winter 2013. Men det fanns inte många som förväntade sig något annat än att turneringen stod mellan NiP och VeryGames. Lagen möttes dock redan i semifinal och NiP kunde säkra den spännande matchen. Det såg nu ut som en klar vinst för svenskarna men på andra sidan av slutspelet hade Fnatic överraskat många och tagit sig till final. NiP var fortfarande stora favoriter. Men trots detta var det Fnatic som vann matchen med 2-1 i kartor.

Fnatic vinner den första majorn i CS:GO

Efter detta tappade Fnatic lite innan de plockade in Freddy "KRiMZ" Johansson och Olof "olofmeister" Kajbjer från LGB. Trots att det inte var så mycket turneringar som avgjordes mellan just NiP och Fnatic så kunde man alltid förvänta sig jämna matcher mellan lagen, vilken nivå lagen än låg på. Detta bevisades också starkt i den tredje majorn i CS:GO, ESL One Cologne 2014. Denna gången var det Fnatic som gick som stora favoriter. Detta är en match som på något sätt definierar rivaliteten mellan de två lagen. Fnatic var stora favoriter men det spelade ingen roll. När dessa två lagen möts så vet man att det kommer att bli en bra match. Denna gången var det NiP som gick ut som vinnare ur turneringen men det kunde lika gärna gått åt Fnatics håll.

Att gå igenom varenda turneringen där dessa lagen har möts är nästa omöjligt men varje år av CS:GO har de bjudit på underhållning. Vi hade Bucharest och Winter under 2013 och ESL One Cologne 2014. Och under 2015 kommer vi till en match som kanske är den bästa CS:GO-matchen som någonsin har spelats, semifinalen av MLG X-Games. Om det finns något jag råder alla CS-fans till att göra någon gång så är det att kolla denna matchen. Så vacker CS från båda håll, Mikail "Maikelele" Bills otroliga AWP-spel på Inferno, den taktiska kampen mellan Richard "Xizt" Landström och Markus "pronax" Wallsten och så mycket mer.


Men under detta året bjöd de även på ytterligare en majorfinal, ESL One Katowice 2015. Det var nu svårt att ens säga vilket lag som var favoriten. Men om något var klart var det att det skulle bli en bra match. Och såklart blev så fallet. Kanske den bästa majorfinalen som någonsin har spelats. Och om något gör det ännu starkare är det något som Viktor "vuggo" Jendeby sa till mig en gång. I Katowice var NiP det bättre laget men i Cologne var Fnatic bättre, de vann varandras majors.

Även när båda lagen hade försvunnit från sin prime så bjöds de alltid på underhållning. Även under 2019 när inget av lagen var i sin bästa form så bjöd de på en sjuk match. Under IEM Sydney så möttes lagen i kvartsfinal och spelade en av de mest orimliga matcherna jag har sett. En kartvinst till Fnatic i början men sen två stycken kartor som gick till övertid. Lagen var som synkade med varandra att det bara var individuella prestationer som kunde knuffa något av lagen över linjen nästan varje runda. Även detta är en match som alla borde kolla på minst en gång.

Higlights från den sjuka matcher under IEM Sydney, hela matchen finns här.

Detta är två lag som aldrig har varit i sin prime samtidigt. Först kom Ninjas in Pyjamas dominans i början av spelet. Efter detta tog Fnatic över kronan mellan 2015 och 2017. Trots detta så spelade lagen alltid jämnt och man kunde aldrig vara 100% säker på vilka som skulle vinna. Nu har båda lagen gjort stora förändringar, ingen av NiPs originalspelare är kvar. Betyder detta att rivaliteten är död? Jag tänkte så till en början. Men jag vill ändå säga att den lever kvar. De här två namnen är två av de största i CS-, om inte esporthistorien, och jag tror att vi fortfarande kommer att få njuta när lagen möts. Detta är det enda riktiga derbyt som finns i CS. Det finns inget annat land där två lag hållit sig på så hög nivå så länge och som även alltid bjuder upp till en bra match. Detta är inte bara det bästa svenskderbyt i CS, det är inte bara det bästa derbyt i CS, detta är den bästa rivaliteten i Counter-Strike, om inte hela esporten.

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..