Övrigt
ASUS Xonar U3
1
Vi ska göra en liten titt på ASUS Xonar-serie här på Fragbite. Xonar är deras serie av olika typer av ljudkort. Då vi normalt håller oss till gamingutrustning, kringutrustning och ibland någon skärm eller dator så är detta inte direkt vårt område. Så någon djupdykning blir det inte tal om.
Sidan 1
Design
ASUS Xonar U3 ser ut ungefär som ett USB-minne och kan kopplas direkt in i datorns USB-port eller via en USB-adapter och den har två utgångar, en för mikrofon och den andra för ljud ut. Det ljudkortet som jag fick låna för testet verkar dock ha varit runt en del, det glappade nämligen lite och där har vi eventuellt ett framtida problem för ägare.
Teknik
Fördelen med ett externt ljudkort är att man kan få betydligt bättre ljud än det som finns att tillgå via moderkortet. Vanligtvis brukar folk som vill få ut bättre ljud än det moderkortet erbjuda att montera in ett internt ljudkort. Det går dock inte om man har en laptop och där har vi anledningen till att U3 existerar. Ljudkortet är helt enkelt inte tänkt att locka till sig personer med stationära datorer, utan satsar helt på den bärbara marknaden. I min dator sitter det ett moderkort från ASUS med ljudkrets från Realtek, det fungerar visserligen klanderfritt, men något fantastiskt ljud är det långt ifrån. Xonar U3 låter betydligt bättre. Det är till och med oväntat rent ljud. Det finns mjukvara att tillgå och man kan välja profil i form av olika EQ-inställningar för vad man ska lyssna på. Justera EQ själv kan man däremot inte. De flesta lägena låter dessvärre grumligt och jag hamnar tillslut på Hifi, som låter renast, men det är inte bara med musi som hifi-läget låter bäst. Detsamma gäller även för spel, speciellt med Battlefield 3 där det kan bli väldigt svårt att urskilja det man vill höra när man spelar på en server med 64 spelare, men med Hifi-läget är allt väldigt tydligt.
Ser man däremot till ett internt extra ljudkort, t ex ett X-Fi eller något dyrare kort från Xonar-serien så är U3 inte tillräckligt bra. Det är inte tillräckligt med djup, kraft eller möjligheter att justera efter eget önskemål för att kunna konkurrera med interna ljudkort. Däremot får det mitt moderkort att se riktigt, riktigt dåligt ut.
Även om Xonar U3 överraskar med oväntat bra ljud så finns det begränsningar. DAC:n stödjer bara 16-bit/48kHz, den har ingen egen volymkontroll och som ovan nämnt riskerar man att USB-kontakten glabbar om man drar ur den ofta. Vilket man säkert gör om man använder den till en bärbar som man flyttar på ofta.
Stöd för:
Teknisk specifikation
- Dolby® Technologies : Dolby® Digital Live/Dolby® Headphone /Dolby® Virtual Speaker /Dolby® Pro-Logic II
- Smart Volume Normalizer™
- Xear 3D™ Virtual Speaker Shifter
- Magic Voice™
- Karaoke Functions
- 10 -band Equalizer
- 27 Environment Effects
- GX2.5 Gaming Audio Engine
- VocalFX™
Eftersom det är en USB-lösning så kan man anta att det här inte rör sig om någon dyr lösning, och då antar man rätt. Xonar U3 kostar runt 350 kronor. För samma pengar får man de billigare interna versionen från ASUS Xonar-serien. En serie som sedan klättrar en bra bit upp i pris beroende på vad man är ute efter.
Folk som är ute efter lite bättre ljud när de reser ofta eller inte har en stationär kan säkert nöja sig med detta. För mig, lämnar det en hel del över att önska.
Positivt:
- Liten och smidig
- Utmärkt för bärbara
- Relativt rimligt pris
- Bättre ljud än från moderkort, men inte så mycket mer
- EQ:n låter inget vidare i de flesta lägena
- USB-kontakter kan bli utslitna
- Från 349 kronor enligt Prisjakt
TestinformationFler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.
Under testet spelades dessa spel:
Battlefield 3
Counter-Strike 1.6
Starcraft II
Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.
Ad
10 kommentarer — skriv kommentar
Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.