Övrigt
Roccat Taito
1
Det var ett tag sedan vi testade något från Roccat, men nu är det dags igen och den här gången är det en musmatta som vi har tittat närmare på. Musmattan går under namnet Roccat Taito och vi tog del av den största storleken kallad King-Size med tjockleken 3mm.
Sidan 1
Design
Designmässigt är det ingen som kommer lyfta på ögonbrynen. Roccat har valt att använda den vanliga designen som SteelSeries införde för många år sen med sin Qck-serie. Taito ser i stort sett exakt likadan ut och i King-Size så mäter den 455 x 370 mm (övriga storlekar är Mid-Size 400 x 320 och Mini-Size 265 x 210.) Det är något bredare än Qck Heavy, men något smalare. Tjockleken däremot är en smaksak, därför erbjuder Roccat två olika alternativ 3mm och 5mm. Kanterna är väldigt mjuka och fina. När musmattor är så tunna som 3mm kan det bli problem om underlaget är ojämnt. Får du en dålig plats på LAN:et så kan det vara lättare om du väljer den tjockare versionen, nackdelen är givetvis att kanten blir mer markant.
Musmattans uppbyggnad känns igen och ser likadan ut som konkurrenterna. Jag säger konkurrenterna, för det är inte bara Roccat som valt att efterliknade SteelSeries, vi har tidigare testat en hel rad olika musmattor som valt samma väg. Det är förståeligt då designen av musmattan är väldigt bra. Lätt att rulla ihop och ta med sig och lätt att tillverka i flera storlekar utan att kostnaderna drar iväg. De håller relativt länge och behöver ingen mer design än att välja radien på hörnen samt slänga på en logo. Mjuka musmattor slits dock en hel del, men de utan tryck brukar klara sig bättre.
Ytan på Taito är något blankare än Qck och bör nog snarare mer jämföras med CM Storm Speed-RX som vi testade ganska nyligen. Två produkter som är väldigt lika varandra. Speed RX och Taito ser ju ut vara uppbyggt exakt som Qck Heavy. En blandning med många lufthål som skapar en mjuk bas samt ett ytskikt som är lite fastare, men inte hårt.
Spelbarhet
Tillvänjningstiden för mig är som väntat minimal, då jag testat massor med liknande produkter den senaste tiden. För andra som är vana med mjuka musmattor bör tiden även vara väldigt kort. Glidet är bra, utan att vara anmärkningsvärt på något sätt.
Jag har testat några olika möss för att se om de har problem med musmattan, men har hittills inte märkt av några problem. Varken med laser eller optisk sensor. Speed-RX hade en stor nackdel och det var att den var lite ojämn när de plockades ut ur förpackningen och efter tre veckor var den fortfarande inte helt plan. Det problemet har inte Taito alls, i alla fall inte den jag tog del av. Prismässigt skiljer det knappt något då Taito King-Size kostar runt 170 kronor. Utbudet från SteelSeries Qck är däremot enormt och de går att få tag på från 29 kronor och upp till 199 kronor beroende på storlek och man vill ha tryck eller ej. Produktmässigt skiljer det inte mycket och någon personfavorit har jag inte, men jag föredrar Qck och Taito framför Speed-RX då den inte finns i flera tjocklekar och hade problem med planheten.
Positivt:
- Vettigt prissat
- Bra glid för en mjuk musmatta
- Flera storlekar
- 3mm eller 5mm tjock
Negativt:
- Tveksam livslängd
- Från 169 kronor för King-Size enligt Prisjakt
TestinformationFler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.
Under testet spelades dessa spel:
Battlefield 3
Counter-Strike 1.6
Diablo III
Starcraft II
Dessa möss användes:
Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0
Qpad 5K
SteelSeries Kinzu
SteelSeries Sensei
Razer DeathAdder
Roccat Savu
Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.
Ad
3 kommentarer — skriv kommentar
Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.