×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

ASUS G75

1
Det är snart två år sen vi senast tittade närmare på en dator, så någon direkt jämförelse kan inte göras nu när vi har fått tag i en laptop från ASUS kallad G75. Den finns med lite olika specifikationer, men det är G75VW-T1031V som vi har fått ta del av. En laptop med 17" skärm som klarar av upplösningen 1920x1080. ASUS G-serie är deras gamingserie och finns med 17" eller 15"-skärmar.

Sidan 1

Design och ergonomi



G75 har en 17.3" LED Backlight-skärm, med hela 1920x1080 pixlars upplösning. Det är väldigt mycket på en så pass liten skärm. Eller ja, skärmen är liten, men för att vara en bärbar är den stor och stor är inte alltid bra. För det innebär också att datorn tar mycket plats när den ska ner i en väska och den väger hela 4.5kg, vilket är 0.7kg mer än G55 som har 15"-skärm.



Hela datorn har ett ytskikt av gummi, ungefär som möss brukar ha. Vilket är trevligt att ta på, basen av datorn och knapparna är av aluminium. På vänster sida av datorn finner vi Blu-Ray-läsaren, två stycken 3.0 USB-portar, två stycken ingångar för ljud/mikronfon och en SD/ MS/MMC-läsare. På höger sida finner vi ingång för strömkabeln, TP-kabel, VGA-utgång, HDMI och något som jag tror är en mini display-utgång, samt ytterligare två 3.0 USB-portar. På baksidan sitter en rejäl kylfläns som gör ett förvånasvärt bra jobb med att kyla datorn så pass mycket att den är relativt tyst, även vid flera timmars spelsessioner. Dessutom är kylflänsen lätt att hålla ren.



Öppnar man datorn så ser man att det sitter en HD-kamera ovanför bildskärmen. Den senaste tiden har man blivit riktigt van med olika typer av mekaniska tangentbord, det har givetvis inte den här datorn, men tangenterna är sköna att använda. Jag upplever känslan väldigt snarlik den som Apple brukar ha på sina tangentbord. Dock gungar dessa tangenter lite mer i sidled än de hos konkurrenten. Däremot är de bakgrundsbelysta, vilket är en väldigt trevlig funktion att ha när det är bristfällig belysning, T ex på tävlingsområden.



I och med att det är en 17"-skärm så får det plats för NUM PAD-tangenterna. ASUS har valt att bara ha en windows-tangent, den vänstra, den högra har fått ge plats åt en överdimensionerad CTRL-tangent. I övrigt ser tangenterna ut som de brukar, förutom att man fått plats med en Fn-tangent mellan vänster CTRL och Windows-tangenten. Den aktiverar multimedia-funktioner under F-tangenterna. En tangent som jag tror kommer användas är den lilla RoG-tangenten som sitter bredvid powerknappen. Den väljer man mellan olika energilägen, Entertainment, Quiet Office, Battery Saving, High Performance. RoG, står för Republic of Gamers, så är ASUS satsning på gaming. De har bland annat haft en rad olika tävlingar i Starcraft II och sponsrat Assembly, Dreamhacks mindre motsvarighet i Finland.











Teknik



G75 finns med lite olika versioner, beroende på tekniskt innehåll. Den vi har fått ta del av har en Intel i7 2.3GHz 3610QM-processor, 8GB 1600Mhz-minnen, Nvidia Geforce 670 GTX 3GB-grafikkort och en 750GB 7200rpm-hårddisk. Det finns andra versioner, men det lite långsammare 660 GTX-kortet, men sett till hårddiskar finns det fler alternativ, det snabbaste är en 256GB SSD.

  • Intel i7 2.3GHz 3610QM

  • 8GB 1600Mhz

  • Nvidia Geforce 670 GTX 3GB

  • 750GB 7200rpm

  • 17" @ 1920x1080

  • 4.5kg (415 x 320 x 17 ~52 mm)
(Features: Läs mer hosASUS.)



Processorn är på 2.3Ghz, vilket kanske inte låter som jätte mycket, men den har en turbofunktion kallad, Turbo Boost technology 2.0 som tillåter den att arbeta i upp till 3.1Ghz kortare stunder, den har även stöd för HyperThreading. Datorn har inbyggda högtalare och subwoofer, samt mikrofon. Alla fungerar givetvis okey, med tanke på vad det är, men externa produkter är att rekommendera. Framförallt om man vill spela.



Den kombinerade Blu-Ray och DVD-läsaren låter väldigt mycket vid användning. När väl program och spel är installerade så är datorn ganska tyst, det blir dock väldigt varmt bakom datorn, så se till att datorn står fritt för kylningen gör ett hästjobb med att hålla nere temperaturen i datorn.



Det finns nu en hel del spel på marknaden som verkligen ser till att datorer får kämpa. Vi har inte haft tid att testa alla, men vi valde att testa tre olika spel i 1920x1080 på högsta möjliga grafikinställningar. Resultaten ser ni här nedanför.
Diablo III - 1920x1080 High

Min: 59

Max: 91

Avg: 64



Starcraft II - 1920x1080 High/Extreme

Min: 65

Max: 69

Avg: 67



Battlefield 3 (Metro CQ 32) - 1920x1080 Ultra

Min: 18

Max: 36

Avg: 30



Battlefield 3 (Metro CQ 32) - 1920x1080 High

Min: 19

Max: 53

Avg: 44
Som ni ser är fungerar det utmärkt med de två Blizzard-spelen Diablo III och Starcraft II. Däremot får G75-kämpa rejält med den svenska förstapersonsskjutaren Battlefield 3. Ultra går visserligen att få igång, men average 30 fps, är inte något som är ett nöje att spela med. Inte heller High flytter på tillräckligt bra för att det ska fungera utan att bilden hackar då och då. En stor del av problemet är givetvis att upplösningen är väl tilltagen och att sänka den ger givetvis fler fps.



Något som jag anser är en nackdel är att skärmen inte klarar av 120Hz, det är något som jag gärna skulle se som standard på en gamingdator numera. Då spelupplevelsen tar ett rejält steg upp, men utöver det tycker jag att datorn presterar riktigt bra för att vara en bärbar dator. Bildkvalitén är något som bärbara dator har svårt för och kontrasten blir lidande även här, likaså ljusstyrkan som är något klen. Upplösningen 1920x1080 är väldigt trevligt att ha i windows-miljöer. Man får plats med massor med information, trots en begränsad skärmyta och skillnaden mot en 15" är väsentlig.



G75 har ett 8Cells 5200 mAh-batteri och batteritiden uppges till 74h, men det är inte under full belastning. Med tanke på att skärmen är stor och datorn är kraftfull så kan man nog räkna med att det snarare handlar om en handfull timmar när den användes lite hårdare.



Som många andra tillverkare av datorer skickar ASUS med massor med "bra att ha"-program, varav flera startas redan vid start. Urk, det drar ned på prestandan och det rekommenderas starkt att avlägsna dessa snarast möjligt. Enligt uppgift finns det även en extra plats för en hårddisk i datorn. Så att i efterhand installera en SSD är möjligt.



Överlag är jag väldigt nöjd med ASUS G75, visst skärmen kunde ha varit bättre, den tar mycket plats och är tung, men den gör ett bra jobb i spel för att vara bärbar och den ser riktigt snygg ut och är trevlig att arbeta och spela med. Bärbara datorers största nackdel brukar dock vara priset i förhållande till prestandan, i det här fallet kostar G75 från 12989 kronor. För de pengarna får man en riktigt vass stationär speldator för. Så man bör överväga noga om man behöver en bärbar speldator eller inte. ASUS G55 finns och tar lite mindre plats då den har 15"-skärm. Prismässigt är det ingen större skillnad, men den har bara ett 660 GTX-kort, vilket innebär att prestandan blir sämre i spel. Personligen stör jag mig inte så väldigt mycket på vikten, utan föredrar fördelen med stor skärm när jag väl använder datorn och skulle valt G75 före G55 om jag hade behov av en bärbar speldator. Konkurrenter finns det visserligen massor av, men tills de har överbevisat mig så kommer jag värdera ASUS G75 högt.



Positivt:

  • Full HD-upplösning (17" @ 1920x1080)

  • Tyst trots hårt arbete

  • Bra prestanda

  • Trevlig byggkvalité
Negativt:

  • Stor och tung

  • Bildskärmen har sina brister
Pris:

  • Från 12 999 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt.
Testinformation



Under testet spelades dessa spel:

Battlefield 3

Counter-Strike 1.6

Diablo III

Starcraft II
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

17 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 17 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..