×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

CM Storm Sentinel Advance II

1
Förra veckan tittade vi närmare på en ny mjuk musmatta från CM Storm som var väldigt lika SteelSeries Qck Heavy. Den här veckan ska vi fortsätta att kolla på en produkt från CM Storms utbud. Det är Sentinel Advance II Gaming Mouse. En uppdaterad version av deras större mus. Vi har tidigare titta på en mindre mus från CM Storm, kallad Spawn, som uppskattades trots sin udda design.

Sidan 1

Design och ergonomi



Spelare som gillar Logitech MX-serie, 3.0:an eller Qpad och Mionix möss kommer nog gilla den här designen också, nackdelen är att vänsterhänta inte kommer gilla den. Den erbjuder ett väldigt bra grepp med gummi på sidorna för att minska risk för friktionsförlust. Musknapp ett och två, har inte gummi, men är inte helt blank och det fungerar bra ändå. Sentinel Advance II har sju knappar och en klickbar scroll. Scrollen i sig gör bra ifrån sig och ger förtroende. Knapparna håller hög klass och kräver en del för att tryckas ner och ger därefter ifrån sig ett tydligt klickljud.



Knapparn sitter väldigt bra placerade och ingen går att komma emot av missdag, oavsett vilken typ av fattning man använder. Två knappar är tänkta för att ändra DPI, mellan fyra förbestämda inställningar(Går att ändra i mjukvaran). Bakom dessa knappar sitter en display som visar vilken DPI-inställning man använder, samt en logo om man nu vill använda det.



Musen har tillhörande tivolibelysning som går att justera efter tycke i mjukvaran, knapparna går att ställa in som man vill. Dessutom har musen stöd för virtuella knappar, dvs håll in en knapp och varje knapp får en extrafunktion.



Musen i sig är ganska tung, CM Storm hävdar att den vägar 139gram och den har ett inbyggt viktsystem. Vikterna är fem till antalet och väger 45g styck. Samtliga sitter monterade i från början och musen känns då som en tegelsten. När man tar ur vikterna blir den lättare, men tillhör fortfarande en av de tyngre på marknaden. Den blir tyvärr även något felbalanserad utan vikter, något framtung.



Musen glider helt okey via sina ovanligt utformad glidfötter. Under sitter nämligen fem stycken. Två långa som går på längden och tre små, en längst fram, en bak och en runt sensorn.











Teknik



Features

200 - 8200 DPI tracking resolution

128 KB Sentinel-X TM Memory for profiles and macros

On the fly DPI adjustments (+/- 200 DPI)

As little as 1.5 mm lift-off distance

Up to 150 IPS – 3.8 m/s

125 Hz – 1000 Hz USB rate fine-tuning

5 profiles with 4 DPI setting each

8 programmable buttons

9 virtual buttons via button combinations

Right-hand Ergonomic Design

Customizable OLED logo

Customizable multi color LED light system

5 x 4.5g weight fine-tuning system



Technical spec

Form Factor: Right Hand Ergonomic

Sensor: Avago ADNS-9800 Laser Sensor

Programmable Button: 8

Onboard Memory: 128 KB

Polling Rate: 1000 Hz /1 ms

Velocity: Up to 150 ips

Acceleration: 30 g

Dimensions: 83.6(L)x135(W)x40(H) mm

Weight: 139 g / 0.31 lbs

Sentinel finns redan i en rad olika versioner, Advanced och Z3RO-G. Den här gången heter musen Sentinel Advance II och är med andra ord en uppdaterad version. Förut har man använt en Philips Twin Laser-sensor respektive en Avago 9500-sensor. Den sistnämnda är en väldigt vanlig sensor som sitter i stor del av mössen på marknaden. Hur den presterar är generellt sett bra, men det beror lite på hur mycket tid tillverkarna väljer att lägga på mjukvaran, val av lins osv. Dock är det ingen lasersensor som är helt fri från acceleration i dagens läge. De brukar dessutom föredra hårda musmattor, men de flesta klarar även av mjuka tillräckligt bra.



Advance II har av vad jag förstått en uppdaterad version av tidigare nämnda sensor och den heter Avago 9800. Sensorn i sig är helt ny och återfinns hittills i väldigt få möss, en av dom är QPAD 5K LE. Där verkar den dock inte göra speciellt bra ifrån sig och behöver nog ses över gällande mjukvaran. CM Storms mjukvara hör till de bättre på marknaden, men den är väldigt segstartad. Du kan göra det mesta, ställa in Hz i onödigt många steg, upp till 1000Hz. Hastighet i windows, hastighet på knapparna och dubbelklick, fem olika profiler, vad alla knappar ska göra, samt knapparnas extrafunktioner, makron, hur musen ska lysa upp, script samt ändra DPI. Lasermöss använder ofta steg om 90, så vill man ha 400, blir det 450 DPI, det kan du inte ändra. Bara tal om 100 i taget.



Sensor i sig verkar göra ett bra jobb, jag har testat runt med flertalet musmattor, hastigheter, DPI-inställningar och Hz. Det enda jag har upptäckt är en upplevt acceleration, dock en liten sådan. Jag kan ha fel, men det känns så när jag spelar vilket tyvärr är helt naturligt för lasersensorer och därmed inget unikt, då alla har det. Hittills verkar ingen butik ha fått hem Sentinel Advance II i Sverige, men enligt tillverkaren hamnar riktpriset någonstans strax över 600 kronor. Vilket känns som ett vettigt pris för den som behöver makron och alla funktioner. Konkurrrenterna som i det fallet heter Razer Naga och Corsair M90 kostar ungefär lika mycket. Sentinel Advance II har dock ett betydligt skönare grepp då den fullt ut inte är en multifunktionsmus, utan bara ger möjligheten för det om man behöver, på samma sätt som Roccat gör med sin Kone[+]. Ser man till Kone så är Sentinel dyrare.

Positivt:

  • Bra grepp

  • Makron

  • Bra kvalité

  • Ovanligt omfattande mjukvara

  • Viktsystem
Negativt:

  • Tung

  • Ej för vänsterhänta

  • Seg mjukvara

  • Obalans utan vikter
Pris:

  • Rekommenderat riktpris 490 kronor.
Testinformation



Under testet spelades dessa spel:

Battlefield 3

Counter-Strike 1.6

Starcraft II



Dessa musmattor användes:

SteelSeries Qck+

SteelSeries Qck fnatic Edition

SteelSeries S&S

Qpad CT Fragbite Edition

Qpad EC-R

Qpad Heaton XL
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.Prisjakt

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

5 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 5 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..