×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Övrigt

Corsair Vengeance K90

1
Vi ska nu återigen titta närmare på en produkt från Corsairs Vengeance-serie som är specifikt riktad till oss gamers. Det vi tidigare reagerat riktigt positivt på gällande deras headset är att de håller mycket hög kvalité i materialval och konstruktion och därmed inser vi att Corsair försöker sätta en ny standard i hela Vengeance-serien. Produkten vi ska titta närmare på nu är ett mekaniskt tangentbord som är riktat till MMO-spelare och det heter Vengeance K90.

Sidan 1

Design och ergonomiDet första som slår en är att tangentbordet är riktigt tunt och det har givetvis att göra med stora delar av tangentbordet består av aluminium. Det är väldigt snyggt gjort och inger ett stort förtroende till kvalitén. K90 har alla tangenter man förväntar sig, samt mediatangenter med Stop, Bakåt, Framåt, Play/Pause, Stoppa ljud och en ovanligt välgjord volymkontroll. Som ser ut som en bred scroll helt i aluminium. Därutöver kan man ändra ljusstyrkan i de bakgrundsbelysta tangenterna. Vi hittar även tre tangenter för att välja makroprofiler och en tillhörande inspelningstangent. Givetvis finns det ett helt gäng makrotangenter, hela 18 stycken!Ett problem med makrotangenter kan var att man trycker på dom av misstag för att de sitter alltför nära de vanliga tangenterna på vänstersidan. Så är inte fallet med K90 då makrotangenterna sitter monterade lite lägre. Alla vanliga tangenter sitter nämligen ovanligt högt monterad. Det ser lite lustigt ut först, men man inser att det är mycket smidigare att göra rent under dom om man på ett väldigt lätt sätt kan blåsa ut allt smuts och damm som samlas under dom.För att hålla priset nere på dyra komponenter så måste man spara in på något, i det här fallet är det de lite mer ovanliga tangenterna, F1-F12, PrtScn-Pg Dn och alla makrotangenter som fick strycka på foten och bara består av vanliga tangenter. Alla vanliga tangenter är mekaniska. Vi har tidigare testat flera olika typer av mekaniska tangentbord, men det här är första gången vi träffar på Cherry MX Red-switchar och jag måste säga att jag är väldigt nöjd. De är en bättre kompromiss än de blåa som vi tidigare har sett i Qpad MK-80. De blå är väldigt sköna att skriva med, men låter väldigt mycket. De röda känns snarlika att skriva med, men låter något mindre. De låter fortfarande mycket, men inte fullt så mycket. De röda kräver mindre kraft för att tryckas ner än de bruna (ZOWIE Celeritas), men låter mer. De svarta däremot låter ganska lite, men de är tröga att trycka ner. Så oavsett vilka switchar man tycker låter bäst när man läser om dom så kan det vara en bra idé att testa först innan man köper. För ingen är bättre än de andra, det handlar bara om tycke och smak.Utöver den suveräna kvalitén och alla tangenter så ingår även ett handledsstöd som man klickar i på undersidan, därefter sitter det en skruv i varje sida som man får dra åt. Inga mer trasiga fästen för handledsstöden med andra ord! K90 har dessutom en inbyggd USB-hubb för ytterligare en USB-produkt. Dock har den inget stöd för att koppla in ett headset.
(Bilderna är inte på den svenska versionen av tangentbordet!)


Teknik(Teknik specifikation - Länk)Corsair har mjukvara till sina produkter i Vengeance-serien, men de skickar inte med dom till någon. Istället får man ladda ner det via deras webbsida om man vill ha dom. I det här fallet med K90, man det vara rekommenderat om man är intresserad av att använda makrotangenterna. Dock är mjukvaran lite luddig, det är svårt att förstå hur man ska göra. En finess som ibland saknas när tillverkare skapar hela serien är att de glömmer bort att ge stöd för det i mjukvaran och man får massor med små ikoner för programmen. Corsair, har tänkt lite längre, men inte hela vägen. Jag hade nämligen både K90 och musen M90 installerade samtidigt, då skapar de inte två ikoner, utan båda går att nå via samma. Smidigt, men konstigt att man glömmer bort att ge samma stöd för deras headset 1500. Så med tre installerade Corsair Vengenace-produkter får jag ändå två ikoner, istället för en. Två är bättre än tre, men inte bra nog. Visserligen en liten detalj de säkert åtgärdar i någon kommande versionsnummer, men ändå.USB-kontakter har en begränsning med sex samtidiga tangentnedtryckningar, en begränsning som kan vara förödande för ett mekaniskttangentbord där man faktiskt skulle kunna ha möjlighet att göra betydligt fler. Precis som vi tidigare har kunnat läsa i release-nyheter från Qpad så har man nu lyckats lösa det. I Corsairs fall handlar det om att sänka raten till bara 1ms, vilket gör att man nu kan trycka ner hela 20 tangenter samtidigt. Så det handlar inte om Full N key-rollover som i Qpad MK-80, men 20 tangenter räcker alldeles utmärkt.Överlag så tycker jag att Vengeance K90 erbjuder väldigt mycket, 18 makrotangenter, mediaknappar och hittills den mest imponerade kvalité jag har stött på inom gaming produkter. Detta till ett pris runt 1100 kronor är klart anmärkningsvärt. Konkurrenter finns, även med de röda switcharna, men de saknar makrotangenter och de kostar mer. Med Vengeance K90 är det svårt att hitta nackdelar och de jag hittar är små. Visst, switchar på alla tangenter hade varit att föredra, men det är trotsallt de tangeter som man inte använder så mycket som fick offras. Överlag upplever jag nästan mig själv som lite gnällig när jag sammanfattar positivt och negativt här nedan. Överlag är jag väldigt imponerad av K90.


Positivt:

  • Röda switchar

  • Makro

  • Mediaknappar

  • Omatchad kvalité
Positivt och negativt:

  • Smidig att sammanfoga mjukvara för tangentbord och möss, men de glömde headsetet
Negativt:

  • Makro, F-tangenter och PrtScn-Pg Dn är inte mekaniska

  • Makroinställningarna i mjukvaran är lite svåra att ha att göra med
Pris:

  • Kostar från 1149 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt.
TestinformationUnder testet spelades dessa spel:

Battlefield 3

Counter-Strike 1.6

Starcraft II
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

20 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 20 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..