×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Roccat Kave

1
Tyska Roccat har i dagsläget ett stort produktutbud och jag har valt att titta närmare på deras fullstora headset, Kave. Ett headset som har motsvarigheter som Razer Barracuda, SteelSeries Siberia v2 och Sennheiser PC350. Med andra ord finns det ordentligt med tuffa motståndare på marknaden för Roccat.

Sidan 1








Design och ergonomi





Första intrycket av Kova är att det ser ovanligt välbyggt ut, designmässigt är det ovanligt lyckat. Dock är de tunga, kanske lite för tunga, men å andra sidan är de väldigt robusta. Kvalité är första tanken som slår mig.



Storleksmässigt så är det en baddare och kåporna omsluter öronen helt, att det dessutom är välisolerat gör att man stänger ut alla störande ljud. Kåporna är vadderade och täckta med något som liknar läder. Riktigt skönt.



Det sitter skönt runt huvudet och öronen och även om det är tungt, vilket tar en tid att vänja sig vid. I början tyckte jag det blev jobbigt att ha headsetet på under längre perioder, men det gick över med tiden.



Kave är helt svart med lite blå belysning, på vänster sida finner vi mikrofonen som har en liten diod som informerar om den är påslagen eller ej. Mikrofonen går att vrida framåt/bakåt i 360 grader. På sladden från headset sitter en ”fjärrkontroll”, via den kan man göra en rad saker t.ex. ställa in huvudvolym, eller enskilt för center, front, rear eller sub. Snygg lösning, men knappast smidig. För huvudvolymen så finns det heller ingen indikator som visar hur hög volym man faktiskt har. Kave är dessutom fällbar vilket givetvis ökar chansen för att det håller vid transport.





Teknik



  • REAL 5.1 SURROUND SOUND

    with speakers aligned at a 12° angle

  • MICROPHONE WITH MUTE LED

    fully rotatable and completely removable

  • TIP’N’CONTROL DESKTOP REMOTE

    for central management of all volume functions

  • DUAL SOUND-PROFILE

    with movie and game settings

  • SOLID ALUMINIUM HINGES

    enabling heavy duty use

  • ESPECIALLY COMFORTABLE EARCUPS

    featuring external noise cancelling, hand-sewn

  • ADJUSTABLE VIBRATION UNIT

    for a realistic gaming experience

  • HEADBAND WITH THREE PADS

    for equal weight distribution

  • EASY TO CARRY

    folding and compact design
Technical Specification

  • CENTER/FRONT/REAR

    Frequency response: 20~20,000Hz

    Max. SPL at 1KHz: 114±3dB

    Max. input power: 100mW (30mW)

    Drive diameter front: 40mm

    Drive diameter rear: 40mm



  • VIBRATION DRIVER UNITS

    Frequency response: 20~100Hz ()

    Max. input power: 1000mW

    Drive diameter: 30mm



  • MICROPHONE

    Frequency response: 20~18,000Hz

    Sensitivity at 1KHz: -36dB

    Impedance: 2.2KOhm +15%

    Directivity: omni-directional

    Diameter: 4x1.5mm



  • SYSTEM<

    5.1 Headset

    Connection: 4 X 3.5mm jack plug

    Input impedance: 10KOhm

    Cable length: 3,4m total (2,0m Remote > PC)

    Between ear cups and remote 140cm

    Between remote and splitter 180cm

    Between splitter and PC 20cm
Kave är ett 5.1-headset som dessutom kan vibrera för att om möjligt öka spelupplevelsen. Ljudkortet som användes för det här testet var ett Creative X-Fi som klarar både 5.1 och 7.1. Första speltestet gjordes givetvis med CS, ett spel som givetvis är för gammalt för att stödja 5.1-ljud och således bara spelades med stereo. Till skillnad från Sennheiser PC350 som jag normalt sett använder så är ljudet betydligt mer mastigt och ger en djupare bas, vilket faktiskt fungerar helt okey i CS. Ljudet är klart men samtidigt mastigt. Eftersom kåporna är isolerade blir det väldigt tyst runtomkring och det kan vara till fördel när man är på LAN, men det förutsätter att man spelar med ventrilo för att höra sina lagkamrater.



När vi sedan byter till CoD så går det att använda surroundljudet och det tar en stund innan man kommer in i ljudupplevelsen. I början stressar jag runt och lurar mig själv. Lurarna passar ganska bra för film då de ger ett mastigt ljud med djup bas och många tycker säkert att det är så det ska låta när man lyssnar på musik också, men att leverera lite mer vuxet ljud, klart och men en större ljudbild, det klarar Kave inte riktigt av. Det är rätt långt kvar till Sennheisers lurar i samma prisklass.



För att ta del av vibrationsfunktionen krävs nästan att man ökar ”Subwoofer Gain” en del. Eftersom det kan bli en del pillrande för att få ordning på ett 5.1-headset för att det ska fungera som man vill i spel, film och musik så kan det underlätta med att skapa lite profiler.



Spelar man bara CS så tycker jag inte att Kave är det bästa alternativet på marknaden, tex PC350 erbjuder ett bättre stereoljud. Om man inte uteslutande spelar CS utan gillar att ta del av nya spel när de släpps så kan nog Kave erbjuda en hel del merglädje nyare och kommande titlar.



Hittills har vi inte sett till så många billiga alternativ från Roccat, Kave är inget undantag utan man får räkna med runt tusenlappen. Vilket visserligen är ett par hundra billigare än PC350, men fortfarande är väldigt mycket pengar. Det går visserligen att få tag i Kave för runt åtta hundra kronor enligt Prisjakt, men då handlar det om okända butiker som jag inte skulle våga beställa ifrån. Komplett, Maxfps osv. vill ha runt tusenlappen. Värt att tänka på inför ett köp är att 5.1-ljud enbart fungerar till ljudkort som klarar av det och har rätt antal ingångar (3 ljud + 1 mic).



Positivt:

  • Mastigt, klart ljud med djup bas

  • Smidig fjärrkontroll

  • Bra ljudisolering

  • Bra kvalité

  • Skön passform
Negativt:

  • Tunga

  • Priset

  • Ljudisolerade, försvårar LAN-spel utan ventrilo
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

29 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 29 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..