×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Fragbites renodlade sladdhållartest

1
Under ett par månaders tid har jag testat olika sorters såkallade ”mouse bungees”, eller sladdhållare till datormöss. Testningen i sig har två stycken mål. För det första kommer vi att ta ställning till om det verkligen behövs en mouse bungee, eller om det inte är lika bra att tejpa fast sladden vid skärmen – eller helt sonika låta den ligga och skräpa på skrivbordet. För det andra kommer vi att se hur pass bra marknadens utbud faktiskt är. Är det någon mening att köpa en sladdhållare?
Jag har under en ganska lång period testat tre av dem lite mer välkända produkterna som finns lättillgängliga i Sverige:
  • Mouse Bungee Version 2
  • Steelseries Cord Holder
  • Razer Armadillo
I testen kommer jag att ta hänsyn till de flesta tänkbara aspekterna vid betygssättningen. Avseenden som stabilitet, grepp och funktionalitet kommer alla att vägas in i det slutgiltiga omdömet. Med tanke på det ringa priset som samtliga av produkterna har kommer jag inte att ta det till hänsyn vid den individuella betygssättningen, utan sparar det till den totala summeringen av huruvida det faktiskt finns ett mervärde i att använda sladdhållare.

Testning pågår

Mouse Bungee Version 2

När folk hör ordet ”mouse bungee” är det förmodligen något liknande den här skapelsen de tänker på. Namnet härstammar från just Mouse Bungeen, även om det här är en något nyare variant med blanda annat den totalhäftiga halvgenomskinliga färgen ”smoke”. På sin tid var Mouse Bungeen i princip den enda av sitt slag, det fanns ingen egentlig konkurrens. Det är förmodligen den mest använda produkten på marknaden.



Utseende och material

Mouse Bungeen är mestadels gjord i plast, men har en hals beståendes av två fjäderspiraler i metall samt en liten metallboll på bottnen för att ge stabilitet. Plasten omfamnar bollen och bildar en plattform med kran, varpå mussladden är ämnad att läggas.



Funktionalitet

Med ett par år på nacken är det inte konstigt att den är anpassad för lite tjockare sladdar. Bieffekten är att smalare sladdar, som så många av de nya mössen har, har en tendens att lossna. Dock kan problemet med råge ordnas upp genom ett starkt nyp eller ett tryck av en tång för att till viss del klämma ihop halsens övre del. Det går säkerligen bra att tejpa också. Problemen är inte större än att de går ordna, eller ens alltid behöver ordnas, beroende på hur du väljer att använda hållaren.



Hållarens hals gör att sladden hålls en bra bit upp i luften, vilket bidrar till att det inte uppstår någon friktion mellan sladden och bordet. Halsen är böjbar både upp och ner och till viss del i sidled. Jag föredrar dock att ha sladden så pass lång att detta inte behövs, då det skapar ett onödigt motstånd vid musrörelser.

  • Positivt

    Bra konstruktion som följer med sladdens rörelser

    Håller mussladden över bordet

    Fungerar okej även på stora musmattor



  • Negativt

    Kan ha vissa problem med smala sladdar
Pris: 159 kr hos maxfps.se



Betyg: 8/10





Razer Armadillo

Razer började tidigt med möss (Razer Boomslang – en riktig klassiker) och fortsatte sedan sitt tåg in på musmattor, hörlurar, tangentbord, högtalare och numera allt möjligt som kan tänkas behövas vid en dator. Sladdhållaren är en i den där högen av allt möjligt.





Utseende och material

Armadillo är gjord av stål eller något liknande material. Eftersom jag inte är någon expert på området låter vi det vara stål. Högst uppe finner vi den klassiska Razer-loggan med de tre ormarna. Överlag har klumpen stora likheter med Darth Vaders otroligt skräckinjagande maskering.



Armadillon väger förhållandevis mycket. Den väger klart mycket mer än den klassiska bungeen och är ett par snäpp tyngre än Steelseries produkt.



Funktionalitet

I och med vikten är hela ekipaget ganska stabilt. Den flyttar sig inte i första taget, något som kanske inte alltid behöver vara positivt. Om man har en något större musmatta blir det svårt att kunna nyttja hela ytan utan att uppleva att sladden är i vägen.



Tillskillnad från den klassiska Mouse Bungeen, där sladden hålls en bit upp i luften, hålls istället sladden här ganska nära bordet. I och med Armadillons originella oförmåga betyder det att den egentligen inte har någon världsrevolutionerande effekt. Den håller helt sonika fast mussladden i en bestämd position, en egenskap som även silvertejp innehar.

  • Positivt

    Håller fast sladden

    Är stabil



  • Negativt

    Dålig sladdhantering på stora musmattor

    Sladden ligger lågt eller emot bordet

    Följer inte med sladdrörelser
Pris: 199 kr hos maxfps.se



Betyg: 5/10





Steelseries Cord Holder

Steelseries största bragd ligger i deras jättehit till musmatta, Steelpad S&S. Man gjorde sig tidigt ett namn inom spelbranschen genom att släppa sina musmattor i stål. På senare tid har man breddat sortimentet och företaget säljer numera allt från hörlurar till antivirusprogram. Man har sedan en längre tid tillbaka även en sladdhållare i säcken.



Utseende och material

Steelpads variant är silverfärgad och helt i metall. Det är en väldigt simpel produkt, beståendes av en liten metallklump och en skruv. Genom en liten skåra i klossen kan man sedan fästa sladden med hjälp av skruven. Undersidan är aningen utbuktande i mitten, vilket gör att större delen av produkten inte är i direkt kontakt med bordet. Det hela är en komposition som gör att det underlättar för att den ska rotera vid vissa musrörelser.



Funktionalitet

Vid första anblick kan man tro att Steelseries variant är ungefär likadan som Razers Armadillo, men så är inte fallet. Undersidans tidigare nämnda utbuktning gör att hållaren lätt kan rotera vid rörelser som kräver det, istället för att bara ge motstånd som Razers oftast gör. Man har även gjort den aningen pyramidformad, vilket gör att sladden går att fästa uppåt istället för horisontellt. Något som ger fördel friktionsmässigt.

  • Positivt

    Lätt att fästa sladden

    Följer med sladdens rörelser

    Håller delvis sladden i luften



  • Negativt

    Kan vara svår att få bukt på
Pris: 149 kr hos maxfps.se



Betyg: 6/10





Sammanfattning

Efter att under flertalet månader ha använt mig av sladdhållare känns det inte som att man klarar sig utan den. Gammal silvertejp, vikter eller ljusblå tallrikar för att hålla fast rackaren känns numera avlägset. Även om jag fortfarande vid tillfällen självklart upplever sladden som i vägen är det ingenting jämfört med tidigare.



Priset för en sladdhållare ligger mellan 140 och 200 kronor, vilket inte är så farligt i dagens Sverige. Tre insparade pizzor och vips – där har vi oss en sladdhållare. Att tejpa fast sladden vid skärmen eller på bordet fungerar givetvis, men det har inte samma effekt som att använda den riktiga varan.



Känner du att du vill utvecklas med ditt spelande är en sladdhållare helt klart ett rekommenderat köp. Om du däremot känner att det börjar bli lite tomt i plånboken och inte tar spelandet på alltför stort allvar, är kanske silvertejpen ett alternativ som passar dig bättre.

178 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 178 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..