×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionBildskärmar

Recension: Dell S2716DG

1
Det är nog ingen som betvivlar att det idag är stor skillnad på en skärm och en skärm. Även om bilden må vara lika bra i Windows, eller när du lägger en patiens, så krävs det mer för att få en riktigt bra gamingupplevelse. Kan Dell leverera på det området?
Bildskärmar. Snacka om att det finns en uppsjö utav dem idag, de flesta av dem är dessutom riktigt bra. Konstigt vore det väl egentligen annars, om vi tittar till hur långt displayerna på våra mobiltelefoner har kommit de senaste åren. BenQ, Acer, Asus och AOC. Där har vi några av de tillverkare som ofta sammankopplas med bra 100Hz plus-skärmar i varierande prisklasser. Jag har dock fått testa en skärm från en kanske något oväntat aktör, nämligen Dell.

Testet




Skärmen i fråga är en 27-tums variant med en uppdateringsfrekvens på 144Hz och adaptiv synkteknik i form av Nvidia G-sync. Dell S2716DG lanserades under fjolåret och erbjuder det mesta man kan förvänta sig av en gamingskärm i sin prisklass. När jag ska packa upp skärmen får jag direkt en släng av ångest över hur jag ska lyckas packa ner den igen, när det är dags att skicka tillbaka den till Dell. Märk väl att detta inte är något negativt, då det endast betyder att skärmen är väl förpackad och du behöver knappast oroa dig för några skador på den om du skulle köpa skärmen via internet. Det går dessutom väldigt lätt att sätta ihop skärmens tre komponenter; foten, stativ och själva displayen.

Till att börja med nöjer jag mig med att koppla in den via DisplayPort (HDMI-port finns också) och struntar i att se till så att de fyra USB-portarna (USB 3.0) fungerar. Jag är helt enkelt för ivrig. I stället kopplar jag in skärmen, fixar lite med inställningarna och försäkrar mig om att den är inställd på 144Hz, sedan är det dags för lite Counter-Strike: Global Offensive. För enkelhetens skull spelade jag det just innan på min 24 tums AOC-skärm med en uppdateringsfrekvens på vad då, 65Hz kanske, samt en responstid (GIG) på åtminstone 5 millisekunder. Gissa om det blev skillnad. Dell S2716DG är otroligt skarp, med imponerande kontrast och en bra färgåtergivningen (82% av NTSC) duger för de allra flesta. Visst, om du däremot sitter med viktig grafisk produktion vill du nog i stället söka dig till en skärm som ger en hundraprocentig Adobe RGB-återgivning.

Tekniska specifikationer:

Strömförbrukning viloläge 0.5 Watt
Strömförbrukning drift 47 Watt

Skärmstorlek 27 "
Bildförhållande 16:9
Upplösning 2560 x 1440
Uppdateringsfrekvens 144 Hz
Adaptiv skärmteknik G-Sync
Touchskärm Nej
Färgstöd 16,7 miljoner färger
Ljusstyrka för bild 350 cd/m²
Bildkontrastförhållande 1000:1
LCD-bakgrundsbelysningsteknik LED-bakgrundsbelysning
Pixelhöjd 0.2331 mm
Svarstid 1 ms
TFT-teknik TN
Typ LED-bakgrundsbelyst LCD-skärm

Inbyggda enheter USB 3.0 hub
Vesa-fäste Ja
Högtalare Nej
Formfaktor Desktop
Widescreen Bredbild
Ljusstyrka 350 cd/m2
Bildförhållande 16:9
VESA-standard 100 x 100 mm

Dimensions & Weight / Dimensions & Weight Details With stand - width: 61.25 cm - depth: 20.03 cm - height: 41.63 cm ¦ Without stand - width: 61.25 cm - depth: 5.56 cm - height: 36.25 cm - weight: 4.4 kg
Features 72% NTSC colour gamut, 72% (CIE 1931) colour gamut, 82% (CIE 1976) colour gamut, LED edgelight system, Energy Gauge, NVIDIA G-SYNC, backlight dimming control, arsenic-free glass

Displaylägesjusteringar
Ergonomi Höjd, Pivot (rotation), Vridbar bas, Lutning
Pivot-vinkel 180
Lutningsvinkel -5/+21
Höjdjustering 130 mm
Swivel-vinkel 90

Chassi / Inbyggd USB-hubb Ja
Gränssnitt HDMI, DisplayPort

DisplayPort-anslutningar, in 1 st
mini-DisplayPort-anslutningar, in 0 st
DVI-D-anslutningar, in 0 st
VGA-anslutningar 0 st
HDMI-anslutningar, ut 1 st
USB 3.0-anslutningar 4 st

Mått och vikt
Yttermått bredd 61.2 cm
Yttermått djup 5.56 cm
Yttermått höjd 36.2 cm
Vikt 4.4 kg
S2716DG har en ställbarhet i höjdled på 130 millimeter, detta kan jämföras med 140 millimeter för BenQ XL2730Z och 120 millimeter när det kommer till Asus ROG Swift PG279Q. Skärmen är även tiltbar, så pass att det bör tillfredsställa de flesta gamers. Givetvis går det även att använda skärmen i vertikalläge, vilket jag själv gjorde under en vecka och då använde jag skärmen främst för surfande och e-posthantering. Själva skärmen, utan stativ, väger in på 4,4 kg vilket är svårt att tro när den väl står på plats då dess breda fot ser till att den verkligen står där den ska. Skärmens knappar ligger i underkant på höger sida och är lättillgängliga utan att för det förstöra designen. För designen är annars väldigt ren och minimalistisk. I vanlig ordning förekommer dock ett Dell-märke i mitten av nederkanten, men i övrigt har man hållit sig till en väldigt slimmad profil på denna gamingskärm. Du kan utan problem ställa upp tre stycken S2716DG för att få en nästintill sömnlös extrabred spelupplevelse.

Det skulle egentligen gå att skriva massor av tusen tecken om denna skärm, men då vi ändå huvudsakligen ska hålla oss till hur den hanterar spelandet så skippar vi det. CS:GO, GTA V, Fallout 4, ja det spelar ingen roll vad jag utmanar skärmen med. Den levererar det den ska. Även vid filmtittande är jag nöjd, men som sagt kan det bli lite missvisande ibland ifall du jobbar med grafik på skärmen. När jag läser runt lite om skärmen på nätet är det många som har hakat upp sig på att panelen är av TN-typ i stället för den modernare IPS-varianten. Och visst, nog kan det tyckas att Dell skulle ha satsat på IPS, nu när de lagt ner så mycket tid på att skapa en riktigt bra gamingskärm för nästan 6000 kronor. Efter att ha jämfört den, sida vid sida, med en IPS-baserad gamingskärm som i övrigt sitter på ungefär samma specifikationer upplever då i alla fall inte jag skillnaden som så överdrivet stor. Överlag tycker jag dock att skärmen, som är både energisnål och klarar av att leverera det jag förväntar mig av den, är en prisvärd sådan. Skulle den i stället sitta på en IPS-panel, ja då hade det varit snudd på full pott för denna Dell-skärm. Då hade det även blivit en köprekommendation i stället för en "prisvärd"-utmärkelse. Allt sammantaget blir betyget runt en sjua eller åtta, men avrundar i detta fall uppåt då jag tycker att bilden är så pass "crisp" och klar.

Positivt:
  • Pålitlig gamingskärm.
  • Slimmad design.
  • Fantastisk klarhet.
Negativt:
  • Inget förstaval för den som vill kombinera grafiskt arbete med spel.
  • TN-panel i stället för IPS.
Pris:
  • Från 5 890 kronor hos välkända butiker enligt Prisjakt

Fler givande recensioner hittar ni i den eminenta Prylguiden.

Betyg

8 / 10

3 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 3 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..