×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Xerm: Slopa titeln "f-sport", det är esport det handlar om

-7
Ni har alla säkert hört talas om begreppet "fantasy sports". Det är sannerligen inget nytt, något som däremot är det är att det svenska bolaget FSport AB försöker lansera ett nytt begrepp; f-sport. Lägg ner, blir min enkla uppmaning.
Jag uppmärksammade det hela genom en artikel på nyhetssajten Breakit, som ofta har rapporterat om esportrelaterade händelser. I den aktuella artikeln ges en kortare bakgrund av begreppet "fantasy sports" innan artikelförfattaren går över till att berätta om det aktuella bolaget, som alltså heter FSport AB. Där i finns även två citat som verkligen irriterar mig.

”Vi har funderat mycket kring vad vi ska kalla det, och tycker att ’fantasy sports’ översätts dåligt till svenska. Detta har inget med fantasi att göra”, säger företagets VD, Hampus Hägglöf, till Breakit.

Det är väl klart att det handlar om fantasi. Det är sant även när det kommer till de esporttitlar vi är vana vid att följa. Själva tävlandet utförs i en fantasivärld. Inget konstigt eller negativt med det. Det är bara att äga ordet. Sedan har vi biten som verkligen upprör.

”Vi kallar det att ’f-sporta’, att du är en ’f-sportare’. Vi måste etablera det som spel, koncept och idé. Vi tror att denna spelform kan locka 250.000-300.000 kunder i Sverige”, säger Hampus Hägglöf.

På riktigt? Låt oss backa en jäkla massa steg. Begreppet "sport" är otroligt brett. Att ett "e" sattes framför när det kom till att beskriva den miljardindustri som har växt fram under de två senaste decennierna var mest troligt en nödvändighet för att inte bli än mer motarbetade från dag ett. I dag heter det alltså "esport" (nej, inget bindestreck oavsett vad Språkrådet säger... tack och lov har en gigantisk nyhetsbyrå som AP redan förstått det) och innefattar hundratals om inte tusentals olika speltitlar. Det på en rad olika plattformar som PC, konsol och mobil.

Så vad talar då för att det "fantasy sports"-spel som FSport har tagit fram ska ställa sig utanför detta och försöka skapa en ny titel? Ingenting, förutom deras egna hybris. Som jag ser det är vad de pysslar med en typ av snabb esport. Där finns även en stor potential då nog de flesta av oss vet hur populära sådana spel brukar kunna vara. Det är snarare så att deras snack om "f-sport" riskerar att skada inte bara dem själva, men även esporten.

Stå med esporten

År efter år har esporten arbetat för en ökad förståelse hos den breda allmänheten. Tack vare profiler som Emil "HeatoN" Christensen har detta arbete gått i en rasande takt på senaste. Än finns det dock många skeptiker som anser att esport bara är nonsens. Att FSport då kliver in och försöker lansera ännu ett nytt begrepp, det riskerar helt enkelt att ge den brasan extra bränsle. "Näe men vad nu, ett nytt påhitt med någon bokstav framför sport. Det kommer inte bli mer sport för det", kan jag tänka mig att det kan låta.

Min uppmaning är i stället att ni, FSport, anammar det faktum att det ni pysslar med är esport - och att ni därigenom kallar era aktiva för esportare samt ert spel för en esporttitel. Sedan kan vi, tillsammans, fortsätta arbetet med att utveckla esporten.


Artikelbild: FSport/Facebook

17 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 17 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..