×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

The World Championships

Ryske Dosia spelade för Kazakstan — Frankrike till VM trots allt

7
Kazakstan har diskvalificerats från CS:GO-VM efter att det framgått att den ryska stjärnan Mikhail "Dosia" Stolyarov spelat i falskt namn.
Under torsdagen var det många som höjde ögonbrynen när Kazakstan kvalade in till CS:GO-VM via en vinst över ett profilsvagt Frankrike, detta efter fem spelade kartor och ett övertidsdrama. Nu har det dock kommit fram att Kazakstans överlägset starkaste spelare i matchen — Evgeniy "zLex" Kim — aldrig spelade.

Under en så kallad "rutinkontroll" framgick det att Kim aldrig kunde ha deltagit i matchen, rapporterar HLTV.org. Vid konfrontation erkände sedan Kazakstan att de spelat med den ryska stjärnspelaren Mikhail "Dosia" Stolyarov, som till vardags spelar med Dauren "AdreN" Kystaubayev och Rustem "mou" Telepov i Gambit, under matchen.

Dosia och AdreN från HellRaisers under ASUS ROG.
Dosia och lagkamraten AdreN under sin tid i HellRaisers.


Som följd av detta kommer Kazakstan som nation få en årslång avstängning från The World Championships, alltså CS:GO-VM, medan samtliga spelare inblandade i matchen, förmodligen inklusive zLex, får en tvåårig avstängning. Med andra ord uteblir Kazakstan under nästa års upplaga.

Två års avstängning:

Ryssland Mikhail "Dosia" Stolyarov
Kazakstan Evgeniy "zLex" Kim
Kazakstan Dauren "AdreN" Kystaubayev
Kazakstan Rustem "mou" Telepov
Kazakstan Bektiyar "fitch" Bahytov
Kazakstan Abay "HObbitt" Khasenov

Under matchen var zLex — alltså Dosia — den överlägset starkaste spelaren för Kazakstan. Under den inledande kartan, Cache, stod han för 28 frags i 16-11-vinsten, låg hack i häl med AdreN om topfraggen i vinsten av den tredje kartan och fick sist men inte minst 33 frags i den avgörande kartan, som gick till övertid.

Straffas av sin organisation

Det är inte bara E-Frag, arrangören av The World Championships, som straffar de inblandade spelarna. Även Gambit, som alltså huserar tre av de involverade spelarna, har planer för att bestraffa profilerna. I ett uttalande på sin VK-profil berättar organisationen att de kommer att försöka få regelbrottet bekräftat, och sedan agera mot sina spelare.

"Gambit eSports organization will conduct its own investigation to verify the fact of violation of the rules TWC members Gambit CS: GO. If the charges are confirmed, then our players will suffer severe punishment."

"Valve bör kliva in och visa sin makt"

Det slutar inte heller där. Även Fragbites Per "Xerm" Sjölin, som tidigare under dagen skrev en kritisk krönika kring Frankrikes inställning till den avgörande matchen, har vädrat en åsikt kring ovan nämnda incident. Frågar man Sjölin tycker han inte att E-Frags och Gambits (eventuella) agerande är tillräckligt, utan att spelutvecklaren Valve skall gå in med järnhanden.

"Även om straffen är bra kan jag tycka att Valve bör kliva in och visa sin makt i ett sådant här tillfälle, för enligt mig är detta att jämställa med att använda sig av annan typ av fusk", förklarar Sjölin i en krönika.

Diskvalificeringen innebär att Frankrike får en plats till World Championships 2016-finalerna trots allt, och får därmed möjligheten att försvara sin titel som världens bästa CS:GO-nation. Även Sverige och Danmark är sedan tidigare klara för turneringen via det europeiska kvalet. Deltagarlistan för finalturneringen ser ut som följer.

The World Championships 2016

Sverige Sverige
Danmark Danmark
Frankrike Frankrike
Kanada Kanada
Australien Australien
Argentina Argentina
Tunisien Tunisien
Singapore Singapore
The World Championships 2016-finalerna spelas den 5-9 oktober, detta i den serbiska huvudstaden Belgrad. Utöver ära och beröm spelar nationerna även om 100 000 dollar i prispengar, varav hälften går till det vinnande laget. Sverige går in i turneringen som regerande bronsmedaljör.

30 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 30 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..