×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Fragbite

#TBT: Fransmännens enda bedrift var en historisk skräll

4
Torsdagen är här, och idag tar vi oss tillbaka ungefär sju och ett halvt år, tiden då Frankrike som Counter-Strike-nation hade ytterst lite att komma med — men ändå vann årets mest anrika turnering.
För lite mer än en månad sedan gick vi igenom historien om hur Smaugy vann 100 000 kronor i en av svensk CS-historias största skrällar. Nu tänkte vi ta oss tillbaka till vad som i många fall klassas som den största skrällen i proffs-sammanhang globalt.

Idag är Frankrike en ledande nation i Counter-Strike, med lag som EnVyUs och Titan högaktuella samt bubblare som LDLC:s två lag, till exempel. Det har dock inte alltid varit så. Det fanns en tid, främst under Counter-Strike 1.6, där man sällan såg franska lag som ett hot. Ett typiskt lag som sågs deltaga i många turneringar, men som sällan gjorde mycket väsen ifrån sig, var emuLate.

Detta gällde i alla fall fram till World Cyber Games, WCG, 2007. Vid denna tid hade Cyberathlete Professional League, CPL, tappat en del prestige, vilket gjorde att WCG tillsammans med ESWC var de mest ärorika turneringarna ett Counter-Strike-lag kunde vinna. Att 2007 års upplaga hade hela 105 000 dollar i prispotten och ett förstapris på 55 000 dollar, vilket vid denna tid motsvarade över 350 000 kronor, sågs definitivt inte heller som negativt.

Platsen för WCG 2007 var Seattle i USA, och deltagarlistan uppnådde hela 45 lag. Bland dessa fanns starka namn som svenska fnatic, danska NoA, polska PGS ("Golden Five"), ryska Virtus.pro, brasilianska mibr och östeuropeiska lag i form av kinesiska wNv.cn och sydkoreanska eSTRO. Man får inte heller glömma starka underdogs som norska MYM, finska ROCCAT, brittiska 4Kings, nordamerikanska eMazing Gaming, ukrainska Amazing Gaming och — just det — franska emuLate.

Ett urval av deltagarlistan på WCG 2007

Sverige fnaticArchi, cArn, dsn, f0rest, ins
Danmark NoAave, mJe, hpx, Sunde, zonic
Ryssland Virtus.proLeX, Moskvin, ROMJKE, Sally, Tarlund
Polen PGSkuben, loord, LUq, Neo, TaZ
Kina wNv.cnAqi, bigun, K|ng'Z, Sakula, Savage
Korea eSTRObail, hee, miffy, solo, termi
Brasilien mibrbtt, fnx, gAuLeS, Lance, ton
Frankrike emuLateHaRts, ioRek, MaT, mSx, R!Go
Finland ROCCATcontE, lurppis, nasu, plastE, ruuit
Tyskland "Tyskland"Kapio, mooN, paN, roman, Tixo
Ukraina AmazingB1ad3, starix, Strike, Weiss, xaoc
Norge MYMjuve9le, KF3, noLA, prb, REAL
Storbritannien 4KingsjeNuwiN, mh, monkE, NicholaisoN, ZaG
USA eMzchE, evolution, hostile, Ph0bius, steno

Fransmännen, som bestod av mSx, MaT, R!Go, HaRts och ioRek, var långt ifrån favoriter att ta sig långt i turneringen. Visst, de var en del av den mer erfarna hälften, men man kan enkelt peka på fem, om inte tio, lag som var troligare att knipa turneringen. En rejält skev gruppindelning gav dem dock aningen bättre möjligheter då vi såg andra grupper smockas med superstjärnor som slogs mot varandra. En exempelgrupp var Grupp G, där eSTRO, mibr, fnatic och 4Kings var fyra av gruppens sex lag som slogs om ynka två slutspelsplatser.

Detta gjorde att många av turneringens slutspelsfavoriter skulle elimineras redan i gruppspelsfasen, men detta gällde inte emuLate. Trots en relativt tuff grupp, med både NoA och k23 som motståndare, lyckades fransmännen vinna fyra av sina fem matcher i sin sex lag stora Grupp H. En av dessa vinster var mot just danska NoA, vilket gjorde att emuLate även tog förstaplatsen i gruppen. Sämre gick det för bland andra fnatic.



fnatic missade slutspelet på WCG 2007.


Efter gruppspelet hade lag som fnatic, Evil Geniuses, k23, och 4Kings redan blivit utslagna, och slutspelsträdet bestod istället av en drös mindre kända lag, som nederländska CNO-Gaming, peruanska Artyk, vitryska ultimo och estländska sYnck.ee. Slutspelens nämnda bottenlag drabbades dock inte samman med emuLate.

I det 16 lag stora slutspelsträdet sågs bland andra Virtus.pro, mibr, wNv och NoA i den övre delen, medan emuLate delade den undre sidan med namn som PGS, MYM, eSTRO och Amazing Gaming. I den första omgången sågs emuLate slå ut den tyska mixen som Fragbites tidigare redaktörer valt att kalla för "Tyskland", vilket egentligen kanske inte ska ses som en skräll då tyskarna, trots starka namn, trots allt var en mix. Några mer oväntade resultat var att ROCCAT besegrade PGS med 2-0 i kartor, medan MYM från början även skickade hem koreanska eSTRO med 2-0. Dock kom en stor kontrovers kring rysshopp från norrmännens sida, något som ledde till att matchen spelades om bäst av en karta, där eSTRO vann med bekväma siffror.

Åttondelsfinaler

Ryssland Virtus.provs. Nederländerna CNO-Gaming2-0
USA eMgvs. Peru Artyk2-0
Vitryssland ultimovs. Brasilien mibr0-2
Kina wNv.cnvs. Danmark NoA1-2
Polen PGSvs. Finland ROCCAT0-2
Ukraina Amazingvs. Estland sYnck.ee2-1
Norge MYMvs. Korea eSTRO3-16
Tyskland Tysklandvs. Frankrike emuLate0-2

Ovanstående resultat innebar att fransmännens nästa uppgift skulle bli eSTRO från öst, ett lag som på papperet var var en tuff utmaning. Dock hade ju koreanerna uppenbarligen haft det tufft mot norrmännen i den tidigare omgången, vilket även syntes när emuLate gick vinnande i mötet med 2-0. Samtidigt halvskrällde även det enda kvarstående nordamerikanska hoppet, eMazing Gaming, genom att besegra Virtus.pro med 2-0, där den första kartan gick till dubbla övertider. Även ROCCAT såg sig bli utslagna i kvartsfinal efter ett 1-2-fall mot Amazing Gaming, medan NoA klådde mibr med 2-0.

Kvartsfinaler

Ryssland Virtus.provs. USA eMg0-2
Brasilien mibrvs. Danmark NoA0-2
Finland ROCCATvs. Ukraina Amazing1-2
Korea eSTROvs. Frankrike emuLate0-2

Vid det här stadiet hade alla lag som låg som troliga vinnare inför turneringen slagits ut, förutom NoA. Detta fick folk att se det som givet att danskarna skulle vinna, allra främst när de säkrade en finalplats genom att besegra eMazing Gaming med 2-1 i kartor. I den andra semifinalen möttes emuLate och ukrainska Amazing Gaming. Östeuropéerna må ha haft en stark laguppställning om man ser den idag, men det är värt att notera att Ukraina, inom Counter-Strike, enbart sågs som en lillebror till storhetsnationen Ryssland under denna tid. Detta gjorde att det inte heller var alltför chockerande att emuLate vann mötet med 2-1 och säkrade en finalplats mot NoA.

Semifinaler

USA eMgvs. Danmark NoA1-2
Ukraina Amazingvs. Frankrike emuLate1-2

När finalen var kommen var det, som tidigare förtydligat, danska NoA som var stora favoriter. Dock fanns det alltid i bakhuvudet på folk att emuLate faktiskt besegrat danskarna i turneringens gruppspel, något folk skulle få uppleva igen.

Den första kartan, Inferno, började så pass starkt för fransmännen. Som anfallare knep man hela 12-3 i halvtid, på en karta som på denna tid var förhållandevis CT-dominant, och man sattes i en bekväm situation inför kommande halva. Då började danskarna komma ikapp, men trots starkt anfall var man bara på håret att vara nära en comeback.

Efter att Inferno slutat 16-11 till fransmännen tänkte många att NoA kanske skulle komma igen på den följande Dust2, men även där gick emuLate som tåget på den anfallande sidan. Med 11-4 i ryggen vann man även pistolrundan som försvarare, och när den första vapenrundan kneps stod det klart — emuLate var mästare av World Cyber Games 2007.

Final

Danmark NoA vs. Frankrike emuLate0-2
NoA: ave, mJe, hpx, Sunde, zonic
emL: HaRts, ioRek, MaT, mSx, R!Go

Inferno: 11-16 (3-12)
Dust2: 4-16 (4-11)

Något intressant är att hela denna vinst ses som den största skrällen i CS 1.6:s historia, mycket tack vare att det var under en ärorik turnering, men också tack vare den stjärnspäckade deltagarlistan. Dock kan man, om man bryter ner turneringen i detalj, se att det egentligen inte var en lika stor skräll som folk påpekar. Att emuLate slog NoA tre kartor mot noll under turneringens gång får ses som en avvikelse, men sett till varje övrigt enskilt möte skulle man inte nödvändigtvis sett fransmännen som någon underdog.

Den vrickade gruppindelningen eliminerade fnatic, medan ROCCAT gjorde jobbet i den undre delen av slutspelsträdet genom att slå ut PGS. På den andra sidan bracket sållades även andra favoriter bort genom bra insatser från andra lag, främst eMazing Gaming och NoA. Oavsett är det en historisk turneringsvinst där ett lag långt bort från favoriter lyckades vinna en extremt stor turnering över några av världens bästa lag, och det är värt att se tillbaka på, speciellt när sagda franska lag sedan eliminerades från gruppspelet i följande internationella turnering.

18 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 18 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..