×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

UGT

#TBT: Vann 100 000 i en av CS-historiens största skrällar

8
Torsdagen är här, och det är dags att ta ytterligare en promenad längst nostalgi-stigen. Denna vecka skall vi titta tillbaka på när Smaugy trotsade oddsen och vann 100 000 kronor i vad som klassas som en av Sveriges största CS-skrällar.
När man nämner ordet "skräll" i samband med Counter-Strike kommer säkerligen många träffar upp i huvudet på folk, men vi på Fragbite tror bestämt att vi har svaret på vilken den största av dem alla är — i alla fall i Sverige. Svaret finner ni i historien nedan, som bekräftar att det finns möjligheter för vem som helst, även de mindre erfarna, att vinna över giganterna i e-sport.

Året var 2008, och MediaMarkt hade, tillsammans med SteelSeries, bakat ihop en stor 1on1-turnering vid namn Ultimate Gaming Tour, UGT. Projektet innehöll en åtta stopp lång turné till olika MediaMarkt-butiker, där alla, både amatörer och proffs, fick kvala till den stora UGT-finalen där 100 000 kronor fanns att vinna. En av de som lyckades vinna ett kval var den då 18 år gamla Bua-bon Markus "Smaugy" Sundqvist.

Efter att kvalturnén avslutats i början av 2009 samlades alla 32 deltagare på köpcentret Heron City vid Kungens Kurva i Stockholm för att slåss om 100 000 kronor i winner-takes-all-turneringen. Notera att deltagarlistan hade stora superstjärnor som Patrik "f0rest" Lindberg, Marcus "zet" Sundström och Christer "fisker" Eriksson och många fler. I och med den namnstarka spelarflocken, och att Smaugy för många var totalt okänd då han inte spelade i något svenskt topplag, klassades han som en grov "underdog".

Deltagarlista på UGT-finalen

Sverige SmaugySverige vildenSverige zet
Sverige f0restSverige THREATSverige Archi
Sverige fiskerSverige hibbSverige allen
Sverige nikoNorge DaYSverige Rattan^Maja
Sverige FYRR73Sverige MODDIISverige pita
Sverige givarSverige akasSverige ezki
Sverige qazSverige proxxSverige transis
Sverige JippeSverige brinDeSverige micmac
Sverige MAGESverige FederalSverige bj03rn3brygg
Sverige ashvilleSverige minihollieSverige silverbane
Sverige StegdoZaSverige zetex

Turneringens upplägg var ett slumpat slutspelsträd, baserat på seeds utdragna från placeringar på diverse turnéstopp. Single elimination gällde, och varje match spelades i en fighting-inspirerade oktogon, där Smaugy ställdes mot Joakim "silverbane" Claesson i den första omgången. Mötet vanns, och Smaugy gick vidare för att sedan även besegra SK Gaming-legendaren Christer "fisker" Eriksson i omgången därpå. I kvartsfinalen tog han sig förbi Marcus "Rattan^Maja" Andersson, som tidigare i turneringen besegrade Jimmy "allen" Allén från SK Gaming, och även Karwan "transis" Mustafa besegrades i semifinal.



En bild på oktogonen, tagen ovanifrån.


Nu stod Smaugy i final, öga mot öga med shootout-veteranen Björn "THREAT" Pers, som i omgången innan besegrat fnatic-legendaren Patrik "f0rest" Lindberg. Finalen spelades bäst av tre matcher, och i slutändan var det Smaugy som gick vinnandes ur duellen med 2-0 efter nagelbitande 10-7 och 10-9 i matcher. Vinsten innebar att Smaugy stod 100 000 kronor rikare, medan THREAT fick nöja sig med en väl utförd turnering.

Vinsten kan ses som svensk Counter-Strikes största skräll, men har med tiden hamnat den del i glömskan då UGT inte fick någon andra säsong. Efter vinsten i UGT fick Smaugy den exponering han behövde för att påbörja en karriär som professionell spelare, och målet kan inte ha känts långt bort då han i en intervju med SK Gaming berättade att han hade dialoger med olika svenska toppspelare.

"Jag har pratat med några kända professionella spelare på irc om att spela i lag så vi får se vad som händer under de kommande dagarna", berättade Smaugy för SK-Gaming.

Kort efter UGT-vinsten åkte Smaugy på ett gäng shootouts för SteelSeries, och under DreamHack Göteborg berättade han i en videointervju med Fragbite att siktet låg på att spela 5on5 tävlingsinriktat, men där och då hade inget topplag kontaktat honom, och det blev aldrig någon Counter-Strike-karriär för Smaugy.

Senare samma år sågs han dock spela i Quake Live-turneringen på DreamHack Winter 2009, men gjorde inga större avtryck då han föll redan i gruppspelet. Sedan dess har 1on1-talangen inte haft några problem med att undvika rubriker i media.

64 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 64 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..