×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Intervju

twist: "Vi har inte praccat, bara spelat individuellt"

4
Simon "twist" Eliasson gör majorcomeback i Atlanta, Georgia nästa vecka. Där kommer hans Fnatic att ställas mot världseliten i Eleagues majorturnering. I denna artikel tar vi upp Eliassons bakgrund på majors och hans tankar om den kommande miljonturneringen.
Över två år har gått sedan Simon "twist" Eliasson spelade en CS:GO-major, och som scenen har utvecklats och vuxit sedan 2014 är det nog inte så många som känner till majormeriterna Eliasson har under sitt bälte. 22-åringen har inte bara spelat tre stycken Valve-stämplade turneringar, utan har till och med nått semifinal.

På EMS One Katowice för ett par år sedan lyckades Eliassons LGB eSports vinna sin grupp och sedan besegra Fnatic i kvartsfinalerna. De föll dock sedan till de blivande mästarna Virtus.pro i semifinalerna, detta efter tre spelade kartor. Utöver Katowice har twist även spelat för SK Gaming under den första majorn — DreamHack Winter 2013 — och representerade FlipSid3 Tactics på DreamHacks vinterupplaga året därpå. Hans lag lyckades dock inte nå slutspel i dessa turneringar.

Så på ett sätt skulle man kunna säga att den kommande Eleague-majorn i Atlanta är en comeback för twist. Han är dock långt ifrån rostig då han hållt sig i trim i lag som FlipSid3, Team Property, Copenhagen Wolves och Godsent sedan LGB lade ner. Det sistnämnda laget var hans hem innan den välkända svenska lagblandningen under sensommaren 2016.

LGB i Katowice 2014.
LGB med olofmeister, cype, krimz, dennis and twist (tittar bort) i Katowice 2014. Fyra av dem spelar för Fnatic idag.


I dagsläget spelar Eliassons i Fnatic, och tiden där har varit aningen turbulent. Sedan augusti har han tappat två lagkamrater på grund av spelarbyten och har även upplevt varierande resultat när det kommer till både turneringar och enskilda matcher. Lagets prestation i den europeiska Pro League-divisionen var definitivt över förväntan, medan ECS och Eleague gick aningen sämre än vad fans hade hoppats på.

"Ja, som du säger har det varit lite upp och ner för att vi är ett nytt lag och försöker fortfarande hitta vårt spel, men just nu skulle jag säga att det känns bra och folk är trygga med hur vi når ut till spelet", berättar Eliasson för Fragbite.

På tal om toppar upplevde Fnatic nyligen lite medvind då de kvalade in till miljonturneringen DreamHack Masters Las Vegas. I det kvalet lyckades de övertygande besegra franska G2 Esports, som också råkar vara deras motstånd i den första omgången i Atlanta. Den vinsten hade perfekt timing i och med att majorn väntar runt hörnet, och Eliasson säger att det gav laget självförtroende i och med att "det har gått ganska dåligt den senaste tiden".




Lite självförtroende inför den förmodligen största turneringen sedan sommaren välkomnas med öppna armar, men det verkar inte riktigt som någonting Fnatic egentligen behöver. Med en miljon dollar och en majortitel på spel bör det ses som överraskande att Fnatic knappt har spelat tillsammans inför Atlanta, utan har istället fokuserat på den individuella formen hos spelarna.

"Vi har inte praccat, bara spelat individuellt via till exempel FPL och DM. Vi känner oss trygga med vårt spel och vi kände att vi bara behövde pressa vårt individuella spel, vilket är varför vi valt att fokusera på det istället för lagspel."

Fullt så oförberedda som Eliasson vill få det att framstå är dock inte laget. Det framgår när vi pratar med Fnatics Viktor "vuggo" Jendeby.

"Självklart har vi praccat, men vi har valt att fokusera mer på individuellt spelt än vi tidigare gjort och vad andra lag gör. Vi tror på att den grund vi byggt upp under praccandet i december samt de kompletterande grejer vi förberett i januari är tillräcklig, och att om vi är i bra form skillmässigt har vi goda chanser att ta oss väldigt långt", menar Jendeby.

Den kommande miljonturneringen kommer att bli den första med majorstatus att använda sig av Swiss-formatet istället för ett mer traditionell gruppspel. Detta system användes bland annat i kvalet, och är sett som ett lite mer rättvist sådant även om det kan vara svårare att följa om man är ny till formatet. Eliasson är ett fan av formatet jämfört med det äldre då det garanterar lagen fler matcher och dessutom, på ett sätt, ger mer utrymme för misstag.

"Det känns väldigt bra att de äntligen har ändrat. Det är alltid kul att spela fler matcher när man är iväg och reser, och det känns även tryggare att spela när man vet att det är tre förluster innan eliminering istället för två."

Visst låter det skönt med en sorts kudde, men kommer Fnatic verkligen att behöva en? Eliasson tror inte det då han — så klart — anser sitt lag vara det bästa på plats. När han får frågan om vilket som är det tuffaste motståndet blickar han mot våra grannar i söder, men det betyder inte alltför mycket då detta är det tuffaste startfältet i en major någonsin.

twist mot Gambit tidigt 2016, när han spelade för Godsent.


Till exempel är detta den första gången som Challengers har en högre snittrank än Legends. Detta beror bland annat på att många fantastiska lag hade antingen en dålig prestation eller olycklig lottning på ESL One Cologne, men också på grund av spelarbyten.

"Det känns som att alla lag kan slå varandra. Jag tror att anledningen till att Challenger-lagen är starkare ligger i att tier 1-lagen har ställt till det för sig själva med spelarbyten. Astralis är nog favoriten att ta hem hela turneringen, men ser inte direkt något lag som omöjligt att slå."

Slutligen tog Eliasson möjligheten att snabbt tacka sin gamla lagkamrat Isak "cype" Rydman, som han spelade tillsammans med i LGB eSports som nämnt i början av denna artikel, för att han "har lärt honom allt". Om Rydman har lärt Eliasson tillräckligt för att vinna en major återstår att se. Eleague-turneringen drar igång på söndag klockan 16.00 svensk tid, och Fnatics öppningsmatch mot G2 kommer att vara dagens andra match.


Fotnot: Viktor "vuggo" Jendebys uttalande gavs efter att artikeln publicerats.

5 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 5 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..