×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Häng inte läpp — ni är morgondagens stjärnor

15
Många lag har överraskat på plats i Jönköping och således visat att de är kandidater för framtidens världstopp, men få har imponerat på mig lika mycket som Epsilon.
Inför DreamHack Summer 2016 ansåg jag, liksom många andra, att NiP Gaming och Astralis var solklara favoriter. Dessutom hade jag både Immortals och Godsent som starka kort, och visst var blev det dessa fyra lag som slogs i slutspelet. Jag är övertygad om att scenen kommer prata mycket om Immortals finalplats och Godsents vinst över NiP, vilket är varför jag vill fokusera på den, enligt mig, största och gladaste överraskningen denna helg; Epsilon.

Svensklaget, som utöver sin insats i DreamHacks Open-turnering även vann Esport-SM på plats i Jönköping, har presterat långt över förväntan. Det har varit mycket "onliners"-snack om lagets spelare, och om man ska vara ärlig har de faktiskt sett väldigt starka ut på nätet. De kom dock till DreamHack relativt oerfarna, men spelade som om det var deras vardag.




Jag träffade Epsilon-spelaren Jerry "xelos" Råberg på tunnelbanan för någon vecka sedan, där vi satt och delade åsikter om allt mellan himmel och jord inom Counter-Strike-ramarna. Jag påpekade då att de, Epsilon, redan hade vunnit ett ovärdeligt pris genom att kvala in till DreamHack. Jag menade att de inte skall hänga läpp om de faller redan i gruppspelet då spelare som Joakim "disco doplan" Gidetun och William "draken" Sundin främst bör se evenemanget som erfarenhet.

Idag blickar jag tillbaka på den version av mig själv som satt med xelos i tunnelbanevagnen och tänker "så fan heller". Epsilon var inte på plats på Elmia främst för att få erfarenhet. Så som de spelade hade de lika gärna kunnat ha en finalplats i sikte — och då har de knappt spelat några turneringar tillsammans. Det finns ett samarbete i deras taktiska spel som flera gånger är perfekt, och de faller på att motspelare står för starka individuella prestationer snarare än på grund av egna misstag.

Hade du varit nervös?


Epsilons första match i Jönköping var inte vilken som helst. Utöver det faktum att de flesta spelarna i laget aldrig tidigare spelat inför en stor publik ställdes de mot självate NiP Gaming. De historiska svenska hjältarna, som man får förmoda att de flesta Epsilon-spelarna stirrade på med avund i början av CS:GO-eran, har dessutom Elmia som en sorts hemmaplan. Trots pressen att möta NiP inför den ovan fotograferade publiken presterade Epsilon relativt starkt. Det är beundransvärt, och jag borde veta, jag har varit en liknande situation själv.




Nu säger jag inte att deras 9-16-förlust som öppnade DreamHack var fenomenal, men jag tyckte ändå att deras spel kändes lovande, och att matchen kändes jämnare än resultatet. Den riktiga ögonbrynshöjaren kom inte förrän i elimineringsmatchen mot HellRaisers, där svenskarna stod för två stycken fenomenala försvarssidor och vann med 2-0. Om detta inte var nog klev de fram och verkligen hotade NiP i den tredje gruppspelsmatchen, där en vunnen duell här och där hade kunnat vända 0-2-resultatet till 2-0.

Jag har känt mig extra laddad att kolla på Immortals och Godsent sedan Malmö, där båda stod för riktigt bra matcher och visade att de kunde slåss med toppskiktet trots sin underdog-status. Samma sak hände Epsilon i Jönköping, och jag tror inte att jag är deras enda nya beundrare. Epsilon är, liksom Godsent och Immortals, morgondagens stjärnor. Nu återstår bara att se om det är med denna femma de når världstoppen, eller om deras individuellt skickliga spelare plockas upp av befintliga topplag.

6 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 6 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..