×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Artikel

Artikel: Arlandagymnasiets esportsatsning ger ringar på vattnet

-2
För lite drygt ett år sedan kunde Fragbite berätta om Arlandagymnasiets esportsatsning. Nu är den i full rullning och vi tog kontakt med den ansvarige för satsningen för att ta reda på hur det hela har utvecklats.
Den snabba och expansiva utveckling som esporten har sett under de senaste åren medförde att ett flertal gymnasieskolor, under förra året, beslutade att satsa på området. En av dessa skolor av Arlandagymnasiet, vilket vi på Fragbite kunde rapportera om i slutet av januari 2015. Men hur har det egentligen gått för utbildningen? Vi tog kontakt med Andreas Eriksson som är ansvarig för esportutbildningen vid skolan för att ta reda på mer.

Det finns i dagsläget sju elever som tränar esport hos Arlandagymnasiet, och det gör de inom ramen för idrottskurserna. När det gäller kurserna Idrott och hälsa 1 samt 2 ingår såväl fysisk och mental träning som aktivt esportande.

"Vi har en fystränare som tränar upp reaktionsförmåga och muskler före att förebygga skador med mera", berättar Andreas Eriksson och fortsätter sedan "Vi har en yogatränare varannan fredag som tränar mindfullness samt en esportcoach som mer går in och tittar på taktik, ekonomi med mera i de spel som eleverna utövar och tillsammans sätter de upp mål för att de skall bli bättre inom sin idrott."

Upplägget kompletteras sedan med att esporteleverna deltar i de båda kurserna Träningslära 1 och 2 tillsammans med övriga idrottsspecialiseringar på skolan. Här får de lära sig om kosthållning, anatomi och så vidare. När det sedan gäller själva esportutövande har de bästa möjliga förutsättningarna skapats för eleverna.

"För själva utövandet i spelen har eleverna tillgång till ett esportrum med speldatorer. Eleverna har själva valt tangentbord, mus, musmatta och headset för att det skall bli så optimalt som möjligt för just deras spel", förklarar Eriksson för Fragbite.

Men hur har då mottagandet varit bland föräldrar och lärarkollegorna på Arlandagymnasiet? Vi har nog många utav oss stött på personer i vår vardag som tycker att det där med datorspelande bara är bortkastad tid, men trots en del tveksamheter i början verkar esporten ha tagits emot väl när det kommer till skolan.

"De flesta reaktioner vi har fått från föräldrar har varit positiva. Till en början möttes vi av en del skepticism men när föräldrarna förstod vårt upplägg, där vi behandlar esporten som vilken annan idrott som helst, så har de allra flesta förstått att vi är seriösa med vår satsning", berättar Eriksson men fortsätter sedan "Någon av våra esportare har fortfarande svårt att få förståelse för sin sport och den träningstid som behöver läggas ned. Det är kanske lättare för vuxenvärlden att förstå att du inte kan pausa en fotbollsmatch för att det är mat än att få dem att förstå att samma sak gäller seriöst esportande."


Överlag verkar det däremot som att mottagandet har varit väldigt positivt, även bland övriga lärare på skolan. Detta förklaras med att esportarna visar på samma driv som övriga idrottsungdomar, ett driv som ska ta dem mot sina mål och bli bättre, något de även har nytta av för sina övriga studier.



Arlandagymnasiets esportsatsning har även skapat intresse från annat håll, för knappt två veckor sedan besökte 22 lärare och rektorer skolan för att titta på hur de lägger upp sin satsning. Förhoppningen, som Andreas Eriksson ser det, är att det ska bli många fler skolor som arbetar med esport tillsammans, detta för att få synergieffekter samt tips från varandra. Vidare berättar Eriksson att intresset även har varit stort från media (se exempelvis TV4-inslaget ovan) samt olika esportbolag.

I dagsläget har Arlandagymnasiet alltså sju elever som plugga esport, och bland dessa är det sex stycken som fokuserar på Counter-Strike: Global Offensive medan den sista är en Dota 2-spelare. Dessa sju kommer sedan att få sällskap när nästa läsår tar vid.

"Vi fortsätter att satsa och utveckla esporten och tar nästa år in cirka tio nya esportare. Intresset är redan mycket stort vilket känns inspirerande", avrundar Eriksson.

Artikelfoto: Sigtuna kommun.

Ansök till esportutbildningen på Arlandagymnasiet

Esportutbildningen går under Lokal idrottsutbildning (LIU) och är en specialinriktning som finns tillgänglig för de som söker till nedanstående program hos Arlandagymnasiet.

Teknikprogram
Naturvetenskapsprogram
Samhällsprogram med mediainriktning
Estetiska program med mediainriktning

Sista ansökningsdag för Arlandagymnasiets lokala idrottsutbildning i esport är den 15 mars, ansökan görs online. Mer information om esportutbildningen hittar ni på Arlandagymnasiets sajt.

23 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 23 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..