×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Artikel

Artikel: Tillbaka till rötterna för Fragbite

3
Fragbite har en mångårig historia som turneringsanordnare bakom sig. Vem kommer inte ihåg klassiker som King of The Hill, Nattcup och Julparty, för att nämna några. På senare år har turneringarna växt sig större och fått beröm ute i vida världen. Men vi börjar även hitta tillbaka till våra rötter. Här är berättelsen om Fragbite och turneringarna, nedskalat till 7000 tecken.
Året är 2003. Fragbite är litet mer än ett år gammalt. Den blå sajten kämpar sig fram i kamp med dåtidens största konkurrent CS.nu. Frågan vid den tiden var; hur bygger vi en stor och stark sida för och om Counter-Strike? Vi arrangerar turneringar, eller rättare sagt cuper. Någon gång där kring årsskiftet arrangerades så även den första upplagan av de nu nästan helgonförklarade nattcuperna, Nattcup #1. Med all rätt ska nämnas att detta var ett samarbete mellan Fragbite och gänget bakom den lika kultförklarade IRC-kanalen #nattcup. Turneringen blev uppskattad och vi såg även tre norska lag delta i vad som kom att bli starten på något magiskt.


"Eller vad sägs om en cup var endast pistoler var tillåtna?"




Genom åren har väldigt många personer engagerat sig för att hålla Fragbites turneringar rullande och de flesta har gjort så helt ideellt. För att göra det enkelt säger vi: ingen nämnd, ingen glömd. Dessa ideella krafter är även en av stöttepelarna bakom Fragbites utveckling och framgång utanför turneringarna. De finns i allra högsta grad kvar idag, både inom redaktionen och mer bakom kulisserna på forumet. När det gäller just turneringar har dessa personer bidragit till att fylla vår gamla kalender som vi hade på sajten med cup efter cup, i massor av olika varianter. Eller vad sägs om en cup var endast pistoler var tillåtna? Nu skulle väl det knappt göra någon skillnad i dagens tappning av CS:GO då det finns en del pistoler som är otroligt vassa, men det gav verkligen en helt annan upplevelse på den tiden.



NiP-profilen Richard "Xizt" Landström (längst till vänster) och hans H2k vann den första upplagan av Svenska mästerskapen, som arrangerades av Fragbite. Övriga spelare i laget var f.d. Fnatic-spelaren Markus "pronax" Wallsten, André "BARBARR" Möller, Danny "pop" Oldenburg och Jon "hyvlarn" Edelsvärd.



Många nattcuper blev det genom åren. Vi huserade även en rad andra endagscuper men även sådant som Nattcup-ligan, som sträckte sig över en längre tid. Sakta men säkert blev de dock färre till antalet och riktigt vad det berodde på, ja det är ett mysterium. I stället rörde vi oss mer mot den professionella scenen. Till exempel när den klassiska blå sajten, som vid denna tid fortfarande hade sitt uråldriga utseende, klev in och arrangerade de första svenska mästerskapen i Counter-Strike i samarbete med bland andra IT-caféet Matrix just 2010.


""...ej att förväxla med Hanson Brothers, även om de säkert sjunger “MMMBop” lika fint..."




Sedan kom tiderna av förändringar. Fragbite lämnade stadiet av ett hobbyprojekt skapat av bröderna Hansson (ej att förväxla med Hanson Brothers, även om de säkert sjunger “MMMBop” lika fint) för att växa på alla bredder under 2011. Den stora förändringen stavades så klart försäljning. Fragbite såldes till Nyheter24-Gruppen med entreprenörerna Douglas Roos och Patrik Sandberg i spetsen och här får även chefredaktör André Åkerblom samt den tidigare sajtchefen Pontus Eskilsson viktigare roller. Fragbite skulle nu bli större, starkare och bättre på alla fronter.

• • •



Nu hoppar vi ett par år framåt i tiden och skriver december 2012 i kalendern. Fragbite har tagit ännu ett kliv, ett gigantiskt sådant, när det gäller att arrangera turneringar. Får vår tidigare huvudfokus på Counter-Strike skulle vi då arrangera finalerna av THOR Open under CDON-mässan i Kista. Under hela hösten spelades det kval i de sju spelen Counter-Strike: Global Offensive, Starcraft 2, Dota 2, League of Legends, Battlefield 3, Super Street Fighter samt FIFA 13. Allt kulminerade i LAN-finalerna och totalt tävlade deltagarna om en prissumma på 600 000 kronor. Det här var minst sagt ett jättestort steg för hela Fragbite och föll väl samman med sajtens tioårsjubileum som inträffade den 1 november det året. Och mer skulle det bli, efter ett hästjobb av en rad personer inom Nyheter24-Gruppen. För det blev inget mer med CDON, som stod bakom THOR-varumärket. De drog sig ur fortsatt samarbete och valde att lägga sin tid och sina pengar på annat. Istället klev den svenska TV- och bredbandsjätten Com Hem in och det som titelsponsor för vår alldeles egna turnering; vi kunde nu presentera Fragbite Masters by Com Hem. Det var inga LAN-finaler under de två första säsongerna men produktionen fick lovord och då, 2013, hade Pontus Eskilsson sitt eget svar på varför det gick så bra för Fragbite Masters.


"Vad som verkligen är unikt för Fragbite Masters är tittarnas reaktioner och inställning gentemot sponsorerna. Gamers är en svårflörtad målgrupp och har generellt en negativ inställning till traditionell reklam och sponsring. Det är det här som skiljer Fragbite Masters från andra e-sportturneringar; Fragbite är ett användardrivet community som har funnits i 11 år och ingen stor, global organisation", sa Pontus Eskilsson till Nyheter24.se då


Och visst, det är något speciellt med detta Fragbite som under så många år drivits framåt av sina användare. Det fick en dittills väldigt svårflirtad snabbmatsjätte att på allvar få upp ögonen för e-sporten. När Fragbite kunde presentera McDonald's som ny i oktober 2013 blev det en snackis och nådde till och med svenska branschmedier. Nu, hösten 2015, är vi inne på den femte säsongen av Fragbite Masters och turneringen fortsätter att utvecklas. Även i år kommer det att hållas LAN-finaler och faktum är att den femte säsongen smygstartade en aning med en sammandrabbning mellan de två senaste säsongernas vinnare, svenska fnatic och danska Team SoloMid, i vad som kallades “Fragbite Masters Champions Showdown”.


"Vi vill få liv och rörelse bland gräsrötterna, där morgondagens stjärnor föds."




All denna fokus på dessa storturneringar har dock medfört att ni, vår ovärderliga kärna, har hamnat lite i skymundan på senare år. Även om kvalen till Fragbite Masters självklart har varit öppna för alla. Det är där vi ska bättra oss. För lika mycket som detta är en nostalgitripp är det också ett sätt att knyta ihop säcken på. Eller ja, åtminstone ge er en bild om hur vi tänker oss att knyta ihop säcken. Det har redan arrangerats några turneringar med hjälp av vårt nya turneringsverktyg och fler ska det bli. Vi vill få liv och rörelse bland gräsrötterna, där morgondagens stjärnor föds. De som deltar i våra mindre cuper här på Fragbite idag kan kanske komma att bli nästa Christopher “GeT_RiGhT” Aleseund eller Olof “olofmeister” Kajbjer. Det är alla som den blå sajten lever för.


"När man blickar tillbaka på Fragbite tar cuper upp ett stort utrymme i tankarna, men dessa har dessvärre dött ut med tiden. Jag själv blir nostalgisk av tanken, och får även lite fjärilar i magen, av att återintroducera cuper. Det är en stor del av Fragbite som saknats av många", kommenterar Joakim "JoeAWESOME" Jansson, turneringsansvarig på Fragbite, nysatsningen.


Delta i Road to RZ Resurrection #3


Med start i afton anordnar Fragbite och Rendevouz turneringen "Road to RZ Resurrection #3". Där har du och ditt lag chansen att vinna "klanplatser" till årets upplaga av det klassiska lanet Rendevouz i Skövde.

För mer information, se vår nyhet om turneringen eller ta en titt på turneringssidan.

OBS! Turneringen har plats för maximalt 128 lag och registreringen stänger 18.30.

8 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 8 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..