×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
3

Affärsjuridik - uppgift

Postat av aliabadi20 den 23 November 2015, 14:04
9 kommentarer · 1 339 träffar
Hej skulle vara hjärtligt tacksam ifall ni skulle kunna hjälpa mig med denna uppgift. Först är frågorna och längs ner är rättsfallet! Tack som fan på förhand ifall ni kan hjälpa mig med något litet iallafall, för jag förstår verkligen ingenting! MVH Alexander ''En vilsen elev''

1. Identifiera det rättsliga problemet. Läs igenom rättsfallet noggrant. Vilken är rättsfrågan? Vilket/vilka rättsområden är aktuella? (Exempel: Frågan är avtalsrättslig och handlar om huruvida en anbudstagare har svarat tillräckligt snabbt på ett anbud för att avtal ska anses slutet.)
2. Identifiera relevant rättsregel och redogör för den. Vilken rättsregel är aktuell? Redogör för vad regeln innebär. (Ett gott råd är att sträva efter att inte skriva av lagtexten!). Redogör för vilket/vilka rekvisit som är relevanta i det aktuella fallet, dvs vilka krav som ska uppfyllas för att lagrummet ska kunna användas (Exempel: Svar på anbud ska lämnas inom skälig tid, AvtL 3 §. Frågan är om denna förutsättning ska anses uppfylld i det aktuella fallet.)
3. Tolka rättsregeln. När de relevanta rekvisiten i lagregeln identifierats gäller det att tolka hur de (och därmed regeln) ska förstås. Tolkningen tar sikte på hur regeln ska förstås i allmänhet, utan att gå in på omständigheterna i det aktuella fallet. (Det kommer i nästa steg: tillämpningen.) Juristen utgår i sin tolkning alltid från lagtextens ordalydelse. För att tolka lagtextens innebörd används relevanta rättskällor som praxis, förarbeten och litteratur. Sedvänja och branschbruk kan också ge vägledning. (Exempel: Vad som kan anses vara skälig tid varierar exempelvis mellan olika branscher och är även beroende av om det är köp för enskilt bruk eller mellan näringsidkare. Inom den aktuella branschen ska – med stöd av branschbruk – en veckas svarsfrist anses som ”skälig tid”, enligt ett avgörande av Högsta domstolen.) I verkligheten är det inte ovanligt att olika rättskällor kan ge stöd för olika tolkningar. Då krävs en utförlig motivering varför den ena tolkningen är att föredra framför den andra.
4. Tillämpa rättsregeln. Först när tolkningen av regeln är gjord är det dags att ta in omständigheterna i det aktuella fallet i utredningen. Tillämpning handlar om att jämföra tolkningen av regeln med omständigheterna i fallet för att avgöra om regeln är tillämplig eller inte. (Exempel: I det aktuella fallet har svaret dröjt fem dagar, d v s inom ramen för den frist som ska gälla enligt Högsta domstolens praxis. Tillämpningen av regeln leder följaktligen till att avtal ska anses slutet.)


MD 2011:30 Konsumentombudsmannen (KO) mot Ving Sverige AB. Marknadsföring av resa till New York i form av en annons införd i en dagstidning har ansetts utgöra ett ”Svarta listan” (Bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/29/EG av den 11maj 2005 om otillbörliga affärsmetoder som tillämpas av näringsidkare gentemot konsumenter på den inre marknaden) köperbjudande. Frånprisangivelsen i köperbjudandet har befunnits uppfylla kraven på den prisinformation som ska lämnas när det är fråga om ett köperbjudande. Därtill har den påtalade marknadsföringen innehållit den övriga information som krävs för att köperbjudandet inte ska anses vara vilseledande och otillbörligt.

9 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 9 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..