×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

DreamHack

#TBT: Tre år sedan Fnatic vann den första majorturneringen i CS:GO

1
Tiden springer i väg och det har nu gått hela tre år sedan Fnatic stod som oväntade segrar av den första majorturneringen i Counter-Strike: Global Offensive. De kammade hem titeln under DreamHack Winter 2013 efter att ha besegrat landsmännen, förhandsfavoriterna, i NiP med 2-1.
Efter att ha vunnit DreamHack Bucharest i mitten av september, 2013, var CS:GO-scnenes dominanter - NiP Gaming - klara för det som skulle bli scenens första majorturnering. En turnering som även Fnatic deltog i och som kom att röra upp en hel del känslor efter en incident i samband med mötet mellan de två svensklagen, de spelade nämligen i samma grupp. Båda lagen tog sig dock till slutspel men samtidigt som NiP kunde vinna hela turneringen tog sig Fnatic inte förbi kvartsfinalen mot svenska Lemondogs (förlust 0-2).

NiP och Fnatic spelar till sig direktplatser

Trots kvartsfinalförlusten kom Fnatic att bli ett av de åtta lag som bjöds in till DreamHack Winter 2013 för att delta i CS:GO-scenens första majorturnering. En turnering som fick stöd av både Valve och SteelSeries, vilket innebar att de kunde stoltsera en då massiv prispott på hela 250 000 dollar.

VeryGames och den stora banderollen.
VeryGames och den stora banderollen.


Förväntad final redan i semifinalerna

Inför turneringen var Ninjas in Pyjamas klara favoriter och när de sedan besegrade ärkerivalerna i VeryGames i den första av turneringes semifinaler kändes det nog för många som att det var klappat och klart. Det var den final som de flesta hade förväntat sig, samtidigt som varken Fnatic eller compLexity, som möttes i den andra semifinalen, kändes som ett hot mot den svenska kvartett som kommit att dominera scenen sedan laget tog form i augusti året där före.


Inför finalen, som sändes av svenska TV6, stod det klart att vi skulle få en historisk svensk vinnare av denna första majorturnering. Frågan är om inte arrangörerna redan hade hunnit börja skriva in Ninjas in Pyjamas på den feta prischecken. Fnatic kom dock att chocka både publik och motstånd då de vann öppningskartan, Dust2, med tajta 16-14.

NiP, tidigare under turneringen, med en hel del åskådare bakom sig.
NiP, tidigare under turneringen, med en hel del åskådare bakom sig.


Den jämna starten höll inte i sig

NiP slog sedan tillbaka direkt och vann övertygande på den numera, i tävlingssammanhang, tillfälligt pensionerade kartan Inferno. Ninjorna, då med Robin "Fifflaren" Johansson som lagets femte spelare, vann kartan med hela 16-6 vilket tog matchen till en tredje, direkt avgörande, karta.

De spelade finalen

Fnatic
Sverige Markus "pronax" Wallsten
Sverige Jesper "JW" Wecksell
Sverige Robin "flusha" Rönnquist
Sverige Andreas "znajder" Lindberg
Sverige Jonatan "Devilwalk" Lundberg

NiP Gaming
Sverige Richard "Xizt" Landström
Sverige Patrik "f0rest" Lindberg
Sverige Christopher "GeT_RiGhT" Alesund
Sverige Adam "friberg" Friberg
Sverige Robin "Fifflaren" Johansson
Den sista kartan att spelas var Train, med Fnatic startade som det försvarande laget, och som de försvarade sig. Fnatic fick med hela 13 rundor in till sidbytet och vann slutligen kartan - och därmed hela majorturneringen - med förkrossande 16-2. Resten är, så att säga, historia.

Ögonblicket då Fnatic vinner den historiska turneringen.


Intervju med Jonatan "Devilwalk" Lundberg efter vinsten.


Fnatic kammade hem förstapriset på 100 000 dollar vilket då, i slutet av 2013, motsvarande blott 656 000 kronor. Sisådär 214 000 kronor mindre än vad de hade fått med dagens dollarkurs. Det svenska superlaget kom sedan att genomgå en del förändringar men vann ytterligare två majorturneringar, då var året 2015 och Fnatic befann sig mitt i deras riktiga storhetstid.

4 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 4 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..