×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

vuggo om att JW sa nej till NiP: "Jag tror inte att han ångrar sig idag"

13
Kort efter ESL Pro League-finalerna satte sig Fragbite ner för en exlusiv AMA med vuggo där ni fick ställa frågorna — här de 20 bästa frågorna och svaren.
På finaldagen av ESL Pro League-finalerna i London satte Ding1 sig ner tillsammans med fnatic-coachen Viktor "vuggo" Jendeby för att köra en liveblogg på Facebook. Frågorna ställde ni både under tiden och här på Fragbite — och här är några av de bästa svaren.

Har ni hört något nytt om Olofs skada?

— Nej alltså han har ju gjort mycket undersökningar och mycket rehab och så. Mer eller mindre allt som varje specialist föreslår att han skall testa, men har inte sett någon förbättring just nu. De vet inte vad det är, dom vet inte hur lång tid det kan tänkas att ta. Han gjort magnetröntgen också, så det är väl det jeppe (JW reds.anm.) menat med att vi snart får nyheter. Vi inväntar svar från det helt enkelt för att se hur vi kan ta det vidare, men vi är inställda att Olof kan vara borta en längre period.


Om Olofs skada skulle visa sig permanent och han aldrig mer kunde spela, skulle ni fortsätta med wenton då?

— Det är ju svårt att säga med en "permanent skada", att olof skulle vara borta föralltid, men det är ju nästan på den nivån vi utvärderar situationen. Vi får räkna med att olof ÄR borta nu och vi vill ju fortfarande vara bäst och slåss. Vi tycker att vi har vad som krävs och vi trivs jättebra med wenton. Det här är väl första ordentliga och riktiga laget han har haft i CS:GO och vi tycker att han har fruktansvärt bra snack, han har bra förståelse om spelet och vi är rätt övertygade om att hans individuella nivå bara kommer att öka ju mer han spelar med oss, och om vi ger honom fortsatt förtroende så kommer han ju börja pressa mer individuellt. Men vad han tillför till laget redan är högt över förväntan. Så vi är väldigt nöjda med wenton och det finns väldigt stor chans att vi kommer att fortsätta att ge honom förtroende tills dess att Olof återkommer.




Och om inte det, finns det någon annan som skulle kunna ta den platsen?

— Alltså lag idag har ju väldigt väl utformade kontrakt och det är klart att man skulle vilja ha en spelare i något topplag. Jag menar om det var så att man fick handplocka en standin hade vi ju tagit någon från NiP eller kanske rain eller vem som helst. Det finns ju stjärnor, men de spelar ju i etablerade lag och att norpa en sådan spelare är ju att hoppas på för mycket. Det är ju inte ekonomiskt hållbart för oss att köpa ut en sån världsklass-spelare ur sitt kontrakt för de summorna pengar det handlar om på så kort basis -att han ändå skall lämnas bort sen när Olof kommer tillbaka. Så bland spelare och potentiella spelare som verkligen finns och som är rimliga så tycker jag att wenton är absolut det mest överlägsna alternativet.


Var PlesseN för ung och varför valde ni wenton framför honom?

— Han hade ingen erfarnehet av att spela i ett stort lag. fruktansvärt duktig individuellt men vad vi behöver just nu i laget är någon som har mer känsla för lagspel och är mer trygg i att ta egna beslut och sådär, så att det var helt enkelt en erfarenhetsfråga och en trygghet att spela i ett lag. Jag tror fortfarande att PlesseN har en ljus framtid, han är bara 17-18 år så vi kommer säkert att få se honom i toppen inom bara några år.




När kommer Olof egentligen tillbaka?


Vem anser du vara den mest smarta svenska spelaren?

— Flusha. Det finns ingen som…. jag tycker att jag varit med i scenen så länge, även 1.6 och jag har spelat med många spelare som tagit sig till toppen nu i CS:GO och så. Jag har aldrig stött på en så bra spelare som har sån bra känsla för spelet, spelets fysik. Hur man skall positionera sig. Om man tittar på Flusha, fragsen han tar, alla frags ser enkla ut för att han positionerar sig så fruktansvärt bra, han är typ världens bästa granatspelare, gör mest skada med sina granater, mest impacts med smoke/flashar, allt. Säg att han står T-spawn liksom och ba “Aaa jag tror jag smokear i bibliotek nu” och kastar den som han aldrig kastat förut så sitter den helt perfekt och ja, det är bara hans förståelse för spelet i allmänhet, det är något jag inte sett någon varit i närheten av innan, så jag är imponerad. På gränsen till fanboy, haha!


Men han får ju ganska mycket fuskanklagelser?

— Om folk sitter i en lugn miljö och pratar CS med flusha, hur han resonerar kring situationer så fattar man hur jäkla bra koll han har på spelet för då fattar man att även om det ser lite konstigt ut, om man har den talangen och den känslan han har, så skulle man aldrig behöva fuska. Han skulle vara den han är idag ändå utan fusk ändå, det finns ingen anledning för honom att fuska och han är tillräckligt smart och ödmjuk person för att inte göra det,
så att det där är bara skitsnack.




Alla fuskanklagelser mot flusha är bara skitsnack enligt vuggo


När NiP sökte AWP efter allu så gick det rykten om att det fanns en dialog mellan dem och JW, stämmer det i såfall och hur gick känslorna om det?

— Ja. Det var snack om det men efter mycket om och men får man säga utan att gå in på större detaljer så stannade JW hos oss och jag tror inte att han ångrar sig idag.

— Varför inte?

—För att vi är bäst i världen, för att vi vinner allt och tjänar feta cäääsh. Nä men vi har jävligt kul tillsammans också, vi trivs bra ihop och gör bra resultat.


Har du en sådan roll att du bestämmer vad laget skall göra i början av rundan?

— Alltså när vi väl spelar så är det Robban (flusha reds.anm.) som bestämmer, men jag har ju ganska mycket att säga till om när vi väl praccar och har genomgång inför matcher, vilken approach vi skall ha mot ett visst motstånd och hur vi tror att matchbilden skall vara igång och hur vi skall tackla den på ett bra sätt. Då har jag mycket att säga till om. Men när det väl är game on så är det ju spelarna som tar de mesta av besluten. Om jag tycker att det går käpprätt är det ju klart att jag flikar in, men Robban har oftast ganska bra koll på situationen och han har oftast svar på vad som behövs göras och så. Under matchen lägger jag mig inte i lika mycket, det är mer det förberedande som jag är delaktig i.


Vad gör du oftast när du står bakom spelarna i turneringar eller när ni kör online på teamspeak, vad tillför du?

— Just under matcher, klassiska klappen på axeln och såna grejer. Försöka se till att stämningen hålls uppe. Men jag gör också mycket om jag tycker att... ibland kan vi tappa lite kommunikation i t.ex. retakesituationer. Såna smågrejer, för jag får ju en överblick och när spelarna i sig inte pratar så som jag tycker att de skall prata så flikar jag in småsaker. Jag hjälper till med kommunikationen, flikar in lite och ser till att stämningen hålls bra och så under matchen.




Kommunikation är A och O för vuggo


Under en matchdag, hur ser ditt schema ut?

— Innan den här turneringen har det varit... jag har alltid gått upp tidigt. Jag är en morgonmänniska och får saker gjort på morgonen så jag går alltid upp tidigare, kollar demos på matcher, laget vi skall spela mot, kollar egentligen bara efter om det är något speciellt som kommer att kunna överraska oss. Det är aldrig så att vi kollar på en motståndare och ba “ah den här taktiken!” och sen sätter upp en super-anti-strat för, utan vi kollar bara mer efter någonting som vi kan bli överraskade av. Gillar de att köra aggressivt som CT? Hur gör de de isåfalll? Är det någon T-runda de gör som skiljer sig från några andra av topplagen? Men i grund och botten så är ju taktiker som folk kör väldigt lika varandra. Liksom, en B-split ser likadan ut oavsett om det är Na`Vi eller NiP som gör den. Frågan är bara om de gör det oftare eller sådär. Men man tittar efter lite mönster och så som sagt så man slipper bli överraskad av hur de spelar. Det är väl det när jag väl är på turneringar.


Hur mycket tid lägger ni ner på att träna, som lag varje vecka?

— Vi praccar ju fem dagar i veckan, söndag till torsdag, en timmes genomgång och 4-5 timmar praccs per dag. Bara rent pracc och sånt lägger vi väl ändå 30 timmar bara med laget. Sen lägger väl jag och flusha ner några extra timmar på demos, taktiker, kolla motståndare och lite såntdär, lite småpill, sen spelar de ju fruktansvärt mycket individuellt också för att hålla sig varma liksom. Jag tror nog dennis låg på cirka 100 timmar bara senaste två veckorna innan den här turneringen (ESL Pro Leauge-finalerna reds.anm.) - det är mycket CS och även om han spelar FPL på skojs skull så är det ju indirekt hans jobb att se till att hålla sig på en hög nivå så man får ju se det så också.




Hur stor skuld tar du själv när ni förlorar? Känner du någonsin att du kan skuldbelägga dig?

— Ingen känner skuld till någon, vi ser oss själva som en enhet. Förlorar vi så förflorar _VI_. Det är klart att jag kan döma mig själv ibland men i grund och botten är vi ett lag och förlorar vi en match så gör vi det tillsammans och det är något vi tillsammans måste jobba på. Jag tycker att det är farligt att börja klandra sig själv eller klandra individuella personer.


Vem i laget känner du att du har bäst kontakt med?

— Det är klart att man har bättre kontakt med vissa än andra. Väldigt enkelt svar på frågan, eftersom att jag och flusha delar rum på varje turnering så är det väl flusha. Vi klickar jävligt bra socialt.


Vem är bäst i världen enligt dig?

— Flusha helt klart.


Fnatic mot NiP - är det någon rivalitet? Jag förstår att det är klart när det är på servern och sådär, men är ni ovänner utanför?

— Det är klart det är rivalitet. Men ovänner, så känner vi inte mot många lag.


Vilka lag kommer ni inte så bra överens med då? Finns det något?

— Det är Astralis. Jag tycker att de beter sig annorlunda i många situationer, till exempel pausen vid 15-2 på Cache med anledning av att de tyckte att vi var kaxiga i en intervju, det tyckte jag var konstigt. Om vi är självsäkra i en intervju så tycker jag inte att det är jämförbart med att ta en paus vid 15-2, det är väldigt, väldigt oskönt bara. Och det är många såna smågrejer.




Astralis är inte direkt fnatics favoriter direkt


Finns det någon annan coach du ser upp till? Eller som du beundrar?

— Jag ser ju inte upp till någon på det sättet jag tycker att alla lag har olika behov när det kommer till coaching, alla coacher gör olika grejer för olika lag. Man ser Na´Vi som har starix som är supertaktisk tillexempel, samma med THREAT för NiP. Jag är inte lika supertaktisk även om jag hjälper till med det, jag tycker att alla topplag, deras coacher gör ett bra jobb mer eller mindre.

— Det är ingen speciell då?

— Nä, alltså en coach jobb är att se till att spelarna är bekväma i vad de gör, behöver de motivation? Behöver de taktiskt eller någon som putsar deras skor? Oavsett vad coachen gör, om det går bra för laget så gör ju coachen uppenbarligen ett bra jobb. Men sen så är det såklart att Luminositys coach är väldigt passionerad och väldigt taktisk och ha skulle jag väl kunna säga kanske är världens bästa coach just nu. Men jag tycker som sagt att i alla topplag så gör coacherna ett bra jobb.




"@vuggo - @guardiancsgo I'll kiss your shoes if you place higher than us" — Så hur smakade skorna?

— Jag och GuardiaN känner varandra ganska bra och jag sa ju till honom efteråt att “Ahh men jag kommer förbi ditt hotellrum sen och hämtar lite vitamintillskott för Olofs arm och så, så sa jag det att “Vill du att jag skall pussa dina skor?”. Han ba “Nej för helvete gå härifrån!” och så stängde han bara dörren och ba “Nej det skall du inte göra!”. Jag hade ju gjort det men han var ju mercyful God.


Tycker du iBUYPOWER-spelarna skall bli unbannade?

— iBUYPOWER-spelarna blev ju bannade för en matchfixing. Det är klart att de fattade att konsekvenserna kunde vara hårda liksom men det fanns inget tydligt regelverk i vad som skulle hända om man gjorde ett regelbrott. Därför tycker jag att fine, alla som var bannade innan det får de är banna ett år til och från och med nu sätter vi en benchmark för om sånt här händer i framtiden. Som sagt, de gjorde det i en situation där allting var väldigt luddigt. Så det är väldigt hårt att det de gjorde var livstidsban även om det var superkorkat liksom.

Man skall ju inte göra ett regelbrott bara för att man kan, men det skall finnas ett tydligt regelverk för sånt där. Om man sätter upp ett sånt nu at tman blir bannad för det, då kommer jag inte tycka synd om dem men då finns det ju tydligt.


Berätta lite om WESA - vad är er syn på det?

— Vår syn på det är väldigt lättsam, det är klart, många har ju hoppat på WESA av fler anledningar och vissa tror att det skall bli någon exlusiv klubb där vi sitter och röker cigarr och skrattar åt mindre orgnasiationer eller turneringar men vi som lag kommer alltid spela de turneringarna vi känner vi är värda.

Vi kommer alltid ha samma prioriteringar; Är det en bra prispott och vi inte behöver flyga för långt? Är det enbra tid och plats och prispott så kommer vi att dyka upp, det gäller ju alla lag, men sen har vi haft en dialog också med andra proffslag och alla tycker att det ÄR för mycket matcher och tuirneringar. Så oavsett om WESA eller inte så hade nog topplagen velat spela mindre, ha färre onlineligor och det har inget med WESA att göra och det förstår jag att många casters, det är väl dem som hörs på Twitter och så nu, det är klart att de tycker att det är tråkigt.

Det dem tjänar på är ju att om det spelas mycket matcher så behövs dem, så kortsiktigt för dem så blir det ju mycket men för oss som spelar mycket matcher så tappar vi ju, så får man inte tillräckligt med tid att förbereda sig inför en turnering. Varje match tappar värdet, man har ingen aning vilken liga och match det är ens. Toppmatcherna blir lite mellanmjölk. Jag ser hellre en hype vid stora matcher och spelas det inte lika många så kommer ju det synas i längden, lag kommer förbereda sig bättre, det kommer bli en högre nivå på CS och det är skönt att ha ångot mer att se fram emot. Så oavsett WESA eller inte är det något de flesta topplagen hade velat gå emot.


Hade du velat se JW i NiP?

1125 personer har röstat

Vem i NiP skulle passa bäst i fnatic?

1177 personer har röstat

Vad har du för inställning till WESA?

719 personer har röstat

28 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 28 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..