×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Fragbite

#TBT: När Skolpojkarna erövrade Sverige

8
Torsdagen är här, och i veckans tillbakablick fördjupar vi oss i mixlaget Skolpojkarna som tog Sverige med storm.
Tio år har passerat sedan CS-världen chockades av mixlagen Skolpojkarna och Skolpojkarna2, som egentligen lade grunden för inställningen att man inte behövde vara en klan för att bli bäst i världen. Följden av LAN-insatserna blev indirekt semielitens död, då termen "mixlag" blev pop i den nischade världen av Counter-Strike. Idag tänkte vi återberätta hur Skolpojkarna kunde besegra eliten och totalt kamma hem 130 000 kronor på ett och samma kvartal.

Optihack

När ridån gick ner för år 2004 och halvpunkten på decenniet kom var det Optihack som låg i alla svenskars åtanke. LAN:et arrangerades i Svenska Mässan i Göteborg och lockade lag från hela Norden och även uti Europa. Ett av lagen som skrev upp sig för deltagande var Skolpojkarna, en mix av välkända spelare, bland andra framtida storstjärnor som Mattias "Snajdan" Andersen och Harley "dsn" Örwall.

Skolpojkarna på Optihack

Sverige Mattias "Snajdan" Andersen
Sverige Harley "dsn" Örwall
Sverige Johan "nebb" Prinzell
Sverige Conny "zad" Sundin Ryderholm
Sverige Mikael "zAFFe" Säflund

Utöver Skolpojkarna, som trots sin manskraft inte klassades som någon turneringsfavorit, fanns även lag som EYEballers, Embrace, mTw.ATI, Pentagram, Catch Gamer och många fler. Nedan följer en lista på några av lagen på plats, som alla förväntades ta en hög placering.

Sverige SkolpojkarnaSnajdan, dsn, zad, nebb, zAFFe
Sverige EYEballersarchie, Bullen, GudeN, vilden, walle
Sverige Embracef0rest, RobbaN, Tentpole, solido, VonoX
Sverige mTw.ATIknet, Robin, speedi, zaki, draken
Polen Pentagram CNNTaZ, Neo, LUq, zibi, miRRi
Sverige e-starRwa, get, hsv, chea, JonnyD
Norge Catch Gamerbsl, DaY, juve9le, Slick Silver, Juzam

Ovanstående, stjärnfyllda laguppställningar blev dock aldrig ett riktigt hot mot Skolpojkarna. I turneringen, som direkt började med ett double elimination-bracket där samtliga omgångar spelades bäst av en karta, gick stjärnmixen raka vägen till winner bracket-final där man besegrade mTw.ATI. Samtidigt gick Embrace, som bland andra hade den nuvarande NiP Gaming-stjärnan Patrik "f0rest" Lindberg i laget, sakta men säkert framåt i loser bracket genom att besegra bland andra turneringens storfavoriter EYEballers.

I loser bracket-finalen lyckades embrace vinna, bara för att få reda på att de råkat buggflasha. Kontroversen ledde till frustration, och embrace lämnade walk-over hellre än att spela om matchen — till en början. Efter att ha sansat sig lite valde man att spela om, och återigen vann man för att ta sig till final.

Finalen

Referat av Tomas "samot" Hansson

"Inledningen gynnade mixlaget Skolpojkarna som vann pistolrundan som anfallare. Skolpojkarna tog också greppet om halvleken och gick upp i ledning. Embrace kom mot slutet och kunde till slut vinna halvleken med 9-6 efter en imponerande vändning. Skolpojkarna led av en svag ekonomi större delen av den första halvleken.

Även i den andra halvleken var det mixlaget som vann pistolrundan efter ett vunnet 1on1-läge av zaffe. Embrace hade det svårt som anfallare och fick köra flera ecos. Rundorna rullade iväg till Skolpojkarna som till slut kunde punktera finalen vid 16-12."

Rixhack

Vinsten innebar 60 000 kronor till Skolpojkarna, som dessutom nu markerat sitt revir även som mixlag. Historien slutar dock inte där, för om vi tar oss fyra månader framåt arrangerades ytterligare en toppturnering på svensk mark. Denna gång var det dags för Rixhack, en turnering med aningen större prispott och en 128(!) lag stor deltagarlista, som också arrangerades i Svenska Mässan. Skolpojkarna skulle komma tillbaka.

Denna gång var det dock bara två ansikten som representerade mixlaget på Optihack, nämligen Snajdan och dsn, vilket var varför man valde att officiellt heta "Skolpojkarna2". Utöver dessa fanns även dsn:s Begrip-partner Patrik "cArn" Sättermon samt Snajdans 4Kings-kamrater Jonas "GoodFella" Virtanen och Louis "Red`" Nyberg. Både zAFFe och zad hade vid det här laget rekryterats av EYEballers.

Skolpojkarna2 på Rixhack

Sverige Mattias "Snajdan" Andersen
Sverige Harley "dsn" Örwall
Sverige Patrik "cArn" Sättermon
Sverige Louis "Red`" Nyberg
Sverige Jonas "GoodFella" Virtanen

Ovanstående femma skakade aningen fler knän än vad Optihack-femman gjorde, men denna gång var det också ett mycket starkare startfält som skulle vara på plats i Svenska Mässan och slåss om förstapriset värt 70 000 kronor. Följande utdrag av deltagarlistan bör säga mer än tillräckligt.

Sverige Skolpojkarna2Snajdan, dsn, cArn, GoodFella, Red`
Sverige NiPHeatoN, ahl, SpawN, Hyper, vilden
Sverige EYEballersBullen, archie, speedi, zAFFe, zad
Sverige SSV LehnitzMegatoN, Magix, zet, solido, faken
Sverige Team Fastlaneins, JonnyD, chea, searcheR, get
Danmark clan-itzonic, hpx, ziGa, Bloddy, Galahat
Norge team9REAL, JAEGARN, Jungelbobo, raven, xione
Finland wingslurppis, naSu, Kuppi, barrack, Shiri
Världen Q-TEAMPotti, cogu, quick, Midway, Tem

I och med den 128 lag stora deltagarlistan drog turneringen igång med 32(!) grupper med fyra lag i varje. För att skala bort den större delen av lagen efter gruppspelet var det bara gruppvinnarna som avancerade till slutspel, men det var inga större bekymmer för eliten på plats.

I slutspelet gick både Skolpojkarna2 och NiP Gaming som tåget, och möttes i winner bracket-semifinal. Där var det Skolpojkarna som återigen chockade genom att slå turneringsfavoriterna med 16-9. Mixen tog sig sedan även förbi finska Marvel med 16-1 för att säkra en finalplats. Därefter lyckades NiP skärpa sitt spel för att ta sig till final med revanschmöjlighet. Då NiP kom från loser bracket behövde de vinna två kartor utan någon förlust för att knipa hem vinsten, och började bra med en 16-12-vinst på Nuke. Även den andra kartan blev Nuke, som blev helt annorlunda då Skolpojkarna vann med hela 16-5. Detta fortsatte på mixlagets segersvit och gav femman 70 000 kronor.

Det var historien om hur ett mixlag beståendes av totalt åtta spelare svepte hem två stora titlar på mindre än fyra månader. Poängen med berättelsen var helt enkelt att visa när Counter-Strike-scenen klev över tröskeln som tidigare hindrat individuell talang att skina starkare än taktiskt lagspel. Efter Skolpojkarnas kortvariga era blev mixlag på LAN-evenemang allt mer och mer populära, och ledde till en tid då folk knappt förväntades spela i klaner. Mixlagen blev en standard i bredare toppturneringar och stora kval, och ibland hände det även att just ett mixlag visade sig vara bäst.

63 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 63 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..