×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Fragbite

Fem anledningar till att jag vill följa FACEIT-finalerna

3
Det är bara sex lag på plats, men kvalitén på dessa lag i kombination med den starka prispotten gör evenemanget till ett väldigt intressant sådant.
På senare tid har det varit tufft att följa CS:GO-scenen, just när matcherna spelas online har till synes varannan match attackerats och antingen spelats off-stream eller blivit framflyttad. Nu sitter jag och väntar på de mer än två timmar försenade FACEIT Season 2-finalerna, men istället för att deppa över förseningar tänkte jag använda dötiden som uppladdning.

FACEIT-finalerna har egentligen allt man kan önska. Kollar man på den europeiska scenen idag är deltagarlistan i Milano de lag man skulle förvänta sig komma till semifinal och möta varandra i vilken europeisk turnering som helst. Denna kvartett av europeiska lag i en turnering tillsammans med de två bästa Nordamerika har att bjuda på gör att man kan ställa många frågor, och förhoppningsvis kommer man att få svar redan i helgen.

Ska iBUYPOWER någonsin komma någonvart i Europa?

"Den amerikanska ettan", iBUYPOWER, har vunnit en hel del i USA och oftare än sällan gjort detta med en finalvinst över Cloud9. Många ställer sig frågan "Vilket är Nordamerikas bästa lag, egentligen?" och svaret är väl egentligen iBUYPOWER — i Nordamerika. Cloud9 har visat mycket bättre resultat i Europa, och har tagit sig vidare till slutspel i samtliga major-turneringar, till skillnad från sina landsrivaler som kraschat i gruppspelet varje gång. Men i Nordamerika är det en helt annan grej. Där verkar iBUYPOWER knappt ha några problem att sitta kvar på tronen.

Det första man tänker på när det kommer till iBUYPOWERs oförmåga att vinna i Europa är att deras spelstil helt enkelt inte fungerar mot europeiska lag. Vad som dock förbryllar mig är varför de i så fall lyckats vinna två stycken ESEA Invite-finalturneringar, där europeiska lag som Titan, Virtus.pro, Na`Vi och NiP Gaming varit på plats? Då funderar man på tidsskillnad och jetlag istället, och kommer kvickt på att de faktiskt bootcampade i Europa i två veckor innan ESL One Cologne, som de floppade på.

Jag väntar in den dagen då iBUYPOWER börjar visa samma resultat på europeisk mark som de gjorde i Dallas under de senaste ESEA-finalerna. I höst har de fler achanser, detta på italiensk mark (FACEIT-finalerna), fransk mark (ESWC) och även svensk mark (DreamHack Winter).



Nu har du tre chanser på dig, DaZeD.


fnatic mot LDLC — en nyfödd rivalitet?

Det råder inget tvivel om att svenska fnatic är oerhört formstarka just nu. Sedan andraplatsen på ESL One Cologne är det väldigt få lag som lyckats besegra dem, och ännu färre i bäst-av-tre-upplägg. Faktum är att det bara är franska lag, LDLC och Titan, som lyckats slå dem bäst av tre kartor. Titan-mötet, som spelades på DreamHack Stockholm, ser fnatic själva som en "flopp", medan LDLC tycks vara lite av svenskarnas akilleshäl.

Om man under pistolhot skulle behöva tippa två finallag i valfri europeisk turnering hade man nog tippat fnatic och LDLC som finalister i dagsläget. LDLC vann senast StarSeries XI-finalerna i Kiev, Ukraina, en titel som fnatic knep upplagan innan. Det finns egentligen ingen historia som bevisar en rivalitet mellan dessa lag, mer än att båda ses som otroligt starka och, enligt mig, de två starkaste lagen i Europa just nu. Det innebär dock inte ens i närheten av att andra lag kan räknas ut.



LDLC (t.v.) och fnatic (t.h.) — en ny "Sverige vs. Frankrike"-rivalitet?



När skall Team Dignitas plocka sin första internationella titel?

Vi vet att Team Dignitas har krutet för att vinna. Det är ju trots allt ett av världens bästa lag, och definitivt ett hot mot alla under årsavslutningen. Men för många gånger har det danska laget sett sig eliminerat i semifinal. ESL One Katowice, Copenhagen Games 2014, Gfinity 3 och ESL One Cologne är fyra exempel under året som börjar närma sig sitt slut, och de enda internationella turneringarna femman vunnit har varit onlinebaserade.

Dignitas har varit väldigt bra under en väldigt lång period, och det är bara en tidsfråga innan de unnas en vinst. Liksom många av deltagarna i FACEIT-finalerna har de många möjligheter nu då de även skall spela ESWC och DreamHack Winter.



Ge oss inte ännu en 3-4-placering, Team Dignitas.


Shroud9?

iBUYPOWER vann CEVO Professional Season 5 efter årets kanske bästa CS:GO-final, men det enda folk pratade om efter finalen var Cloud9-spelaren Michael "shroud" Grzesiek. Nykomlingen, som gjort sig känd främst genom streaming, stod för en enastående prestation i finalens sista kartor, och folk misstänker att han vuxit in i sin roll i Cloud9. Det får man dock inte något kvitto på förrän han spelat på internationell nivå.

Den enda gången Grzesiek mött europeiska topplag med Cloud9 är på ESL One Cologne, där han var nyrekryterad och totalt oerfaren av att spela turneringar. ESL One Cologne var hans fjärde LAN-turnering någonsin, och då var de tidigare evenemangen två lokala LAN i Kanada och hotell-lobby-finalerna i ESEA Invite Säsong 16. Redan i Köln visade shroud stabilt spel, men nu när 20-åringen har fått lite tid på sig att komma in i "C9" verkade han inte ha några som helst nerver eller problem med att prestera mot iBUYPOWER. I helgen får vi reda på om dessa kvaliteter visas även på den här sidan av Atlanten.



Hur mäter sig shroud mot det europeiska toppskiktet?


FACEIT sätter tonen för hela hösten

Fem av de sex lag på plats i Milano, Italien just nu är klara för både ESWC:s 50 000 dollar breda herrturnering, och LDLC. som inte är klara för Paris-turneringen, förväntas ta en av de två franska platserna. Alla sex kommer även att deltaga på den följande 250 000-dollarturneringen på DreamHack Winter 2014. FACEIT Season 2-finalerna kommer att sätta tonen för hela den spännande hösten som väntar.

Givetvis får man inte förbise att topplag som NiP Gaming, Na`Vi, Titan, Epsilon, HellRaisers är på plats i Italien, men FACEIT-deltagarlistan känns ändå som topp fyra i Europa och topp två i USA, vilket gör det hela så spännande. Jag vet också att jag inte nämner Virtus.pro någonting ovan, men givetvis är de minst lika farliga som alla andra på deltagarlistan.

14 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 14 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..